Τα αποφθέγματα διαχρονικά έχουν τη δύναμη να εμπνέουν τους ανθρώπους, καθώς αιχμαλωτίζουν αλήθειες που γονιμοποιούν το ανθρώπινο πνεύμα κατά τρόπο μοναδικό και συγκινούν την ανθρώπινη ψυχή.

Στην εποχή της αναμφισβήτητης κυριαρχίας του διαδικτύου και της αναγωγής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον κατεξοχήν χώρο κοινωνικής αλληλεπίδρασης, τα αποφθέγματα φαίνεται να αποτελούν ΄το  βασικό όχημα που αξιοποιούν οι χρήστες, για να μεταφέρουν κάποιο μήνυμα ή να  προκαλέσουν την αντίδραση άλλων ανθρώπων -γνωστών ή άγνωστων.

Τι καθιστά, όμως, τα αποφθέγματα τόσο δημοφιλή;

  1. Προσφέρουν στιγμές πνευματικής διαύγειας και αφύπνισης.

Ο σύγχρονος άνθρωπος φορτωμένος από αμέτρητες υποχρεώσεις συχνά αισθάνεται την ουσία να γλιστρά μέσα από τα χέρια του.

Οι φράσεις με φιλοσοφικό περιεχόμενο μοιάζουν με ξύπνημα από το λήθαργο που επιβάλλει η μονοτονία της καθημερινότητας.

Στιγμιαία, ο άνθρωπος δραπετεύει από την εξουθενωτική επαναληπτικότητα και  αφιερώνει λίγα δευτερόλεπτα, για να συλλογιστεί πάνω στο ίδιο το φαινόμενο της ύπαρξης, να αναμετρηθεί με μεγάλα ερωτήματα, να συνδιαλλαγεί με σπουδαίες προσωπικότητες.

Τα αποφθέγματα μπορεί να αποτελέσουν το έναυσμα για να εναντιωθούμε στη ρηχότητα των στιγμών μας.

2. Μας κάνουν να χαμογελάμε.

Αποτελεί κοινό μυστικό πως ο ανθρώπινος νους ρέπει προς τον αρνητισμό.

Οι περισσότερες σκέψεις μας είναι απαισιόδοξες, ενώ η πίστη μας στην καλοσύνη, την αγάπη, την ομορφιά δοκιμάζεται συνεχώς.

Παρόλο που τις περισσότερες φορές το τοπίο γύρω μας μοιάζει ερεβώδες, όταν διαβάζουμε φράσεις που μιλούν για το ανθρώπινο μεγαλείο, την ελπίδα, τη δικαιοσύνη, την αστείρευτη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής, χαμογελάμε σχεδόν αβίαστα.

Αυτές οι φράσεις -δημιουργήματα της πείρας και της οξυδέρκειας εξεχουσών προσωπικοτήτων- ενδέχεται να επιφέρουν ρωγμές στο σώμα της ανασφάλειας και της κατήφειας που συντηρούμε επιμελώς με τη σκέψη μας.

3. Προσδίδουν αξία στις στιγμές μας.

Κάθε στιγμή μας είναι σημαντική. Κάθε αναπνοή μας είναι ένα θαύμα. Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν το συνειδητοποιούμε.

Στον ψηφιακό κόσμο, κάθε φορά που μοιραζόμαστε ένα στιγμιότυπο από τη ζωή μας, είθισται να το συνοδεύουμε με μια βαρυσήμαντη φράση κάποιου αξιόλογου ανθρώπου.

Έτσι, η στιγμή μας αποτυπωμένη σε μια φωτογραφία, αυτομάτως αποκτά αξία, γίνεται η προέκταση ενός ιδανικού, τεκμήριο σοφίας και βάθους.

Κατά περίεργο τρόπο και εμείς οι ίδιοι, όταν παρατηρούμε τη δημοσιευμένη πια φωτογραφία μας, δε βλέπουμε απλώς τον εαυτό μας, αλλά τον εκπρόσωπο μιας ιδέας, μιας κοσμοθεωρίας…

Ανδριάνα Γ. Ρ.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουνΜινιμαλισμός: η φιλοσοφία της απλότητας

Μάρκος Αυρήλιος, 7 αποφθέγματα για να φιλοσοφήσεις τη ζωή

Ο Κομφούκιος για τη σοφία, την εξουσία και το θάνατο

 

 

 

Comments are closed.