Πρόκειται για μια κοινή ανθρώπινη ενέργεια και μπορεί να προκληθεί από πολλά διαφορετικά συναισθήματα. Γιατί όμως κλαίμε;

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι το κλάμα μπορεί να ωφελήσει τόσο το σώμα όσο και το μυαλό και αυτά τα οφέλη ξεκινούν από τη γέννηση με το πρώτο κλάμα του μωρού.

Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη δακρύων:

  • αντανακλαστικά δάκρυα
  • συνεχόμενα δάκρυα
  • συναισθηματικά δάκρυα

Τα αντανακλαστικά δάκρυα καθαρίζουν υπολείμματα, όπως καπνού και σκόνης, από τα μάτια. Τα συνεχόμενα δάκρυα λιπαίνουν τα μάτια και βοηθούν στην προστασία τους από μόλυνση.

Από την άλλη, τα συναισθηματικά δάκρυα είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό…

Ενώ τα συνεχόμενα δάκρυα περιέχουν 98% νερό, τα συναισθηματικά δάκρυα περιέχουν ορμόνες και άλλες τοξίνες.

Δείτε κι αυτό: Βίντεο: Τα δάκρυα λύπης μέσα από το μικροσκόπιο!

Πώς λειτουργεί το κλάμα

Καταπραΰνει τον πόνο

Με βάση έρευνες, το κλάμα για μεγάλες χρονικές περιόδους απελευθερώνει μία αξιόπιστη πηγή ωκυτοκίνης και ενδογενών οπιοειδών, γνωστά ως ενδορφίνες.

Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση τόσο του σωματικού όσο και του συναισθηματικού πόνου.

Μόλις οι ενδορφίνες απελευθερωθούν το σώμα μπορεί να περάσει σε ένα κάπως μουδιασμένο στάδιο.

Η ωκυτοκίνη μπορεί να δώσει μια αίσθηση ηρεμίας ή ευεξίας και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς το κλάμα είναι μια αυτοκαταπραϋντική ενέργεια του οργανισμού.

Δείτε κι αυτό: Είστε θυμωμένοι με τον κόσμο του σήμερα;

Βοηθά στη θλίψη

Είναι γνωστό σε όλους ότι το πένθος είναι μια ολόκληρη διαδικασία. Περιλαμβάνει περιόδους λύπης, μουδιάσματος, ενοχής και θυμού.

Σε περιόδους πένθους το κλάμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην επεξεργασία και αποδοχή της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου.

Ο καθένας, βέβαια, περνάει τη διαδικασία του πένθους με διαφορετικούς τρόπους.

Αποκαθιστά τη συναισθηματική ισορροπία

Το κλάμα δεν έρχεται μόνο ως απάντηση σε κάτι θλιβερό. Μερικές φορές μπορεί να κλαίμε όταν είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι, φοβισμένοι ή αγχωμένοι.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Yale πιστεύουν ότι το κλάμα με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της συναισθηματικής ισορροπίας του ανθρώπου.

Γιατί; Επειδή όταν είσαι απίστευτα χαρούμενος ή φοβισμένος για κάτι και κλαις, μπορεί να είναι ο τρόπος του σώματός να συνέλθει από την εμπειρία ενός τόσο δυνατού συναισθήματος.

Δείτε κι αυτό: Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν το πένθος και τη θλίψη

Με πληροφορίες από healthline.com

Write A Comment