Ο κύκλος του φεγγαριού επηρεάζει σημαντικά πολλά έμβια όντα.

Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τον πετρίτη Barau, ένα απειλούμενο με εξαφάνιση θαλασσοπούλι που αναπαράγεται στο νησί Réunion στον Ινδικό Ωκεανό. Τα ζευγάρια των πουλιών φτάνουν ακριβώς κατά την πανσέληνο για να αναπαραχθούν.

Τα κοράλλια στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο αναπαράγονται αμέσως μετά την πανσέληνο, σε κλίμακα τόσο μεγάλη που η διαδικασία είναι ορατή από το διάστημα.

Το φεγγάρι φαίνεται να επηρεάζει, επίσης, τον ύπνο ορισμένων ειδών.

Μελέτη στο Current Biology αναφέρει ότι τα ψαρόνια κοιμούνται δύο ώρες λιγότερο, όταν έχει πανσέληνο.

Τι γίνεται, όμως, με τους ανθρώπους;

“Η έναρξη του ύπνου καθυστερεί και η διάρκεια του ύπνου μειώνεται έως και 1,5 ώρα τις νύχτες που προηγούνται της νύχτας με πανσέληνο”, αναφέρουν οι συγγραφείς της επιστημονικής μελέτης “Moonstruck Sleep: Synchronization of Human Sleep with the Moon Cycle Under Natural Conditions.”

Μια πρακτική ύπνου βασισμένη στη Σελήνη

1.Δώστε το μήνυμα στο σώμα, το μυαλό και το πνεύμα σας ότι είναι ώρα να ετοιμαστείτε για ύπνο.

Μπορείτε να βγείτε έξω και να κοιτάξετε το φεγγάρι για λίγα λεπτά. Αφήστε το δέος για το νυχτερινό ουρανό να σας κυριεύσει, ξεχνώντας για λίγο τις έγνοιες της καθημερινότητας. Η ημέρα τελείωσε και έφτασε η ώρα της ανάπαυσης.

2. Κάντε ένα ζεστό ντους ή μπάνιο.

Το ζεστό μπάνιο πριν από τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε σαπούνι λεβάντας, καθώς το βότανο αυτό είναι γνωστό για τις χαλαρωτικές και ηρεμιστικές του ιδιότητες.

Κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε τον εαυτό σας να επιπλέει σε μια ανοιχτή θάλασσα λουσμένη από το φως τους φεγγαριού, ενώ απαλά  κύματα σας λικνίζουν.

3. Τοποθετήστε στην κρεβατοκάμαρά σας αρώματα που είναι ευχάριστα και ευνοούν τον ύπνο.

Θεωρήστε την κρεβατοκάμαρά σας ένα χώρο αφιερωμένο στον ΄ύπνο. Γεμίστε τον με μαλακά υφάσματα και φυτά. Πριν κοιμηθείτε, ψεκάστε ελαφρά το μαξιλάρι σας με λάδι λεβάντας, Ylang-ylang ή τριαντάφυλλου.

4. Αφήστε για λίγο το νου σας να χαθεί στις σελίδες ενός όμορφου βιβλίου.

Το φως από τις ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, οπότε επιλέξτε ένα χάρτινο βιβλίο για ανάγνωση στο κρεβάτι. Δοκιμάστε να διαβάσετε κάτι σύντομο και ελαφρύ.

5. Ξεχάστε το μέτρημα των προβάτων. Μετρήστε τις αναπνοές σας σε μοτίβο 4:7:8.

Εάν διαπιστώσετε ότι το μυαλό σας είναι υπερφορτωμένο με ανησυχία, ασχοληθείτε με την εσωτερική σας πραγματικότητα. Δοκιμάστε την “χαλαρωτική αναπνοή”, που έγινε δημοφιλής από τον Dr. Andrew Weil και είναι εμπνευσμένη από τις τεχνικές της pranayama.

Εισπνεύστε μετρώντας μέχρι το τέσσερα, κρατήστε για  επτά και, στη συνέχεια, εκπνεύστε για οκτώ. Επαναλάβετε για τέσσερις κύκλους.

6. Μην φορτώνετε τον οργανισμό σας με πόσιμο νερό πριν από τον ύπνο.

Οι πιο ανήσυχες νύχτες είναι αυτές κατά τις οποίες, ενώ κοιμόμαστε, πρέπει να σηκωθούμε, για να επισκεφθούμε την τουαλέτα μας.

Το ξύπνημα για να χρησιμοποιήσουμε το μπάνιο αυξάνεται με την ηλικία, επειδή το σώμα μας παράγει σε μικρότερο βαθμό μια ορμόνη που μας επιτρέπει να κρατάμε τα υγρά στο σώμα μας.

Πηγή: Spirituality Health

Μπορεί να σας ενδιαφέρουνΟ εγκέφαλος είναι άγρυπνος φρουρός και όταν κοιμόμαστε

Η πνευματική διάσταση της αϋπνίας

Ποια είδη μουσικής μας βοηθούν να αποκοιμηθούμε;

Comments are closed.