Μια έκθεση του 2018 από το Παγκόσμιο Συμβούλιο για την Υγεία του Εγκεφάλου ( AARP) διαπίστωσε μια συσχέτιση ανάμεσα στην ψυχική ευεξία και την υγεία του εγκεφάλου, καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν.«Η κακή ψυχική ευεξία…μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των ανθρώπων να σκέφτονται και να συλλογίζονται, τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τους άλλους, καθώς και το πώς ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους», αναφέρει η έκθεση.

Επισημαίνοντας,παράλληλα, ότι πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την ψυχική ευημερία με την υγεία του εγκεφάλου ανθρώπων που γερνούν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και μια ανάλυση του 2018 με περισσότερα από 10.000 άτομα, η οποία εξέταζε τη σχέση της υγείας με την συνταξιοδότηση.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, οι συμμετέχοντες που είχαν έναν σκοπό στην ζωή τους είχαν μειωμένο κίνδυνο άνοιας .

«Υπάρχουν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ του στρες και της γνωστικής ικανότητας, και σαφώς η κατάθλιψη και το άγχος είναι πολύ στρεσογόνες διαταραχές που επιδρούν στην ευημερία κάποιου», λέει η Liana Apostolova, MD, FAAN,  καθηγήτρια στην έρευνα για τη νόσο του Alzheimer στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

«Η ανεπιτυχής αντιμετώπιση των αντιξοοτήτων της ζωής μπορεί να έχει καταστροφική επίδραση στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου», επισημαίνει.

Τουλάχιστον τρεις εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν το 2020 υποστήριξαν την ιδέα ότι η βελτίωση της ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου

Μια μελέτη στο Journal of the American Medical Association ( JAMA) έδειξε ότι οι άνθρωποι που βιώνουν τραύμα νωρίς στη ζωή τους φαίνεται να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο μεταγενέστερης γνωστικής εξασθένησης.

Επίσης, μια αναφορά στο The Lancet περιελάμβανε την κατάθλιψη μεταξύ των κορυφαίων 12 τροποποιήσιμων παραγόντων που προκαλούν άνοια.

Ταυτόχρονα, μια ανασκόπηση  μελετών του 2019 στο Maturitas  διαπίστωσε ότι το άγχος συνδέεται σημαντικά με τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

«Αν συγκρίνετε τους ανθρώπους που έχουν συμπτώματα κατάθλιψης και αυτούς που δεν έχουν, διαπιστώνετε ότι όσοι έχουν κατάθλιψη έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια τα επόμενα δύο χρόνια», λέει ο Sudha Seshadri, MD, FAAN, ιδρυτικός διευθυντής του Glenn. Biggs Institute for Alzheimer & Neurodegenerative Diseases στο Τέξας.

«Αλλά το ερώτημα είναι ποιο ήρθε πρώτο, η άνοια ή η κατάθλιψη; Γνωρίζουμε ότι ένα από τα πρώτα σημεία στον εγκέφαλο που επηρεάζεται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ είναι ο coeruleus, ο οποίος επίσης εμπλέκεται με τις αντιδράσεις στο στρες. Μπορεί η κατάθλιψη να είναι μια αντίδραση στο φόβο και το άγχος και πιθανώς να βρίσκεται κανείς στα αρχικά στάδια της άνοιας».

Οι έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η κοινωνική μας ζωή μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου μας

«Τα ισχυρά κοινωνικά δίκτυα, οι συνδέσεις και το να μη νιώθεις μοναξιά συνδέονται με μεγαλύτερο όγκο του εγκεφάλου», λέει ο Δρ Seshadri.

Μια μελέτη του 2021 στο JAMA Neurology από ερευνητές του NYU διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν κάποιον να μιλήσουν τα πήγαν καλύτερα στις γνωστικές εξετάσεις από εκείνους που δεν είχαν.

Η ανθεκτικότητα του εγκεφάλου μπορεί να βελτιωθεί με τις κοινωνικές συνδέσεις

Σύμφωνα με μια μελέτη στο The Lancet , οι ηλικιωμένοι με ισχυρότερα κοινωνικά δίκτυα είχαν υψηλότερη γνωστική λειτουργία (ακόμα κι αν είχαν βήτα-αμυλοειδείς πλάκες στον εγκέφαλο) από εκείνους με λιγότερη κοινωνική υποστήριξη.

«Εάν κάποιος είχε οποιαδήποτε αμφιβολία για την επίδραση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης στη γνωστική λειτουργία, πήρε την απάντησή του  κατά τη διάρκεια και την κορύφωσης της πανδημίας COVID-19 », λέει ο νευρολόγος Christopher M. Wilson, MD

«Μεταξύ των ασθενών μας με ήπια γνωστική εξασθένηση που εξακολουθούν να έχουν υψηλή λειτουργικότητα και μπορούν να ζήσουν ανεξάρτητα, η απομόνωση της πανδημίας τους πλήγωσε πραγματικά. Δεν έχω δει ποτέ τη γνώση τόσων πολλών ανθρώπων να αλλάζει τόσο πολύ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Η διαχείριση του άγχους είναι ένας άλλος βασικός παράγοντας

Η έρευνα AARP διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που διαχειρίζονταν συχνά αποτελεσματικά το άγχος είχαν περισσότερες πιθανότητες να βαθμολογηθούν υψηλά στις γνωστικές τους λειτουργίες.

 

«Πολλές από τις συνήθειες που είναι καλές για την ψυχική υγεία και την ευεξία σας συνδέονται οι ίδιες με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας αργότερα στη ζωή σας», λέει ο Δρ Wilson.

«Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται και ασκούνται αρκετά, διαχειρίζονται το άγχος τους και τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα άνοιας αργότερα στη ζωή τους. Αν και δεν έχουμε κλινικές δοκιμές που να δείχνουν άμεσα ότι η φροντίδα της ψυχικής υγείας κάποιου μειώνει την άνοια, είναι αρκετά σαφές ότι ό,τι είναι καλό για την ψυχική σας ευεξία είναι επίσης καλό για τον εγκέφαλό σας».

πηγή: brainandlife

Διαβάστε ακόμη: Τα κλειδιά για την πνευματική μας ευεξία

11 εξαιρετικά επιτυχημένοι άνθρωποι που εξασκούν τον διαλογισμό

Σοφία Κουρτέση: Pilates σημαίνει σύνδεση πνεύματος και σώματος

 

Comments are closed.