Μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρεις τι να κάνεις με τον θυμό σου για πανεθνικά ή παγκόσμια γεγονότα, ειδικά όταν νιώθεις ότι έχεις ελάχιστο έλεγχο.

Για κάποιους από εμάς, τα γεγονότα που εκτυλίσσονται προκαλούν κάποιο σοβαρό θυμό. Γιατί δεν γίνονται περισσότερα; Πώς θα είναι το μέλλον μας; Γιατί η αλλαγή θέλει τόσο πολύ χρόνο;

Αυτό το είδος θυμού είναι δύσκολο να το χειριστείς. Είναι ευρύ και απευθύνεται σε πολλά άτομα και ολόκληρα συστήματα.

Ενώ μερικές ηρεμιστικές αναπνοές μπορεί να απομακρύνουν την ένταση, δεν την καταπνίγουν εντελώς.

Υπάρχει -μην ξεχνάτε- έλλειψη ελέγχου που τροφοδοτεί αυτόν τον θυμό, δίνοντάς του μια απελπιστική χροιά που είναι βαριά για την καρδιά μας.

Τι μπορούμε, συνεπώς, να κάνουμε με αυτόν τον θυμό; Τι μπορούμε να κάνουμε όταν δεν είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε τις αλλαγές που θέλουμε να δούμε για έναν καλύτερο κόσμο;

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσει τον θυμό

Πρέπει να ξεκινήσουμε με την αναγνώριση του θυμού μας. Ο θυμός μεγαλώνει μόνο όταν είναι ανεξέλεγκτος.

Προσπαθήστε να δώσετε στον εαυτό σας λίγο χώρο και χρόνο για να εξετάσετε τον θυμό μας.

Αυτό μπορεί να γίνει μέσω μιας συνεδρίας διαλογισμού, καταγραφής συναισθημάτων στο ημερολόγιό σας ή με το να μιλήσετε με κάποιον δικό σας άνθρωπο ή με τον θεραπευτή σας.

Κλάψτε, επίσης. Είναι φυσικό να έχουμε δάκρυα απογοήτευσης.

Αναλάβετε δράση

Η ανάληψη δράσης είναι κάτι που μπορεί να μαλακώσει αυτόν τον θυμό.

Σίγουρα, υπάρχουν κινήσεις που μπορείτε διαδικτυακά να υπογράψετε, διαμαρτυρίες που μπορείτε να συμμετάσχετε ή φιλανθρωπικές οργανώσεις για να κάνετε δωρεές.

Και το κυριότερο; Η ψήφος σας. Ψηφίστε, λοιπόν, στις τοπικές εκλογές, ψηφίστε στις εθνικές εκλογές, φροντίστε να ακουστεί η φωνή σας!

Συνδεθείτε με την κοινότητά σας

Όταν είμαστε θυμωμένοι, μπορεί να νιώθουμε μια τάση να απομονωθούμε από τους άλλους.

Το να προσεγγίζετε άλλους ανθρώπους, ωστόσο, είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να ανακτήσετε μια αίσθηση ειρήνης και ελπίδας.

Το να βρισκόμαστε κοντά σε ανθρώπους που γνωρίζουμε και αγαπάμε μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερες συνδέσεις.

Από την άλλη, η γνωριμία με νέους ανθρώπους μπορεί να μας υπενθυμίσει τα καλά  που υπάρχουν στον κόσμο και να μας ανοίξει τα μάτια σε νέες προοπτικές.

Μπορούμε επίσης να ενωθούμε με την κοινότητά μας για να κάνουμε αλλαγές έστω σε τοπικό επίπεδο.

Δεν είστε σίγουροι από πού να αρχίσετε; Αναζητήστε ομάδες υποστήριξης κοντά στον τόπο κατοικίας σας.

Κάντε το καλό για να νιώθετε καλά

Μπορεί να μην έχουμε έλεγχο του τι κάνουν οι άνθρωποι που βρίσκονται στην εξουσία, αλλά μπορούμε να ζούμε με βάση τις αξίες μας.

Εάν αισθάνεστε αυτό το είδος θυμού, το πιθανότερο είναι ότι έχετε ισχυρές αξίες στη ζωή σας και το να ζείτε σε ευθυγράμμιση με αυτές μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο καλά.

Γιατί να μην δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στον εθελοντισμό; Βρείτε έναν σκοπό που σας ενδιαφέρει και μάθετε πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε τις δεξιότητές σας για να τον υποστηρίξετε.

Η καλοσύνη έχει ένα αποτέλεσμα σαν κύμα και έχει περισσότερη δύναμη απ’ ό,τι νομίζουμε…

Διαβάστε βιβλία, μην βλέπετε ειδήσεις

Προφανώς, πρέπει να παραμένουμε ενημερωμένοι, αλλά αν διαπιστώνετε ότι η συνεχής ροή ειδήσεων επηρεάζει την ευημερία σας, μπορεί να είναι ώρα να κάνετε ένα διάλειμμα.

Συντονιστείτε σε κάτι που σας εμπνέει και σας ενθουσιάζει, ίσως αναζητώντας θετικές ειδήσεις ή διαβάζοντας περισσότερα μυθιστορήματα.

Φροντίστε τον εαυτό σας, όσο καλύτερα μπορείτε

Η αλήθεια είναι ότι αν θέλουμε να υπερασπιστούμε την αλλαγή, αν θέλουμε να νιώθουμε πιο άνετα σε δύσκολες καταστάσεις και αν θέλουμε να υποστηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη… πρέπει πρώτα απ’ όλα να φροντίσουμε τον εαυτό μας.

Ακούγεται κλισέ, αλλά είναι αλήθεια.

Δείτε κι αυτό: Τι σημαίνει το «συναισθηματικό φορτίο»;

Πηγή: happiful.com

Write A Comment