Ο Ήρωας είναι ένα αρχετυπικό μοτίβο που εδράζεται στην υπέρβαση εμποδίων και στην επίτευξη μεγαλεπήβολων στόχων.

Το κύριο κατόρθωμα του ήρωα είναι να ξεπεράσει το τέρας του σκότους: είναι ο πολυπόθητος και αναμενόμενος θρίαμβος της συνείδησης επί του ασυνειδήτου («The Psychology of the Child Archetype»).

Η ιδέα του ήρωα  συνιστά  κοινή κληρονομιά της ανθρώπινης συνείδησης.  Όλοι, άλλωστε, μπορούμε  να αναλογιστούμε τη γοητεία που μας ασκούσαν οι ήρωες των παιδικών μας χρόνων.

Ο ήρωας είναι επιφορτισμένος με μια βαρυσήμαντη αποστολή. Αναλαμβάνει να σώσει τους ανθρώπους από τη συμφορά, να σκοτώσει ένα θηρίο,  να απελευθερώσει μια πριγκίπισσα,  να βρει το χαμένο θησαυρό.

Ψυχολογικά βέβαια αυτά δεν είναι τίποτε άλλο από μεταφορές για τα αληθινά συναισθήματα και τις μοναδικές δυνατότητες τους. Κατά την πορεία της εξατομίκευσης, καθήκον του ήρωα  να απελευθερώσει την ενέργεια που έχει δεσμευτεί από ασυνείδητα συμπλέγματα.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά της ηρωικής συμπεριφοράς;

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2015 στο Journal of Personality and Social Psychology , οι ήρωες έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 1. Γενναιότητα
 2. Πεποίθηση
 3. Θάρρος
 4. Αποφασιστικότητα
 5. Διάθεση για προσφορά
 6. Τιμιότητα
 7. Έμπνευση
 8. Ηθική ακεραιότητα
 9. Προστατευτικότητα
 10. Αυτοθυσία
 11. Ανιδιοτέλεια
 12. Δύναμη

Εκδηλώνει ειλικρινές ενδιαφέρον για την ευημερία των άλλων.

O ήρωας διακρίνεται για την ενσυναίσθηση και την εκδήλωση συμπόνιας προς τους άλλους ανθρώπους. Κινούμενος από μια εσωτερική ανάγκη, σπεύδει να βοηθήσει όλους όσοι αντιμετωπίζουν κινδύνους και αντιξοότητες.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πώς σύμφωνα  με μία ετυμολογική προσέγγιση λέξη “ήρωας” συνδέεται με το λατινικό ρήμα “servo” που σημαίνει “υπηρετώ”.

Διαθέτει ισχυρό αξιακό σύστημα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του ηρωισμού Zimbardo και Franco, οι ήρωες έχουν δύο βασικές ιδιότητες που τους διαφοροποιούν από τους μη ήρωες: ζουν σύμφωνα με τις αξίες τους και είναι πρόθυμοι να υποστούν προσωπικό κίνδυνο για να προστατεύσουν αυτές τις αξίες.

Η υπομονή και η ανθεκτικότητά τους ενώπιον των δυσκολιών πηγάζουν από την βαθιά και αταλάντευτη πίστη τους σε αξίες ιερές και αδιαπραγμάτευτες.

Πιστεύει στον εαυτό του.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που εκτελούν ηρωικές πράξεις τείνουν να αισθάνονται εμπιστοσύνη για τον εαυτό τους και τις ικανότητές τους.

Όταν έρχονται αντιμέτωποι με μια κρίση, έχουν μια εγγενή πεποίθηση ότι είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν την πρόκληση και να επιτύχουν την επιτυχία, όποιες κι αν είναι οι πιθανότητες.

Ξεπερνά τους φόβους του.

Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που φωλιάζει σε κάθε ανθρώπινη ψυχή. Ο ήρωας  μπορεί να φοβάται, αλλά έρχεται αντιμέτωπος με τους φόβους του με θάρρος και γενναιοψυχία. Ο φόβος δεν είναι κάτι που αγνοεί, αλλά κάτι που οφείλει να δαμάσει…

Πορεύεται συνειδητά στο χαμό του.

Ο ήρωας  γνωρίζει…  Όταν προβαίνει σε  μια  πράξη ηρωισμού,  συνειδητοποιεί τους κινδύνους  και τις πιθανές απώλειες.  Ωστόσο,  συνεχίζει να πορεύεται στο ίδιο μονοπάτι  με ένα αίσθημα αυταπάρνησης και αυτοθυσίας.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν5 πράγματα να θυμάσαι όταν τα πράγματα δυσκολεύουν

Η αδιόρατη δύναμη της σιωπής

Δύναμη, ποια η πραγματική της φύση;

Comments are closed.