Ο σκύλος δεν είναι μόνο ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, είναι πολλά περισσότερα…

Αν σας έλεγαν ότι η συμβίωση με σκύλο μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να προστατευτεί από την εμφάνιση εκζέματος, θα τον πιστεύατε;

Πολλοί γονείς ήδη από τη βρεφική ηλικία των παιδιών τους έχουν έρθει αντιμέτωποι με το επίμονο και δυσάρεστο έκζεμα, μια φλεγμονώδη κατάσταση που προκαλεί φαγούρα, ξηρότητα και σκάσιμο του δέρματος κι επηρεάζει ένα στα πέντε παιδιά και έναν στους δέκα ενήλικες.

Οι ειδικοί δε γνωρίζουν την ακριβή αιτία του, αλλά πιστεύουν ότι μπορεί να είναι γενετική και να προκαλείται από τον φραγμό του δέρματος που δε λειτουργεί σωστά κι επιτρέπει την είσοδο αλλεργιογόνων ουσιών στον οργανισμό.

Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανιστούν καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν.

Οι γιατροί συνιστούν τη χρήση ενυδατικών για ξηρό δέρμα και συχνά συνταγογραφούν τοπικά κορτικοστεροειδή για να μειώσουν το πρήξιμο και τον κνησμό που ταλαιπωρεί το παιδικό δέρμα.

Πώς συνδέονται, όμως, οι τετράποδοι φίλοι μας με το έκζεμα;

Αμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν τα ποσοστά εκζέματος σε 789 παιδιά που συμβίωναν με σκύλο και τα ευρήματά τους θα σε εκπλήξουν…

Φαίνεται ότι η  έκθεση των παιδιών στα διάφορα βακτήρια των σκύλων μπορεί να ενισχύσει το ανοσιακό τους σύστημα, παρέχοντας «σημαντική προστατευτική δράση» κατά του εκζέματος.

Τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν κάτω των δύο ετών και ζούσαν με ένα σκύλο σε κλειστό χώρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή τον πρώτο χρόνο που γεννήθηκαν.

Η έκθεση στον σκύλο φάνηκε να έχει «σημαντική προστατευτική δράση» έναντι της ανάπτυξης εκζέματος, αφού  τα διάφορα βακτήρια των σκύλων  μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών, αποτρέποντας την πάθηση.

“Η έκθεση σε βακτήρια τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να αναπτύξει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως το έκζεμα” υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Μάλιστα, η έρευνα κατέδειξε το γεγονός ότι όσο νωρίτερα εκτεθεί ένα παιδί σε αυτά, τόσες λιγότερες πιθανότητες έχει να εμφανίσει την πάθηση.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το να μεγαλώνεις με σκύλο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία των παιδιών από την ανάπτυξη άσθματος, μιας άλλη φλεγμονώδη κατάστασης που είναι πιο κοινή σε άτομα με έκζεμα.

Μια ακόμη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology , εξέτασε την παρουσία εκζέματος σε παιδιά, όταν ήταν  δύο και 10 ετών, προκειμένου να αξιολογήσει την πάθηση στην πάροδο του χρόνου.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες:

  • εκείνοι που δεν το είχαν ποτέ,
  • αυτοί που το είχαν μέχρι την ηλικία των δύο ετών,
  • αυτοί που το είχαν μέχρι την ηλικία των 10 ετών,
  • και τέλος,  όσοι το είχαν επίμονα και στις δύο ηλικίες.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά…

Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν σκύλο στο σπίτι όσο ήταν έγκυες και στον πρώτο τους χρόνο είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν την πάθηση στην ηλικία των δύο ετών.

Αλλά το αποτέλεσμα δεν παρατηρήθηκε όταν παιδιά εκτέθηκαν στα βακτήρια σκύλων σε μεγαλύτερη ηλικία ή αφού είχαν αποκτήσει το επίμονο έκζεμα.

Η Dr Amy Eapen, ειδικός σε θέματα αλλεργιών που ηγήθηκε της μελέτης, είπε ότι τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ο πρώτος χρόνος της ζωής είναι «δυνητικά το κρίσιμο παράθυρο» για την πρόληψη του εκζέματος.

Άλλοι ερευνητές υποστήριξαν:

«Τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι η προγεννητική και πρώιμη έκθεση σε σκύλο έχει σημαντική προστατευτική επίδραση στην ανάπτυξη εκζέματος στην ηλικία των δύο ετών ή πριν από αυτήν.»

Εσείς αφήνατε τα μωρά σας να μεγαλώσουν παρέα με τον σκύλο σας;

Πηγή: dailymail

Διαβάστε εδώ Πώς τα πουλιά συνδέονται με την ψυχική μας ευεξία

Write A Comment