Το να αναθρέψουμε σωστά το παιδί μας αποτελεί μία μοναδική πρόκληση, διότι ποιος γονέας δε θέλει το παιδί του να είναι ευτυχισμένο κι επιτυχημένο στη ζωή του;

Εφόσον εξασφαλίσουμε την ομαλή συναισθηματική και σωματική του εξέλιξη, στη συνέχεια καταβάλλουμε προσπάθεια να προάγουμε τη διανοητική του ανάπτυξη.

Μπορεί να χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να διευρύνουμε το νου του παιδιού μας, ωστόσο υπάρχουν τρόποι που αν τους εφαρμόσουμε, μακροπρόθεσμα θα του χαρίσουμε πολλά πνευματικά δώρα που θα ανοίξουν τους ορίζοντές του και θα αυξήσουν  την ευφυΐα του.

Διαβάστε παρακάτω μερικούς από αυτούς:

#1 Κοινωνικές δεξιότητες

Πιστεύετε ότι το να ξεκινήσετε να μάθετε το παιδί σας να μετράει ή να διαβάζει είναι η λύση στο να το κάνετε εξυπνότερο;

Αν ναι, τότε διαβάστε αυτό:

Σε μία έρευνα του ο Damon και οι συνεργάτες του (2015) διαπίστωσαν ότι η διδασκαλία σημαντικών κοινωνικών δεξιοτήτων στα νήπια μπορούσε να προβλέψει την επιτυχία τους μεγαλώνοντας.

Αυτό σημαίνει ότι, αν θέλετε τα παιδιά σας να γίνουν ευφυέστερα, πέρα από τις μαθηματικές πράξεις, θα πρέπει να ξεκινήσετε να τους διδάσκετε πώς να διαχειρίζονται απλά καθημερινά προβλήματα που μπορεί να συναντήσουν με τους συνομηλίκους τους, όπως για παράδειγμα πώς να επιλύουν μία διαφωνία και πώς να προσφέρουν βοήθεια.

Διαβάστε εδ΄ώ Απλά καθημερινά πράγματα που θα βοηθήσουν στην κοινωνικοποίηση του παιδιού μας

#2 Χρόνος στις οθόνες

Επιτρέπετε στα παιδιά σας να παραμένουν με τις ώρες μπροστά από μία τηλεόραση ή μπροστά από ένα κινητό;

Τότε όχι μόνο δεν τα βοηθάτε να γίνουν εξυπνότερα, αντιθέτως βλάπτετε σοβαρά την πνευματική τους υγεία.

Ναι, πολύ καλά διαβάσατε.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα η υπερβολική έκθεση των παιδιών στις οθόνες βλάπτει σοβαρά τον εγκέφαλο, αφού προκαλεί την απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων.

#3 Τεχνολογία

Πριν δαιμονοποιήσουμε την τεχνολογία όμως, ας σκεφτούμε πώς μπορούμε να την κάνουμε χρήσιμη προς όφελος των παιδιών μας.

Αρχικά, περιορίστε την έκθεση στις οθόνες και στη συνέχεια, προτρέψτε το παιδί σας από το να είναι παθητικός δέκτης, να ασχοληθεί με τα ευεργετικά οφέλη της ψηφιακής εποχής.

Ποια είναι αυτά;

Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες και τις εφαρμογές που μας προσφέρουν τα κινητά, οι υπολογιστές και τα tablet.

Μερικά παραδείγματα αποτελούν η δημιουργία ψηφιακής μουσικής, το ψηφιακό σχέδιο, ακόμα κι ο προγραμματισμός.

#4 Ύπνος

Όλοι οι παιδίατροι συστήνουν τα παιδιά να κοιμούνται αρκετά.

Ο καλός και ποιοτικός ύπνος τους προσφέρει καθαρό μυαλό, προκειμένου να έχουν καλή διάθεση και καθαρή σκέψη, όταν πηγαίνουν στο σχολείο.

Τα παιδιά που νυστάζουν και δεν έχουν κοιμηθεί καλά είναι συνήθως τα πιο απρόσεκτα και με τη λιγότερη διάθεση για να μάθουν καινούργια πράγματα.

Διαβάστε εδώ 5 τρόπους για να εκτοξεύσουμε την ευτυχία των παιδιών μας

#5 Μουσική

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει ότι η μουσική βοηθά τον εγκέφαλο να εξελιχθεί.

Πολλοί ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που ασχολούνται με τη μουσική, μεγαλώνοντας έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης από τα παιδιά που δεν ασχολούνται καθόλου με τη μουσική.

Κι αυτό γιατί η μουσική τροφοδοτεί όχι μόνο την ψυχή μας αλλά διεγείρει τη φαντασία και τις δημιουργικές ικανότητες του εγκεφάλου μας.

#6 Νέες δεξιότητες

Εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλο του παιδιού σε νέες δεξιότητες. Βοηθήστε το να καλλιεργήσει τα ενδιαφέροντά του αλλά να ανακαλύψει και νέα.

Μην αφήνετε τα ενδιαφέροντά του παιδιού σας ανεκμετάλλευτα, καθώς έρευνες δείχνουν ότι το να καλλιεργούμε περισσότερο αυτά που αγαπάμε μας κάνουν μοναδικούς και πιο έξυπνους.

Μπορούμε για παράδειγμα, εάν ένα παιδί αγαπάει πολύ τα ζώα, να το πάμε επίσκεψη σε ένα μουσείο ζωολογίας ή Φυσικής Ιστορίας. Αν το παιδί μας αγαπάει τα αεροπλάνα μπορούμε να του αγοράσουμε ένα βιβλίο σχετικό με αυτά ή μπορούμε να το πάμε σε ένα μουσείο προσομοίωσης πτήσεων.

Εάν το ενδιαφέρον του παιδιού συνδέεται με κάποια δραστηριότητα, τότε γράψτε το σε αυτή.

Με το να δίνουμε στο παιδί ευκαιρίες να γνωρίσει καλύτερα όσα το ενδιαφέρουν, το βοηθάμε να καλλιεργήσει την περιέργεια και την αγάπη του για  έρευνα.

Από την άλλη, μπορούμε να το αφήσουμε να ανακαλύψει και νέα ενδιαφέροντα.

Πώς; Με το να το εκθέτουμε σε αυτά. Ένας περίπατος στη φύση και μία συζήτηση γύρω από τα φυτά μπορεί να εξάψει το ενδιαφέρον του παιδιού να αναζητήσει πληροφορίες για τη βοτανολογία.

Η από κοινού εκτέλεση μιας συνταγής από έναν άλλον πολιτισμό μπορεί να εξάψει την περιέργεια του παιδιού να ασχοληθεί με την κουλτούρα ενός άλλου λαού.

Εκθέτοντας το παιδί σε νέα ενδιαφέροντα το βοηθάμε να συνθέσει την ταυτότητά του και να οδηγήσει τον εγκέφαλο του σε νέες διαδρομές.

#7 Παιχνίδια

Ανάλογα με την ηλικία υπάρχουν παιχνίδια που μπορούν να βοηθήσουν το μυαλό του παιδιού να αναπτυχθεί.

Μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας παιχνίδια που διεγείρουν τον εγκέφαλό τους, βοηθούν την πνευματική τους εξέλιξη και προάγουν τη δημιουργικότητα.

Οι κατασκευές, τα lego, τα παζλ, το σκάκι κι άλλα επιτραπέζια παιχνίδια είναι μόνο μερικά παραδείγματα που θα βοηθήσουν το παιδί μας να γίνει πιο έξυπνο και θα του προσφέρουν γνώσεις και νέες δεξιότητες.

#8 Η ανάγνωση βιβλίων

Αυτός ο παραδοσιακός τρόπος είναι σύμφωνα με έρευνες  μία από τις ασφαλέστερες οδούς, προκειμένου:

  • να εξάψουμε την περιέργεια των παιδιών,
  • να καλλιεργήσουμε τη φαντασία τους και
  • να τα εξοπλίσουμε με νέες γνώσεις,
  • πλουσιότερο λεξιλόγιο και
  • πολλαπλές εμπειρίες ζωής,  που όχι μόνο θα φτάσουν τον εγκέφαλο τους σε υψηλότερα επίπεδα νόησης, αλλά θα αναπτύξουν, παράλληλα, και τις ψυχοκοινωνικές τους δεξιότητες.

Ακόμη, η ανάγνωση βιβλίων βελτιώνει σημαντικά και τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Το παιδί αποκτά ένα πλήθος πληροφοριών και διευρύνει τους ορίζοντές του, γεγονός που το καθιστά ικανό να συνομιλητή.

Tip: Η ανάγνωση πρέπει να ξεκινάει ήδη από τη βρεφική ηλικία. Υπάρχουν ποικίλα ερευνητικά ευρήματα για τις ευεργετικές ιδιότητές της στον εγκέφαλο των μωρών.

#9 Φυσική άσκηση

Όταν γυμναζόμαστε βοηθούμε τον εγκέφαλό μας να παράγει ορμόνες που διεγείρουν τις αισθήσεις μας.

Τα ευρήματα σχετικής έρευνας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που γυμνάζονται έχουν και καλύτερες επιδόσεις σε ακαδημαϊκές δοκιμασίες, σε αντίθεση με παιδιά που ακολουθούσαν πιο καθιστική ζωή.

Εσείς ποιον από τους παραπάνω τρόπους θα εφαρμόζατε;

Χαρά Ρ.

Διαβάστε εδώ 5 τρόπους για να εκτοξεύσουμε την ευτυχία των παιδιών μας

 

Write A Comment