Όπως κάθε άλλο μέρος του σώματός μας, έτσι και ο εγκέφαλός μας χρειάζεται καθημερινή άσκηση. Η παραμέλησή του μπορεί να μας κάνει ευάλωτους σε εκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.
Ο Richard Restak, όπως διαβάζουμε στο cnbc είναι νευροεπιστήμονας και συγγραφέας. Έχει γράψει 20 βιβλία για τον ανθρώπινο εγκέφαλο κι έχει περάσει δεκαετίες καθοδηγώντας ασθενείς με προβλήματα μνήμης να υιοθετήσουν συνήθειες και ασκήσεις που ενισχύουν το μυαλό — πολλές από τις οποίες εφαρμόζει κι ίδιος.
Μας προτείνει, λοιπόν, τους επτά χρυσούς κανόνες που ακολουθεί για να διατηρήσει τον εγκέφαλο και τη μνήμη του κοφτερά σαν ξυράφι, ακόμα και στα 81 του χρόνια:
1. Διαβάστε μυθιστορήματα.
Μπορείτε να μάθετε πολλά από έργα που δεν είναι προϊόν μυθοπλασίας, αλλά είναι οργανωμένα με τέτοιο τρόπο που σας επιτρέπουν να παρακάμπτετε τα προσωπικά σας ενδιαφέροντα και την προηγούμενη εξοικείωσή σας με το θέμα.
Η μυθοπλασία, από την άλλη, απαιτεί από εσάς να ασκήσετε τη μνήμη σας, καθώς προχωράτε από την αρχή μέχρι το τέλος, να θυμάστε μια ποικιλία από λεπτομέρειες, χαρακτήρες και πλοκές.
“Παρεμπιπτόντως, τα χρόνια που ήμουν νευροψυχίατρος έχω παρατηρήσει πως τα άτομα με πρώιμη άνοια συνηθίζουν να σταματούν την ανάγνωση μυθιστορημάτων.”
2. Μη φεύγετε ποτέ από ένα μουσείο τέχνης χωρίς να τεστάρετε τη μνήμη σας.
“Ο αγαπημένος μου πίνακας με τον οποίο κάνω ασκήσεις οπτικοποίησης είναι το «Western Motel» του Edward Hopper, το οποίο απεικονίζει μια γυναίκα να κάθεται σε μια ηλιόλουστη κρεβατοκάμαρα ενός μοτέλ.”
Ξεκινήστε μελετώντας προσεκτικά τις λεπτομέρειες μέχρι να τις δείτε με τα μάτια σας.
Στη συνέχεια, κι ενώ τον κοιτάτε από μακριά, περιγράψτε τον πίνακα .
Συμπεριλάβατε το μικροσκοπικό ρολόι στο κομοδίνο; Το λαιμό της χήνας; Το ρούχο στην καρέκλα που βρίσκεται κάτω δεξιά στον πίνακα; Μπορείτε να θυμηθείτε τα χρώματα και τη σύνθεση του δωματίου;
Μπορείτε να το κάνετε αυτό με οποιοδήποτε έργο τέχνης για να ενισχύσετε τη μνήμη σας.
Διαβάστε εδώ: Εκπαιδεύστε το μυαλό σας: Το κλειδί για να ξεκλειδώσετε την επιτυχία
3. Οι ημερήσιοι ύπνοι σας να είναι μικρότεροι από 90 λεπτά.
Οι μεσημεριανοί ύπνοι που διαρκούν από 30 λεπτά έως μιάμιση ώρα, μεταξύ 13:00 και 4:00 μ.μ., έχει αποδειχθεί ότι διευκολύνουν την ανάκληση πληροφοριών που κωδικοποιούνται πριν από τον ύπνο.
Αρκετές μελέτες έχουν, επίσης, διαπιστώσει ότι ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να αντισταθμίσει έναν κακό νυχτερινό ύπνο.
Έτσι, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα αϋπνίας, ο ύπνος στη διάρκεια του μεσημεριού μπορεί να ενισχύσει την απόδοση της μνήμης σας.
“Με τα χρόνια, έχω εκπαιδεύσει τον εαυτό μου να κοιμάται για μισή ώρα ακριβώς. Μερικοί άνθρωποι που γνωρίζω έχουν μάθει να κοιμούνται μόνο για 15 λεπτά και μετά να ξυπνούν ανανεωμένοι και αναζωογονημένοι.”
4. Κανένα πάρτι δεν είναι επιτυχημένο χωρίς εγκεφαλικά παιχνίδια.
“Το αγαπημένο μου παιχνίδι είναι οι «20 Ερωτήσεις», όπου ένα άτομο (ο ερωτών) φεύγει από το δωμάτιο και οι υπόλοιποι παίκτες επιλέγουν ένα άτομο, ένα μέρος ή ένα πράγμα. Ο ερωτών μπορεί να κάνει έως και 20 ερωτήσεις για να μαντέψει τι αποφάσισε η ομάδα.”
Η επιτυχία εξαρτάται από την ικανότητα του ερωτώντος να διαχειρίζεται νοητικά όλες τις απαντήσεις και με βάση αυτές να εξαλείφει διανοητικά πιθανές επιλογές.
Το μπριτζ και το σκάκι είναι, επίσης, εξαιρετικά για την εξάσκηση της μνήμης σας.
Για να τα πάτε καλά, πρέπει να αξιολογήσετε τις προηγούμενες επιλογές σας, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη σας τις μελλοντικές συνέπειες των αποφάσεών σας στο παρόν.
5. Επιλέξτε τροφές που θρέφουν τον εγκέφαλο.
Η Δρ. Uma Naidoo , διατροφολόγος ψυχίατρος στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, έχει ένα υπέροχο αρκτικόλεξο για τα BRAIN FOODS :
- Β : Μούρα και φασόλια
- R : Χρώματα ουράνιου τόξου από φρούτα και λαχανικά
- Α : Αντιοξειδωτικά
- I : Συμπεριλάβετε άπαχες πρωτεΐνες και πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης
- Ν : Ξηροί καρποί
- F : Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση
- O : Λάδι
- O : Τροφές πλούσιες σε ωμέγα 3
- D : Γαλακτοκομικά
- S : Μπαχαρικά
“Και καλά νέα για τους λάτρεις της σοκολάτας όπως εγώ: Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι τα φλαβονοειδή του κακάο, τα συστατικά της μαύρης σοκολάτας, μπορούν να ενισχύσουν την επεισοδιακή μνήμη σε υγιείς νεαρούς ενήλικες.”
6. Χρησιμοποιήστε εικόνες για πράγματα που είναι δύσκολο να θυμάστε.
“Ο σκύλος της γυναίκας μου, η Leah, είναι Schipperke (προφέρεται “SKIP-er-kee”). Είναι ένα χαρακτηριστικό όνομα, αλλά δυσκολευόμουν να το θυμηθώ. Έτσι για να μπορέσουμε επιτέλους να απαντήσουμε ”Τι είδους ράτσα είναι αυτή;” στο πάρκο σκύλων, σχημάτισα την εικόνα ενός μικρού ιστιοφόρου (μικρού σκύλου) με έναν εύσωμο πλοίαρχο που κρατούσε ένα τεράστιο κλειδί.”
Υιοθετήστε τη συνήθεια να μετατρέπετε οτιδήποτε σας δυσκολεύει να θυμηθείτε σε μια εικόνα που σας τραβάει την προσοχή.
7. Μην κάθεστε στον καναπέ όλη μέρα.
Μια πρόσφατη μελέτη 82.872 εθελοντών διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες, ηλικίας 80 ετών και άνω, που ασκούνταν σε ένα μέτριο έως υψηλό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια, σε σύγκριση με τους ενήλικες, ηλικίας 50 έως 69 ετών, που δεν κινούνταν καθόλου.
Ακόμη και μια μικρή μετατόπιση από την καθιστική ζωή στην ενεργή κίνηση (όρθια στάση, άνοδος σκαλοπατιών, καθημερινό περπάτημα) μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Οι δουλειές του σπιτιού έχουν κι αυτές συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα προσοχής και μνήμης, καλύτερη αισθητηριακή και κινητική λειτουργία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Εσείς ποια συνήθεια θα υιοθετούσατε για να ακονίσετε τη μνήμα σας;
Διαβάστε ακόμη: Υπάρχουν μυστικά μακροζωίας; Κι αν ναι, ποια είναι αυτά;