Οι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής είναι φρενήρεις.  Όλοι γύρω μας δείχνουν βιαστικοί.  Τρέχουν συνεχώς να προλάβουν κάτι και δεν είναι σπάνιες οι φορές που νιώθουμε να μας συμπαρασύρουν στη δίνη τους.

Η ταχύτητα, άλλωστε, προβάλλεται συχνά σαν το βασικό κλειδί της επιτυχίας.  Ο γρήγορος είναι και αποτελεσματικός.

Ωστόσο,  κάποιες φορές η ταχύτητα είναι αυτή που κλέβει τις στιγμές μας και κατ’ επέκταση τη χαρά μας. Όλα γίνονται τόσο γρήγορα που δεν  προλαβαίνουμε να συνδεθούμε μαζί τους.

Παρόλο που ακούγεται αφύσικο και ίσως ανέφικτο να συμβουλεύουμε τους άλλους να  επιβραδύνουν,  όταν οι υποχρεώσεις “τρέχουν” και κανείς δε δείχνει πρόθυμος να μας περιμένει,  είναι σημαντικό ορισμένες φορές να σταματάμε, να επιλέγουμε τον αργό δρόμο.

Ακολουθούν απλοί τρόποι για να επιβραδύνετε τη ζωή σας:

1.Αφιερώστε σκόπιμα χρόνο για παύση

Ξεκινήστε ρωτώντας τον εαυτό σας τι είναι πραγματικά απαραίτητο να κάνετε.

Δε χρειάζεται να τα κάνετε όλα.

Δε χρειάζεται να νιώθετε διαρκώς απογοητευμένοι.

Δε χρειάζεται να ζήσετε μια ζωή στην οποία το καθετί έχει το χαρακτήρα του επείγοντος. Υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα στη ζωή που απαιτούν βιασύνη.

Όσο πιο συχνά κάνετε μια παύση, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα.  Οι σκόπιμες παύσεις σάς  βοηθούν να κρατήσετε τα αποθέματα ενέργειας για αργότερα.

2.Συνδεθείτε με τις ανάγκες σας

Ο τρόπος ζωής σας δε χρειάζεται να είναι περίπλοκος. Ένας απλός τρόπος για να εξασκηθείτε στη βραδύτητα είναι να ρωτήσετε τον εαυτό τι πραγματικά χρειάζεστε μια δεδομένη στιγμή.

Να ικανοποιήσετε αυτήν την ανάγκη ,όταν είναι δυνατόν -μια βαθιά αναπνοή, ένα ποτήρι νερό, μια αλλαγή σκηνικού, ένα ντους ή μια βόλτα.

3. Προγραμματίστε χρόνο για τον εαυτό σας

Όταν σας το επιτρέπουν οι συνθήκες, βρείτε χρόνο αποκλειστικά για εσάς, κλείστε ραντεβού με τον εαυτό σας- είτε πρόκειται για μια βόλτα είτε για την ολοκλήρωση μιας σημαντικής εργασίας.

Αν είστε από αυτούς που έχουν την τάση να ευχαριστούν συνεχώς τους άλλους, αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ δύσκολο, αλλά αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσετε.

4. Ένα πράγμα κάθε φορά

Το “multitasking”, παρόλο που θεωρείται μια δεξιότητα αναγκαία στην εποχή μας, μπορεί να οδηγήσει επίσης σε υπερένταση και εξάντληση.

Είναι μια εδραιωμένη συμπεριφορά και πιθανότατα είναι δύσκολο να απαγκιστρωθούμε από αυτήν.

Εντούτοις, όταν επιλέγουμε ένα πράγμα, δε διασκορπίζουμε την ενέργειά μας σε πολλές δραστηριότητες  που δεν έχουν την ίδια αξία.

5.Θυμηθείτε την επιλογή του «όχι».

Όταν λαμβάνετε ένα αίτημα —είτε πρόκειται για ένα νέο έργο είτε για μια πρόσκληση σε μια εκδήλωση—και δεν είστε σίγουροι αν θέλετε να συναινέσετε αυτό, αναρωτηθείτε: «Τι θα κέρδιζα λέγοντας “όχι” ;».

Μετατρέψτε το «όχι» σε κάτι θετικό.

Εάν αισθάνεστε ότι το κέρδος από το να μην κάνετε κάτι, είναι κάτι που χρειάζεστε ή σας ελκύει, δοκιμάστε το.

Όσο πιο συχνά το κάνετε, τόσο πιο εύκολο γίνεται και τόσο περισσότερο θα νιώσετε τα θετικά αποτελέσματα ενός πιο αργού ρυθμού ζωής.

 

Πηγή: medium

Διαβάστε ακόμη: Πόσο σημαντικό είναι για την ψυχική μας υγεία το να περνάμε χρόνο μόνο με τον εαυτό μας;

Ανακτήστε τον χαμένο χρόνο… 5 πρακτικές για ζωή με νόημα

Δώστε ένα διάλειμμα στο νευρικό σας σύστημα!

Write A Comment