Η αναπνοή δεν είναι απλώς μια ακόμη λειτουργία του οργανισμού μας. Είναι η ίδια η ζωή.

Κάθε φορά που αναπνέουμε, συμμετέχουμε σε μια ιερή διαδικασία, καθώς μέσω της αναπνοής διατηρούμε ανοιχτό το κανάλι που μας συνδέει με τη ζωή.

Κανείς δε μας μαθαίνει να αναπνέουμε, καθώς το σώμα μας, αυτό το δημιούργημα της υπέρτατης σοφία της φύσης,  το κάνει αυτόματα, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια εκ μέρους μας.

Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι δεν εισέρχονται καν στη διαδικασία να παρατηρήσουν την αναπνοή τους.

Βέβαια, χάρη σε δημοφιλείς πρακτικές, όπως η yoga και ο διαλογισμός, ο σύγχρονος άνθρωπος έχει επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με την αναπνοή και βαθμιαία μυείται στην τέχνη της συνειδητής αναπνοής.

Ένα ερώτημα που ανακύπτει αναφορικά με την αναπνοή είναι αν είναι πιο υγιεινό να αναπνέουμε από τη μύτη ή από το στόμα.

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο Health Line, η αναπνοή από τη μύτη είναι πιο φυσική και βοηθά το σώμα μας να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τον αέρα που εισπνέουμε.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι περίπου το 30 έως 50 τοις εκατό των ενηλίκων αναπνέουν από το στόμα, ιδίως νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Αυτό θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως η κακή αναπνοή και η ξηροστομία.

Γιατί διαφέρει η αναπνοή από τη μύτη από την αναπνοή από το στόμα;

Η μύτη και το στόμα μας παρέχουν δύο διαφορετικούς τρόπους αναπνοής. Και οι δύο οδηγούν στο λαιμό μας, ο οποίος μεταφέρει το οξυγόνο στους πνεύμονες.

Η μύτη μας είναι διαμορφωμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να μας βοηθά να αναπνέουμε με ασφάλεια και  αποτελεσματικότητα:

1. Φιλτράρει τα ξένα σωματίδια. Οι ρινικές τρίχες φιλτράρουν τη σκόνη, τα αλλεργιογόνα και τη γύρη, γεγονός που συμβάλλει στην αποτροπή της εισόδου τους στους πνεύμονές μας.

2. Υγραίνει τον εισπνεόμενο αέρα. Η μύτη μας ζεσταίνει και ενυδατώνει τον αέρα που αναπνέουμε. Έτσι, φέρνει τον αέρα που εισπνέετε στη θερμοκρασία του σώματος, διευκολύνοντας τη χρήση του από τους πνεύμονές μας.

3. Παράγει μονοξείδιο του αζώτου. Κατά τη διάρκεια της ρινικής αναπνοής, η μύτη μας απελευθερώνει μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ). Το ΝΟ είναι αγγειοδιασταλτικό, που σημαίνει ότι βοηθά στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του οξυγόνου στο σώμα μας.

Αναπνοή από το στόμα

Το στόμα μάς βοηθά να καταναλώνουμε την αναγκαία τροφή και να παράγουμε έναρθρο λόγο. Παρόλο, που μπορούμε να το χρησιμοποιούμε και για να αναπνεύσουμε, τα οφέλη για τον οργανισμό μας δεν είναι σε καμία περίπτωση τα ίδια.

Σε ορισμένες, βέβαια, περιπτώσεις, η αναπνοή από το στόμα είναι απαραίτητη. Μπορεί να χρειαστεί να αναπνέετε από το στόμα σας εάν έχετε: ρινική συμφόρηση, αποκλίνον διάφραγμα, μικρά ρουθούνια.

Ωστόσο, η αναπνοή κυρίως από το στόμα συνδέεται με ορισμένους κινδύνους για την υγεία. Το στόμα σας χάνει την υγρασία του, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ξηροστομία. Θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για:

  • αλλεργικές αντιδράσεις σε αλλεργιογόνα
  • άσθμα
  • κακή αναπνοή
  • τερηδόνα
  • φλεγμονή των ούλων (ουλίτιδα)
  • ροχαλητό
  • υπνική άπνοια
  • ανωμαλίες των δοντιών ή των γνάθων

Μπορεί να σας ενδιαφέρουνΠοια είναι η τεχνική αναπνοής 4-7-8;

Ψυχή, όπως λέμε πνοή

Η πνευματική διάσταση της αϋπνίας

 

 

Comments are closed.