Πότε αφιερώσατε για τελευταία φορά έστω και λίγο χρόνο αποκλειστικά και μόνο για εσάς; Έχει περάσει καιρός;

Όλοι μας έχουμε πολλές υποχρεώσεις και οι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής είναι πολλές φορές φρενήρεις, ωστόσο είναι σημαντικό να μένουμε και λίγο μόνοι μας.

Εάν δεν παίρνουμε χρόνο μόνο για εμάς, μπορεί να νιώθουμε κουρασμένοι, ευερέθιστοι ή ακόμη και να αγανακτούμε με ανθρώπους που αγαπάμε.

Είναι φυσιολογικό να χρειαζόμαστε ένα μικρό διάλειμμα από όλους και από όλα.  Στην πραγματικότητα είναι απαραίτητο για την ευημερία μας.

Μπορεί να μην πιστεύετε ότι έχετε αρκετό χρόνο για να εντάξετε στη ζωή σας και την «ώρα του εαυτού σας», αλλά μπορείτε να το κάνετε!

Χρειάζεται απλώς λίγη δουλειά και σωστή επικοινωνία με το μέσα και με το έξω μας.

Τι σημαίνει να εστιάζουμε στον εαυτό μας;

Το να εστιάζει κανείς στον εαυτό του σημαίνει να δίνει προτεραιότητα στις δικές του ανάγκες και επιθυμίες, παρά σε αυτές των άλλων.

Αυτό δεν συνεπάγεται ότι έτσι ζείτε ενάντια των άλλων. Σημαίνει απλώς ότι δεν εξαντλείτε τον εαυτό σας, για να κάνετε ευτυχισμένους όλους τους άλλους.

Θα ήταν χρήσιμο να σκεφτείτε τη ζωή σας σαν έναν κήπο, γεμάτο διάφορα είδη λουλουδιών, κάθε ένα από τα οποία αντιπροσωπεύει ένα στοιχείο της ευημερίας σας.

Σκεφτείτε για παράδειγμα, ότι οι νάρκισσοι αντικατοπτρίζουν τις απαιτήσεις της δουλειάς σας, τα τριαντάφυλλα τη ρομαντική σας σχέση, οι μαργαρίτες τις φιλίες σας και ούτω καθεξής.

Το ποτιστήρι στα χέρια σας, από την άλλη, αντιπροσωπεύει τον χρόνο και την ενέργειά σας.

Καθώς ποτίζετε κάθε λουλούδι, στο τέλος το ποτιστήρι σας θα αδειάσει.  Πρέπει να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε ποια λουλούδια είναι άξια της προσοχής σας και ποια όχι.

Γιατί είναι σημαντικό να εστιάσετε στον εαυτό σας;

Εάν, λοιπόν, δείτε τη ζωή σας σαν έναν κήπο, το να εστιάσετε στον εαυτό σας σημαίνει ότι γεμίσατε ξανά το ποτιστήρι σας, ώστε να συνεχίσετε να φροντίζετε κάθε πτυχή της ζωής σας.

Αφιερώνοντας χρόνο για τα χόμπι και τους στόχους σας μπορείτε τονώσετε την αυτοεκτίμησή σας.

Αυτή η βελτιωμένη αυτοεκτίμηση θα ξεχειλίσει στη δουλειά και στις σχέσεις σας. Το τελικό αποτέλεσμα: θα έχετε θετική ενέργεια όταν βρίσκεστε κοντά σε άλλους.

Καθώς αφιερώνετε χρόνο για τον εαυτό σας θα μπορέσετε να αναγνωρίσετε τα λουλούδια που απαιτούν πάρα πολύ νερό στη ζωή σας.

Για παράδειγμα, μπορεί να τερματίσετε μια τοξική σχέση για να εστιάσετε καλύτερα στην καριέρα σας.

Ή μπορεί να αλλάξετε δουλειά για να έχετε περισσότερο χρόνο με την οικογένειά σας. Αυτό μπορεί να φαίνεται εγωιστικό στην αρχή.

Στην πραγματικότητα, όμως, το να κάνετε ένα βήμα πίσω είναι μια ευκαιρία να βελτιώσετε τον εαυτό σας και να επικεντρωθείτε ξανά σε αυτό που πραγματικά θέλετε στη ζωή σας.

Πώς να εστιάσετε στον εαυτό σας και όχι στους άλλους

Ο καθορισμός υγιών ορίων είναι δύσκολος, ειδικά αν δεν το κάνετε συχνά. Μπορεί να αισθάνεστε εγωιστές ή να ανησυχείτε για το πώς θα αντιδράσουν οι άλλοι.

1. Αναγνωρίστε ότι το «όχι» είναι μια πλήρης πρόταση

Πείτε «όχι». Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι χρήσιμο να δώσετε έναν λόγο για να καθορίσετε τα όριά σας.

Για παράδειγμα, εάν χρειάζεστε να πάρετε απόσταση από τον καλύτερό σας φίλο ή κάποιο άλλο άτομο, μια ειλικρινής συζήτηση μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της σχέσης σας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, εντούτοις, δεν χρειάζεται να δικαιολογείτε τον εαυτό σας.

Αν δεν θέλετε να πάτε σε ένα πάρτι, ένα απλό «Δεν μπορώ να τα καταφέρω, αλλά ευχαριστώ που με προσκάλεσες!» είναι αρκετό.

2. Αφήστε τους άλλους να επεξεργαστούν όσα νιώθουν

Αν κάποιος πληγωθεί, επειδή ξοδεύετε χρόνο για τον εαυτό σας, αφήστε τον να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του.

Έχει δικαίωμα στα συναισθήματά του, όπως εσείς έχετε δικαίωμα να πάρετε τον χρόνο σας.

Τελικά, θα συνηθίσει στα νέα σας όρια. Και αν δεν σας υποστηρίζει στο να φροντίζετε τον εαυτό σας, τότε μπορεί να μην είναι καλός φίλος.

3. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας

Προσπαθήστε να προσέχετε τις αρνητικές σκέψεις και την αρνητική αυτοσυζήτηση.

Επίσης, προσπαθήστε να μην ανησυχείτε για το τι σκέφτονται οι άλλοι.

Αντίθετα, στρέψτε την προσοχή σας στο πώς θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον χρόνο για εσάς και το καλό σας.

Θα δείτε, στο τέλος, όλα θα είναι πολύ καλύτερα!

Δείτε και αυτό: Έχεις χαμηλή αυτοπεποίθηση; 40 θετικές δηλώσεις για εσένα!  

Πηγή: betterup.com

Write A Comment