Σε πολλές θρησκευτικές παραδόσεις, η σεξουαλικότητα αντιμετωπίζεται με φόβο. Μας διδάσκουν ότι η σεξουαλική ενέργεια είναι επικίνδυνη και πρέπει να περιορίζεται προσεκτικά. Μήπως, όμως, η  σεξουαλική ενέργεια είναι μια έκφραση του θείου;

Σύμφωνα με ορισμένες παραδόσεις της Shakta Tantra, η ερωτική επαφή  αντιπροσωπεύει την ένωση μεταξύ Shiva και Shakti, Θεού και Θεάς, της θεϊκής αρσενικής και θηλυκής ενέργειας.

Αυτή η ένωση συνδέει την ύλη με τη συνείδηση, δημιουργώντας το σύμπαν και… εμάς τους ίδιους.

Η ερωτική επιθυμία είναι η ώθηση που έφερε μαζί αυτές τις δύο ενέργειες στην αρχή του χρόνου, καθιστώντας το σύμπαν δυνατό -κάτι που είναι, φυσικά, βιολογικά αληθινό.

Η ερωτική επαφή, είναι κυριολεκτικά, η προϋπόθεση για τη δημιουργία της ζωής.

Αυτή η ενέργεια δεν χρειάζεται απαραίτητα να εκφραστεί  στη φυσική ερωτική πράξη.

Μπορεί να εμφανιστεί κάθε φορά που ασχολούμαστε με ένα πάθος μας, όταν έχουμε πρόσβαση στη δημιουργικότητά μας, όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να αισθανθεί πλήρως τα βαθύτερα συναισθήματά μας.

Για τη φεμινίστρια συγγραφέα Audre Lorde, το ερωτικό είναι μια ενέργεια που μας δίνει δύναμη. Όταν είμαστε συνδεδεμένοι με τον ερωτικό μας εαυτό, είμαστε συνδεδεμένοι με τα βαθύτερα συναισθήματα και την πιο αυθεντική εκδοχή του είναι μας.

Σε μια κουλτούρα που μας αποκόπτει από αυτήν την ενέργεια, υποστηρίζει η Lorde, είμαστε αποδυναμωμένοι, δεν είμαστε πλήρως ζωντανοί, ανίκανοι να αξιοποιήσουμε τις δημιουργικές μας δυνατότητες ή αυτό που πραγματικά θέλουμε. Στη συλλογή δοκιμίων της με τίτλο Sister Outsider, η Lorde γράφει:

«Το ερωτικό είναι ένα μέτρο μεταξύ της αίσθησης του εαυτού μας και του χάους των ισχυρότερων συναισθημάτων μας. Είναι μια εσωτερική αίσθηση ικανοποίησης την οποία, αφού τη βιώσουμε, ξέρουμε ότι μπορούμε να επιδιώξουμε. 

Επειδή έχουμε βιώσει την πληρότητα αυτού του βαθέος συναισθήματος και αναγνωρίζοντας τη δύναμή του, αποδίδοντας τιμή και σεβασμό στον εαυτό μας, δεν μπορούμε να απαιτήσουμε τίποτα λιγότερο από τον εαυτό μας».

Η ερωτική ενέργεια είναι ισχυρή, γιατί μας αποκαλύπτει τις δυνατότητές μας. 

Όταν έχουμε εμπειρίες κατά τις οποίες είμαστε πλήρως συνδεδεμένοι με το σώμα μας, τα συναισθήματά μας και την αίσθηση της δύναμης μας, δεν μπορούμε πλέον να ανεχτούμε να αποσυνδεόμαστε.

Μπορούμε να διοχετεύσουμε αυτήν την ενέργεια στην εργασία μας, στη δημιουργικότητά μας, στις φιλίες μας και στο θάρρος που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε προς αυτό που θέλουμε.

Δυστυχώς, ο τρόπος με τον οποίο η κουλτούρα μας γενικά αντιμετωπίζει τη σεξουαλικότητα διαστρεβλώνει αυτήν την ενδυναμωτική, δημιουργική ενέργεια. Η Lorde γράφει ότι η σεξουαλικότητα:

«μετατράπηκε σε μπερδεμένη, ασήμαντη, ψυχωτική και πλαστικοποιημένη αίσθηση. Για το λόγο αυτό, έχουμε απομακρυνθεί από την εξερεύνηση και τη θεώρηση του ερωτικού ως πηγής δύναμης και πληροφοριών, συγχέοντάς το με το πορνογραφικό. 

Αλλά η πορνογραφία είναι μια άμεση άρνηση της δύναμης του ερωτικού, γιατί αντιπροσωπεύει την καταστολή του αληθινού συναισθήματος. Η πορνογραφία δίνει έμφαση στην αίσθηση χωρίς συναίσθημα».

Το να εμπλεκόμαστε σε μια ερωτική πράξη δεν είναι το ίδιο πράγμα με το να είμαστε συνδεδεμένοι με την ιερή μας σεξουαλικότητα.

Όταν προβαίνουμε στην ερωτική πράξη, για να προσφέρουμε ευχαρίστηση ή να εκτονωθούμε, δεν τιμούμε τις θεϊκές πτυχές της σεξουαλικότητας μας.

Όταν ξεχνάμε να βιώσουμε ουσιαστική ευχαρίστηση, να ακολουθήσουμε την αισθησιακή μας ενέργεια βαθύτερα στον φυσικό και συναισθηματικό μας εαυτό, δεν βιώνουμε τη σεξουαλικότητά μας, απλώς αδικούμε τη θεία δύναμη που ενοικεί μέσα μας.

Μπορεί να είναι δύσκολο να δούμε τον σεξουαλικό μας εαυτό ως θεϊκό, όταν έχει εδραιωθεί μέσα μας η αντίληψη ότι η ερωτική επαφή είναι αμαρτωλή ή επικίνδυνη.

Για να μην αναφέρουμε τους φόβους και τις ανασφάλειες που έχουμε για το σώμα μας που δεν ανταποκρίνεται στα πορνογραφικά πρότυπα που έχουμε φτάσει. Κρατάμε τον εαυτό μας έξω από το πνευματικό δυναμικό της σεξουαλικής σύνδεσης επειδή πιστεύουμε ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί. 

Όταν επιτρέπουμε στη σεξουαλική μας ενέργεια να μας δώσει το θάρρος να ακολουθήσουμε τα ειλικρινή συναισθήματα και τις επιθυμίες μας, μπορεί να ανακαλύψουμε ότι το θείο ήταν ανέκαθεν μέσα μας.

Πηγή: Spirituality Health

Comments are closed.