Σύμφωνα με μελέτες, η ακαταστασία μπορεί να υπονομεύσει την ψυχική μας ευεξία, ενώ ένα τακτοποιημένο σπίτι φαίνεται να ωφελεί ποικιλοτρόπως τον ψυχισμό μας.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2016 από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού διαπίστωσε ότι η ακαταστασία παρεμπόδιζε άμεσα την ικανότητα των συμμετεχόντων να αισθάνονται ευχαρίστηση σε έναν χώρο.

Η αταξία στο σπίτι συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα στρες.

Η Natalie Christine Dattilo, PhD, κλινική ψυχολόγος υγείας και καθηγήτρια ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ επισημαίνει:

“Πρόσφατες μελέτες έχουν καταδείξει ότι η ακαταστασία στα σπίτια μας συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης [η ορμόνη του στρες], αλλά δεν είναι ακόμη σαφές ποιο από τα δύο έρχεται πρώτο”, λέει η ίδια.

“Μήπως όταν βρισκόμαστε υπό πίεση, η ικανότητά μας να διατηρούμε ένα καλά οργανωμένο σπίτι μειώνεται; Ή μήπως όταν το σπίτι μας είναι σε αταξία, αυτό μας κάνει να νιώθουμε περισσότερο στρεσαρισμένοι, καταβεβλημένοι και αγχωμένοι;”

Πιστεύει ότι είναι ένας συνδυασμός και των δύο -το υψηλό στρες μας εμποδίζει να οργανώσουμε το σπίτι μας, αλλά και η ίδια η ακαταστασία μπορεί να οδηγήσει σε στρες.

Η έλλειψη τάξης μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής.

Η Shira Gill, ειδικός στην οργάνωση και συγγραφέας του βιβλίου Minimalista, πιστεύει ότι η ακαταστασία δε μας επιβαρύνει μόνο συναισθηματικά, αλλά επηρεάζει έμμεσα και άλλους τομείς της ζωής μας.

Σύμφωνα με την ίδια, η ακαταστασία μπορεί επιπλέον να αυξήσει τις πιέσεις στις σχέσεις μας, καθώς ένα ακατάστατο περιβάλλον ενδέχεται να ευθύνεται για την απουσία συνέπειας στην τήρηση των δεσμεύσεών μας.

Η ακαταστασία μπορεί, επίσης, να αποσπά την προσοχή μας, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να θέσουμε προτεραιότητες.

Τα οφέλη ενός καθαρού και οργανωμένου σπιτιού

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι τακτοποιημένοι και οργανωμένοι χώροι μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική μας υγεία.

Η Gill υποστηρίζει πως ένα τακτοποιημένο σπίτι μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την ψυχική μας υγεία.

Τα οφέλη περιλαμβάνουν την αίσθηση σαφήνειας και ελέγχου, τη βελτιωμένη ποιότητα ζωής, την ενισχυμένη αίσθηση αυτοπεποίθησης, την αύξηση της παραγωγικότητας και τη δημιουργία μιας πιο ήρεμης ατμόσφαιρας.

Το καθάρισμα μπορεί να μοιάζει πολλές φορές με υπεράνθρωπη προσπάθεια, αλλά ακόμα και αν πρόκειται  για κάτι απλό, όπως η τακτοποίηση των πιάτων, μπορεί να μας ηρεμήσει.

“Το καθάρισμα απαιτεί λήψη αποφάσεων, ρύθμιση των συναισθημάτων, ιεράρχηση προτεραιοτήτων και υπομονή”, παρατηρεί η Dattilo.

“Λαμβάνουμε σημαντικές ενδείξεις για το πώς τα πάμε με το τι κάνουμε, και όταν διατηρούμε ένα οργανωμένο σπίτι, ενισχύουμε το μήνυμα ότι αξίζουμε τον χρόνο, την προσπάθεια και την εξάσκηση που χρειάζεται για να ζούμε σε έναν φροντισμένο και επιμελημένο χώρο.

Με τον ίδιο τρόπο που ένας ακατάστατος χώρος μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε συγκλονισμένοι και ανήσυχοι, ένας καλά οργανωμένος και τακτοποιημένος χώρος μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ήρεμοι και ασφαλείς.

Πηγή: Real Simple

Μπορεί να σας ενδιαφέρει5 απλές ασκήσεις διαλογισμού για αρχάριους με υπερδραστήριο μυαλό

Μινιμαλισμός: η φιλοσοφία της απλότητας

Μάρκος Αυρήλιος, 7 αποφθέγματα για να φιλοσοφήσεις τη ζωή

 

 

Comments are closed.