Αυτό το δημοφιλές φρούτο μπορεί να είναι μικροσκοπικό, αλλά έχει μια ισχυρή διατροφική αξία, καθιστώντας το πολύτιμο για τη μακροπρόθεσμη υγεία σας.

Αν είστε λάτρης του… πασπαλίσματος με μύρτιλα στο πρωινό σας με βρώμη ή γιαούρτι, τότε είστε τυχεροί.

Παρά το μικρό τους μέγεθος, παρέχουν μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών που μας κάνουν πολύ καλό!

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν μειώνουν τον κίνδυνο ασθενειών

Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι ισχυρές πηγές πολυφαινολών – αντιοξειδωτικών που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που υπάρχουν στο σώμα.

Έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πολυφαινόλες μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, που με τη σειρά τους ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο ασθενειών.

Τα μύρτιλα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι γνωστό ότι μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα που οδηγούν σε ασθένειες όπως καρδιαγγειακά νοσήματα ή διαβήτη τύπου 2.

Οι ανθοκυανίνες έχουν, επίσης, χρωστικές ουσίες που κάνουν τα μύρτιλα να έχουν αυτό το γνωστό βαθύ, μπλε χρώμα.

Τι είναι, όμως, οι ελεύθερες ρίζες;

Οι ελεύθερες ρίζες  (free radicals) είναι άτομα ή μόρια που έχουν ένα αζευγάρωτο ηλεκτρόνιο στην εξωτερική τους στοιβάδα.

Αυτό κάνει τις ελεύθερες ρίζες να κινητοποιούνται για να αρπάξουν το ηλεκτρόνιο που τους λείπει από οποιοδήποτε άλλο μόριο μπορούν.

Η κλοπή ηλεκτρονίων ονομάζεται οξείδωση κι όταν συμβαίνει μέσα στο σώμα μπορεί μερικές φορές να επιφέρει σοβαρές βλάβες στην υγεία.

Σήμερα οι ελεύθερες ρίζες ενοχοποιούνται για τη γήρανση, την καρδιοπάθεια, τον καρκίνο και άλλες χρόνιες ασθένειες.

Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να καταστρέψουν τα λιπίδια των κυτταρικών μεμβρανών ανοίγοντας το δρόμο για την καταστροφή των κυττάρων ή να αλλοιώσουν το μόριο του DNA προκαλώντας καρκίνο.

Βοηθούν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης

Τα μύρτιλα, επίσης, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της LDL, της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα.

Η χοληστερόλη LDL είναι ο τύπος χοληστερόλης που συσσωρεύεται στις αρτηρίες εάν υπάρχει υπερβολική ποσότητα στην κυκλοφορία του αίματος και όχι αρκετή HDL, ή «καλή» χοληστερόλη, για να μεταφέρει την LDL πίσω στο ήπαρ.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «The Journal of Nutrition» διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μύρτιλα ανέφεραν 27% χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης σε μόλις οκτώ εβδομάδες.

Είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών

Γενικά, πολλές ποικιλίες μούρων είναι μια ισχυρή πηγή φυτικών ινών.

Η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών στη διατροφή έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών και αυξημένη μακροζωία λόγω του τρόπου με τον οποίο οι φυτικές ίνες σταθεροποιούν το σάκχαρο στο αίμα και μειώνουν την LDL χοληστερόλη.

Μια μελέτη διαπίστωσε μάλιστα ότι για κάθε αύξηση 8 γραμμαρίων φυτικών ινών στη διατροφή, οι συμμετέχοντες ήταν σε θέση να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου (καθώς και περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου του παχέος εντέρου) μεταξύ 5% και 27%.

Οι φυτικές ίνες είναι επίσης χορταστικές, που σημαίνει ότι σας βοηθούν να αισθάνεστε πλήρεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Με βάση την American Heart Association συνιστάται να λαμβάνουμε τουλάχιστον 25 έως 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα για βέλτιστη υγεία.

Ένα φλιτζάνι μύρτιλα περιέχει περίπου 4 γραμμάρια φυτικών ινών.

Παρέχουν βιταμίνη C

Τέλος, τα μύρτιλα παρέχουν σημαντική ποσότητα σε βιταμίνη C.

Ένα φλιτζάνι περιέχει περίπου το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σας.

Η βιταμίνη C λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες ενώ ωφελεί επίσης το νευρικό, το ανοσοποιητικό,  και το αιματολογικό μας σύστημα.

Δείτε κι αυτό: Λειτουργούν τα… σφηνάκια του ανοσοποιητικού;

Με πληροφορίες από rd.com

Write A Comment