Τι είναι αυτό που μας κρατά στη ζωή; Πολλοί θα απαντήσουν -χωρίς ίσως να το σκεφτούν- πως αυτό είναι η αναπνοή.

Όμως, στην πραγματικότητα αυτό που κινεί την ψυχή μας δεν είναι η αναπνοή, αλλά το νόημα.

Αυτό συγκρατεί το νήμα που μας συνδέει με τη ζωή. Γύρω από αυτό χτίζουμε τα όνειρά μας, αυτό μάς δίνει τη δύναμη να ξεπερνάμε τις δυσκολίες, να σηκωνόμαστε, όταν είμαστε αντιμέτωποι με το χαμό.

Άλλωστε, ο  ΄άνθρωπος είναι το μόνο ον που πασχίζει να ανακαλύψει την προοπτική πίσω από τα φαινόμενα, που ψάχνει εναγωνίως να βρει το νόημα που υπηρετεί με την ύπαρξή του.

Στο σπουδαίο βιβλίο του “Το Νόημα της Ζωής”, ο Βίκτορ Ε. Φρανκλ, ένας από τους σημαντικότερους διανοητές του 20ου αιώνα και καθηγητής Νευρολογίας και Ψυχιατρικής, παραδίδει μαθήματα πνευματικής επιβίωσης στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου.

Το έργο αυτό συνιστά έναν ύμνο στη ζωή και στην ανεξάντλητη δύναμη του ανθρώπου. Η μοναδικότητά του έγκειται στο ότι δεν περιέχει τις θεωρητικές και αφηρημένες παρατηρήσεις ενός στοχαστή, αλλά τα βιώματα ενός ανθρώπου που έζησε τη φρίκη και την απελπισία στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί.

Ο ίδιος, παρόλο που αρκετές φορές είδε το θάνατο σαν λύτρωση, κατάφερε να διατηρήσει μέσα του άσβεστη τη δίψα του για ζωή.

Από το 1942 έως και το 1945 ο Frankl εργάστηκε σε τέσσερα διαφορετικά στρατόπεδα, συμπεριλαμβανομένου του Άουσβιτς, ενώ οι γονείς, ο αδελφός και η έγκυος σύζυγός του χάθηκαν.

Η αναγκαιότητα της εύρεσης νοήματος

Με βάση τη δική του εμπειρία και τις εμπειρίες άλλων, ο Φρανκλ υποστηρίζει ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον πόνο, αλλά μπορούμε να επιλέξουμε πώς να τον αντιμετωπίσουμε, να βρούμε νόημα σε αυτό και να προχωρήσουμε με ανανεωμένο σκοπό.

Δεν μπορούμε να καθορίσουμε τι θα μας συμβεί, αλλά έχουμε την ελευθερία να επιλέξουμε τον τρόπο που θα αντιδράσουμε σε αυτό.

Η θεωρία του Frankl, γνωστή ως “λογοθεραπεία” υποστηρίζει ότι η πρωταρχική μας ώθηση στη ζωή δεν είναι η ευχαρίστηση, όπως υποστήριξε ο Freud, αλλά η ανακάλυψη και η επιδίωξη αυτού που θεωρούμε προσωπικά νόημα.

Ένα ανθρώπινο ον δεν είναι ένα πράγμα ανάμεσα στα άλλα∙ τα πράγματα καθορίζουν το ένα το άλλο, ο άνθρωπος όμως είναι αυτο-καθοριζόμενος. Ό, τι γίνεται -μέσα στα όρια των χαρισμάτων και του περιβάλλοντός του- το έχει επιτύχει ο ίδιος.

“Το Νόημα της Ζωής” δεν είναι απλώς μια εκδοτική επιτυχία που έχει καθηλώσει εκατομμύρια αναγνωστών.  Είναι ένα βιβλίο που διεκδικεί μια θέση στην καρδιά μας, καθώς έχει τη δύναμη να μας αλλάξει τη ζωή.

Ανδριάνα Γ. Ρ.

Διαβάστε ακόμη«Η Ουράνια Προφητεία»

Write A Comment