Οι άνθρωποι έχουμε μια φυσική τάση να οραματιζόμαστε το μέλλον. Οι έρευνες δείχνουν ότι η οπτικοποίηση αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο που μας βοηθά με πολλούς κι απίθανους τρόπους να ζήσουμε καλύτερα,  από τη βελτίωση της αθλητικής μας απόδοσης έως τη διαχείριση του άγχους μας.

Ας δούμε πώς μπορούμε να εξασκηθούμε στην οπτικοποίηση

Στον πυρήνα της, η οπτικοποίηση είναι μια πρακτική που εμπλέκει όλες μας τις αισθήσεις —όχι μόνο εκείνη της όρασης!— προκειμένου να οραματιστούμε θετικά το μέλλον μας.

Μπορεί να γίνει παράλληλα με άλλες πρακτικές, όπως τον πίνακα ενόρασης και το ημερολόγιο.

Σύμφωνα με την υπνοθεραπεύτρια και εμπειρογνώμονα οπτικοποίησης Jane Ehrman, MEd, CHES , το μόνο που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε είναι λίγα λεπτά χωρίς διακοπή και ένας χώρος που δεν θα σας αποσπάσει την προσοχή:

«Θα πρέπει να αφιερώσετε αρκετό χρόνο για να ησυχάσετε γιατί πρόκειται να μετατοπίσετε την εστίασή σας από το συνειδητό μέρος του μυαλού σας, στο δημιουργικό κι ευφάνταστο μέρος του– το υποσυνείδητό σας»

Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι κακή ιδέα να διαλογιστείτε πριν αρχίσετε την οπτικοποίηση σας.

Όταν οραματιζόμαστε, η Ehrman λέει ότι φωτίζουμε τις νευρομυϊκές οδούς, που συνδέουν τον εγκέφαλό μας με τους μύες μας.

Ξέρετε ότι το σώμα σας αντιδρά όταν φαντάζεστε κάτι που σας ενοχλεί ή σας προκαλεί άγχος;

Αυτή τη σύνδεση μυαλού-σώματος  μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας, και η οπτικοποίηση μπορεί ως πρακτική να μας βοηθήσει να συνδεθούμε

4 δημοφιλείς τεχνικές οπτικοποίησης

1. Καθοδηγούμενη οπτικοποίηση

Οι καθοδηγούμενες απεικονίσεις είναι οι οπτικοποιήσεις κατά τις οποίες καθοδηγείστε.

Μπορούν να γίνουν ζωντανά  ή μπορείτε να τις ακούσετε ηχογραφημένες ψηφιακές.

Η Emily Fletcher , ιδρύτρια του Ziva Meditation, εξηγεί ότι αποτελούν «έναν ισχυρό τρόπο για να αντιμετωπίσετε το άγχος σας».

Εάν είστε λάτρης των καθοδηγούμενων διαλογισμών, αυτή η τεχνική μπορεί να σας ταιριάζει.

Ανάλογα με το θέμα της απεικόνισης και το ποιος σας καθοδηγεί, μπορείτε να βρείτε καθοδηγούμενες απεικονίσεις για τα πάντα, από την επαγγελματική επιτυχία έως τον καλό ύπνο.

2. Αναβιώνοντας τις εικόνες.

Μια τεχνική οπτικοποίησης που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας είναι η “αναβίωση εικόνων”, η οποία περιλαμβάνει την αναβίωση μιας θετικής εμπειρίας.

Ίσως θέλετε να «υπενθυμίσετε στον εαυτό σας την εσωτερική σας δύναμη ή τις ικανότητες και τις ιδιότητές σας», λέει η Ehrman.

“Χρησιμοποιείς αυτό που βίωσες κάποτε και φέρνεις αυτήν την ενέργεια – αυτή την ενδυνάμωση – στο παρόν. Φαντάζεσαι το τώρα, βιώνοντάς το πλήρως στο σώμα, το μυαλό και το πνεύμα σου.”

3. Εικόνες πρόβας

Μια τεχνική με επίκεντρο το μέλλον είναι και οι «εικόνες πρόβας».

Είναι ιδανική εάν προετοιμάζεστε για μια συγκεκριμένη πρόκληση.

Οι αθλητές και οι μεγάλοι CEO είναι γνωστό ότι τη χρησιμοποιούν πριν από μεγάλους αγώνες ή παρουσιάσεις.

Μοιάζει σαν “να καθοδηγούμε απαλά τις σκέψεις μας για να οπτικοποιήσουμε το καλύτερο σενάριο ή να χρησιμοποιούμε τη φαντασία μας για να έχουμε μια πλήρη εμπειρία πέντε αισθήσεων για το πώς θα γίνουν τα πράγματα ιδανικά”, εξηγεί η Fletcher.

«Είναι να μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου να ανταποκρίνεται διαφορετικά από ότι συνήθως και να αλλάζεις την ιστορία ή τον εαυτό σου», προσθέτει η Ehrman.

Μπορείτε να συνδυάσετε αυτήν την οπτικοποίηση με μια άσκηση ημερολογίου, όπου γράφετε σαν να έχετε μόλις ολοκληρώσει τον μελλοντικό σας στόχο.

4. Υποβλητικές εικόνες

Τέλος, υπάρχει η “υποβλητική εικόνα”, όπου φαντάζεστε τις ιδιότητες ενός μέντορα, ενός προτύπου ή οποιουδήποτε άλλου σας εμπνέει.

Ποιο είναι το άτομο που θέλετε να μιμηθείτε;

Οραματιστείτε τον εαυτό σας ως ισάξιό του.

Αν και αυτές οι τεχνικές δεν θα είναι κατάλληλες για όλους, η οπτικοποίηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο που σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε.

Καλή επιτυχία!

Πηγή: mindbodygreen

Δείτε ακόμα: Πώς θα χτίσουμε την ανθεκτικότητά μας κόντρα στους χαλεπούς καιρούς

Από τι πάσχουν οι πριγκίπισσες της Disney;

Η πορεία της ζωής μας μέσα από λέξεις

Comments are closed.