Το μαγνήσιο συχνά διαφημίζεται ως βοήθημα ύπνου, ενώ ο όρος αναζήτησης ” μαγνήσιο και ύπνος” έχει πάνω από 840 εκατομμύρια προβολές στο TikTok.

Είναι όμως ασφαλής η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου;

Τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν να βοηθήσουν στον ύπνο εάν οι άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια μαγνησίου ή εάν δε λαμβάνουν αρκετό από τη διατροφή τους, ωστόσο «δεν αποτελούν θεραπέια», λέει η Shelby Harris, αδειούχος κλινική ψυχολόγος και διευθύντρια υγείας ύπνου στο Sleepopolis.

«Λειτουργεί τελείως διαφορετικά από τη μελατονίνη. Αυτό που πραγματικά κάνει είναι ότι βοηθάει το σώμα να ηρεμήσει. Δεν είναι πραγματικό βοήθημα ύπνου. θέτει τις βάσεις του ύπνου».

«Μπορεί ακόμη και να επιβραδύνει λίγο την καρδιά και στη συνέχεια το σώμα και τον εγκέφαλο. Ουσιαστικά λειτουργεί σαν ένα χαλαρωτικό».

«Μερικές φορές οι άνθρωποι παίρνουν πάρα πολύ μαγνήσιο», παρόλο που ακόμη και μικρές ποσότητες μαγνησίου από συμπληρώματα μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις σε ορισμένους ανθρώπους:

 • Διάρροια
 • Ανωμαλίες του καρδιακού παλμού ή άλλα καρδιακά προβλήματα
 • Προβλήματα με τα νεφρά
 • Αρνητικές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα

 

«Είναι προτιμότερο να το παίρνετε από τη διατροφή σας. Πολλοί άνθρωποι έχουν απλώς έλλειψη μαγνησίου επειδή δεν τρώνε αρκετά τρόφιμα με αυτό. Επομένως, δε χρειάζεται απαραίτητα να πάρετε συμπλήρωμα.»

10 τροφές που αποτελούν φυσικές δόσεις μαγνησίου

 1. Σπανάκι
 2. Φυστικοβούτυρο
 3. αμύγδαλα
 4. Αυγά
 5. Γάλα
 6. Μπανάνες
 7. Ορισμένα γιαούρτια
 8. Νιφάδες πίτουρου
 9. Πατάτες φούρνου (με τη φλούδα)
 10. Κόκκινα φασόλια

 

Η Harris συνιστά στους ασθενείς της να επιλέξουν ένα σνακ που περιλαμβάνει γιαούρτι χωρίς ζάχαρη, αμύγδαλα ή φυστικοβούτυρο για καλύτερο ύπνο:

“Ο συνδυασμός πρωτεϊνών και υδατανθράκων μία ώρα πριν κοιμηθούν μπορεί να είναι χρήσιμος, προσφέροντάς τους ηρεμία και προετοιμάζοντάς τους για ύπνο.”

Πηγή: cnbc

Διαβάστε ακόμη: 3 απρόσμενα οφέλη από την ενασχόλησή μας με την κηπουρική

Η πολύτιμη αίσθηση που αποκομίζουμε όταν νιώθουμε ότι οι άλλοι μας νοιάζονται

5 τελετουργίες που θα βελτιώσουν την υγεία σας και ταυτόχρονα θα βοηθήσουν τον πλανήτη

Comments are closed.