Σε συνέντευξή του στο podcast της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, Speaking of Psychology, ο Dr. Batcho σημειώνει ότι υπάρχουν πολλοί τύποι νοσταλγίας.

Στην πραγματικότητα, πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμη και περισσότεροι τύποι νοσταλγίας από αυτούς που έχουν ήδη ορίσει οι ψυχολόγοι.

Τι είναι η νοσταλγία;

Η νοσταλγία είναι ένας όρος που περιγράφει το αίσθημα της λαχτάρας για πτυχές του παρελθόντος με τις οποίες οι άνθρωποι αισθάνονται μια ισχυρή συναισθηματική σύνδεση.

Για παράδειγμα, ορισμένοι άνθρωποι βιώνουν νοσταλγία για την παιδική τους ηλικία, στην οποία επιθυμούν να επιστρέψουν, διότι ένιωθαν πιο ευτυχισμένοι και ανέμελοι.

Προέρχεται από τις λέξεις “νόστος”, που δηλώνει το ταξίδι της επιστροφής, και “άλγος”, που σημαίνει πόνος.

Πρόκειται, δηλαδή, για τη μελαγχολία που προκαλείται από την έντονη επιθυμία να επιστρέψουμε στην πατρίδα ή σε έναν αγαπημένο τόπο ή να ξαναζήσουμε κάποιες ευχάριστες καταστάσεις του παρελθόντος

Οι διαφορετικοί τύποι της νοσταλγίας

Αυτοί οι διαφορετικοί τύποι νοσταλγίας επηρεάζουν τους ανθρώπους με ποικίλους τρόπους. Μπορούν μάλιστα να πυροδοτηθούν από διαφορετικά στοιχεία και να κάνουν τους ανθρώπους να νοσταλγούν διαφορετικές πτυχές του παρελθόντος.

Αναστοχαστική

Συνήθως συνδέεται με θετικά συναισθήματα, όπως η ευτυχία. Επιτρέπει στους ανθρώπους να αναπολούν το παρελθόν τους. Είναι μία από τις δύο κύριες κατηγορίες νοσταλγίας, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την ταξινόμηση του συναισθήματος ως ευχάριστη εμπειρία ή δυσάρεστη.

Επανορθωτική

Συνήθως συνδέεται με πιο αρνητικά συναισθήματα, όπως η θλίψη. Αφορά ένα γλυκόπικρο συναίσθημα.

Επιτρέπει στους ανθρώπους να νοσταλγούν πτυχές του παρελθόντος, αλλά εστιάζει επίσης σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι εκείνες οι μέρες είναι πίσω τους.

Η επανορθωτική νοσταλγία είναι η δεύτερη κύρια κατηγορία νοσταλγίας που αποτελεί περισσότερο μια δυσάρεστη εμπειρία για πολλούς ανθρώπους.

Προσωπική

Όταν ένα άτομο νοσταλγεί πτυχές της δικής του ζωής. Συχνά συμβαίνει όταν ένα άτομο αναλογίζεται τις αναμνήσεις του από το παρελθόν. Για παράδειγμα, όταν ένα άτομο τρώει την αγαπημένη του γεύση παγωτού και θυμάται πώς ήταν να τρώει αυτή τη γεύση ως παιδί το καλοκαίρι.

Ιστορική

Όταν ένα άτομο νοσταλγεί μια εποχή ή ένα στοιχείο του παρελθόντος που δεν έχει βιώσει στην πραγματικότητα ο ίδιος. Για παράδειγμα, αν ένα άτομο νοσταλγεί να βιώσει τους κομψούς χορούς του 19ου αιώνα.

Προκαταρκτική

Όταν ένα άτομο αρχίζει να νοσταλγεί την παρούσα στιγμή πριν αυτή γίνει πραγματικά παρελθόν.

Για παράδειγμα, όταν κοιτάζετε την οικογένειά σας γύρω από το τραπέζι του δείπνου και είστε ευγνώμονες για τη στιγμή, αλλά επίσης γνωρίζετε ότι δεν θα διαρκέσει για πάντα.

Πηγή: Love to Know

Μπορεί να σας ενδιαφέρουνΜια ψυχοθεραπεύτρια μας εξηγεί τι μπορεί να κάνει μια καλή θεραπεία και τι όχι

Ψυχή, όπως λέμε πνοή

Τι καθορίζει το περιεχόμενο των ονείρων μας;

Comments are closed.