Οι σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι το ανθρώπινο όργανο που συνεχώς εξελίσσεται, μεταλλάσσεται και διανύει νέες διαδρομές, δεν είναι άλλο από τον εγκέφαλο μας.

Ποιος είναι όμως καθορίζει την πορεία του;

Αυτός δεν είναι άλλος από τον ίδιο μας τον εαυτό.

Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να ελέγξουμε αυτοματισμούς μας και να αρχίσουμε να επενδύουμε σε αυτό το υπέρτατο όργανο που εδράζεται μέσα στο κρανίο μας, προκειμένου να το κάνουμε να δουλεύει προς όφελός μας;

Χωρίς να ξοδέψουμε μία περιουσία, με απλές μεθόδους μπορούμε να βελτιώσουμε τη νοημοσύνη μας και να ενισχύσουμε τις ικανότητες του.

Όπως  διαβάζουμε στο ink μπορούμε να ακολουθήσουμε τους εξής  ερευνητικά αποδεδειγμένους τρόπους:

#1 Διαλογισμός

Ο πιο εύκολος και ανέξοδος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να ξεκινήσουμε τώρα είναι ο διαλογισμός.

Κλείστε απλώς τα μάτια σας και δώστε όλη σας την προσοχή στην αναπνοή σας. Καθώς το μυαλό περιπλανιέται, φέρτε την προσοχή σας ξανά στην αναπνοή σας.

Μόλις 5 έως 10 λεπτά διαλογισμού μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε, να καθαρίσετε το μυαλό σας και να προετοιμαστείτε καλύτερα για οποιαδήποτε νοητική δραστηριότητα.

Ο διαλογισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης ημέρας, στη δουλειά σας ή όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα χαλάρωσης.

Διαβάστε εδώ Oprah Winfrey: Όσα ξέρει για τη δύναμη του διαλογισμού μέσα από τα λόγια της!

#2 Άσκηση

Η τακτική άσκηση βοηθά στην αύξηση της λειτουργίας του εγκεφάλου και στην ενίσχυση της νευρογένεσης, στην ανάπτυξη δηλαδή του νευρικού ιστού.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που ασκείστε αναπτύσσετε νέα εγκεφαλικά κύτταρα.

Ιδανικά, όταν ασκείστε, εστιάστε στο μυαλό και στο σώμα σας.

Σηκωθείτε τώρα, λοιπόν, από τον καναπέ και αρχίστε να κινείστε. Σύντομα ο εγκέφαλός σας πρόκειται να σας ανταμείψει για αυτό.

#3 Γράψιμο

Ναι, καλά διάβασες, το γράψιμο αποτελεί και αυτό μία μέθοδος για να  πείτε στη μνήμη σας τι είναι σημαντικό, να ξεκαθαρίσετε τις σκέψεις σας και να βοηθήσετε το μυαλό σας να θυμάται πράγματα πιο εύκολα στο μέλλον.

Με αυτή τη μέθοδο εξασκείτε τη δημιουργικότητα και την αναλυτική σας ικανότητα.

Το ημερολόγιο ή οι σημειώσεις, η ποίηση και η συγγραφή ιστοριών μπορούν να αυξήσουν τη δύναμή του εγκεφάλου μας.

Δε χρειάζεται να γράψουμε αριστουργήματα και μόνο η πράξη μπορεί να μας βοηθήσει να διευρύνουμε και να βελτιώσουν τις ικανότητες του εγκεφάλου μας.

#4 Ακούστε Μότσαρτ

Σε μία μελέτη του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που τραγουδούσαν καθημερινά ή μάθαιναν πιάνο ήταν πολύ καλύτερα στην επίλυση γρίφων και είχαν 80% καλύτερη βαθμολογία στη χωρική νοημοσύνη από συμμαθητές που δεν ασχολούνταν με τη μουσική.

Σε μία πρόσφατη μελέτη δόθηκε σε 36 μαθητές ένα τεστ IQ. Λίγο πριν την πρώτη εξέταση οι μαθητές άκουσαν μία σονάτα του Μότσαρτ για 10 λεπτά, πριν από τη δεύτερη εξέταση άκουσαν μία κασέτα χαλάρωσης και πριν από την τρίτη παρέμεναν στη σιωπή.

Μαντέψτε!  Η βαθμολογία των 36 μαθητών στην πρώτη εξέταση ήταν 119, στη δεύτερη 111 και στην τρίτη 110.

Από μόνος του ο Μότσαρτ αύξησε σε 9 μονάδες στην επίδοση των μαθητών.

#5 Γέλιο

Όταν γελάμε απελευθερώνονται ενδορφίνες, ουσίες που μειώνουν τα επίπεδα του στρες.

Το γέλιο, λοιπόν, είναι εξαιρετικό για την υγεία του εγκεφάλου μας, αφού μας αφήνει πιο ανοιχτούς σε καινούργιες σκέψεις και ιδέες

#6 Υγιεινή διατροφή

Η διατροφή μας έχει τεράστιο αντίκτυπο στη λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Ο εγκέφαλός μας καταναλώνει περισσότερο από το 20% του συνόλου του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών που καταναλώνουμε καθημερινά.

Θυμηθείτε, λοιπόν, να τρέφεται τον εγκέφαλό σας με καλά πράγματα, όπως φρέσκα λαχανικά, φρούτα και πληθώρα ελαίων ω-3.

#7 Κοιμηθείτε καλά

Ένας καλός ύπνος μπορεί να παραλληλιστεί με μία μίνι αποτοξίνωση για τον εγκέφαλό μας. Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα μας αναγεννά τα κύτταρα του και αφαιρεί όλες τις τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της μέρας.

Ιδανικά πηγαίνετε για ύπνο τις αποτελεσματικές ώρες ύπνου, δηλαδή από τις 9:00 μ.μ. έως τις 12:00 π.μ., για να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές ιδιότητές του.

Διαβάστε εδώ Θέλεις επιτυχία στη ζωή σου; Κάνε τον εγκέφαλο σου σύμμαχο με 6 τρόπους

Write A Comment