Η καθημερινή κατανάλωση νερού είναι το κλειδί για τη διατήρηση της συνολικής ευεξίας. Η σωστή ενυδάτωση ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, λιπαίνει τις αρθρώσεις μας και βοηθά να απαλλαγούμε από τις τοξίνες.

Μπορεί η προσθήκη αλατιού στο πόσιμο νερό να συμβάλει στην καλύτερη ενυδάτωση;

Πολλοί άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζονται ότι μια εύκολη και οικονομική συμβουλή που μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωσή σας είναι το να προσθέσετε αλάτι στο νερό σας.

Ένας χρήστης του TikTok, μάλιστα, δηλώνει ότι η προσθήκη κελτικού θαλασσινού αλατιού μπορεί να σας βοηθήσει να απορροφήσετε καλύτερα το νερό, επειδή τα μέταλλα στο αλάτι μπορούν να βοηθήσουν «να μαζέψουμε τα μόρια του νερού και να τα οδηγήσουμε στα κύτταρά μας».

Ακόμη και μια πιστοποιημένη κλινική διατροφολόγος σε βίντεό της υποστηρίζει ότι προσθέτει αλάτι στο νερό της για να βοηθήσει στην ενυδάτωση και να αναπληρώσει τα επίπεδα νερού και νατρίου στο σώμα της:

«Για να αποτρέψω πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους και χαμηλή ενέργεια, φροντίζω να προσθέτω αλάτι στο νερό μου ή να χρησιμοποιώ συμπλήρωμα ηλεκτρολυτών».

Λειτουργεί, όμως, πραγματικά αυτή η τακτική;

Ας δούμε τι λένε οι ειδικοί…

Ο ρόλος του νατρίου στην ενυδάτωση

Σύμφωνα με την Danielle Crumble Smith, RDN, πιστοποιημένη διαιτολόγο στο Top Nutrition Coaching, η προσθήκη μικρής ποσότητας αλατιού στο νερό μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ενυδάτωσης, ειδικά κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης ή σε ζεστά κλίματα όπου μπορεί να ιδρώνετε πολύ ή να χάνετε νερό και ηλεκτρολύτες.

«Αυτό οφείλεται στον ρόλο του νατρίου, ενός βασικού συστατικού του αλατιού, στη διαδικασία ενυδάτωσης του σώματος. Το νάτριο λειτουργεί σαν μαγνήτης για να τραβάει νερό στα κύτταρα, κάτι που είναι κρίσιμο για τη διατήρηση της ενυδάτωσης».

Όταν πίνετε νερό, αυτό περνάει από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα του σώματός σας και χρησιμοποιείται για διαφορετικές βασικές λειτουργίες.

Ωστόσο, το νερό βασίζεται σε μια ισορροπία ηλεκτρολυτών, ειδικά στο νάτριο για να μετακινηθεί σωστά μέσα και έξω από τα κύτταρα.

Όταν ασκείστε ή ιδρώνετε, χάνετε όχι μόνο νερό αλλά και ηλεκτρολύτες όπως το νάτριο.

Προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα αλατιού στο πόσιμο νερό σας, «μπορείτε να βοηθήσετε στην αναπλήρωση αυτών των χαμένων ηλεκτρολυτών, προωθώντας την καλύτερη απορρόφηση νερού και αποτρέποντας την αφυδάτωση», λέει η Crumble Smith.

Αναπλήρωση χαμένων ηλεκτρολυτών

Η προσθήκη αλατιού στο νερό είναι καλύτερη για αθλητές και δραστήριους ανθρώπους που χάνουν ηλεκτρολύτες- όπως το νάτριο-  μέσω του ιδρώτα σε σωματικές δραστηριότητες υψηλής έντασης ή μεγάλης διάρκειας.

Για παράδειγμα, μπορεί να είναι ωφέλιμο για άτομα που αγωνίζονται σε μαραθώνιους, τρίαθλους ή κάνουν τακτικά προπονήσεις υψηλής έντασης.

«Η κατανάλωση αλμυρού νερού ή ενός αθλητικού ποτού μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση αυτών των χαμένων ηλεκτρολυτών, στη βελτίωση της ενυδάτωσης και ενδεχομένως στη βελτίωση της απόδοσης», λέει η Crumble.

Μπορεί, επίσης, να είναι χρήσιμο σε συνθήκες ζέστης και υγρασίας, όταν οι άνθρωποι ιδρώνουν περισσότερο από το συνηθισμένο, οδηγώντας σε μεγαλύτερη απώλεια νερού και ηλεκτρολυτών, συνεχίζει:

«Η κατανάλωση αλμυρού νερού μπορεί να βοηθήσει στην αντικατάσταση αυτών των απωλειών και στην πρόληψη της αφυδάτωσης και των ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη».

Πρέπει να προσθέσετε αλάτι στο πόσιμο νερό σας;

Αν και το αλμυρό νερό μπορεί να είναι ωφέλιμο σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η υπερβολική κατανάλωση νατρίου και αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες για την υγεία, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, νεφρική νόσο και εγκεφαλικά.

Ενώ το να πίνετε αλμυρό νερό μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρηθείτε ενυδατωμένοι, δε σημαίνει ότι μπορούν όλοι να προσθέτουν αλάτι στο νερό τους.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να λαμβάνουν αρκετό νάτριο μόνο από τη διατροφή τους.

Η κατανάλωση καθαρού νερού και η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής παρέχουν αρκετούς ηλεκτρολύτες (όπως το νάτριο) για σωστή ενυδάτωση.

 Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν πάρα πολύ αλάτι καθημερινά είτε από ψωμί, κράκερ, κουλουράκια, σούπες, προπαρασκευασμένα τρόφιμα, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, ζωμούς ή καρυκεύματα.

Πόσο αλάτι θεωρείται πολύ αλάτι;

Το πόσο αλάτι προσθέτει ένα άτομο στο νερό του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το επίπεδο δραστηριότητάς του, τον ρυθμό που ιδρώνει και τις περιβαλλοντικές του συνθήκες.

«Για παράδειγμα, ένας αθλητής που έτρεξε μόλις 1 ώρα μπορεί να έχει χάσει από 1.300 έως 5.500 mg αλατιού στον ιδρώτα του. Θα μπορούσε να επωφεληθεί προσθέτοντας ½ έως 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι στο νερό του ή να επικεντρωθεί στην ενσωμάτωση ενός γεύματος που περιέχει αλμυρές τροφές μετά την προπόνηση».

Ωστόσο, μια προτεινόμενη οδηγία για όσους ασχολούνται με δραστηριότητες αντοχής είναι να προσθέτουν περίπου ¼ έως ½ κουταλάκια του γλυκού αλάτι (περίπου 1,5 έως 3 γραμμάρια) ανά λίτρο νερού, λέει η Crumble Smith.

Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 500 έως 1.000 mg νατρίου, που είναι περίπου η ποσότητα που χάνεται σε ένα λίτρο ιδρώτα κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής δραστηριότητας.

“Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα μεμονωμένα ποσοστά ιδρώτα και η συγκέντρωση νατρίου μπορεί να ποικίλλουν πολύ και η παραπάνω οδηγία μπορεί να μην ταιριάζει σε όλους. Μερικά άτομα μπορεί να χρειάζονται λιγότερα ή περισσότερα.”

Η τυπική σύσταση για τους περισσότερους ανθρώπους δεν είναι περισσότερο από 2.300 mg νατρίου την ημέρα.

Για οποιονδήποτε με υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) προτείνει λιγότερο από 1.500 mg νατρίου την ημέρα. (1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι περιέχει ήδη 2.300 mg).

Έχει σημασία το είδος του αλατιού που χρησιμοποιείτε;

Ανεξάρτητα από το αλάτι που επιλέγετε ή προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε, οι ειδικοί λένε ότι τα περισσότερα αποτελούνται κυρίως από χλωριούχο νάτριο και συνήθως δεν έχουν πολλές διατροφικές διαφορές εκτός από τη γεύση και την υφή.

Οι συνηθισμένοι τύποι αλατιού που μπορείτε να επιλέξετε περιλαμβάνουν θαλασσινό αλάτι, ροζ αλάτι Ιμαλαΐων, αλάτι kosher και κελτικό αλάτι, προτείνει η Crumble Smith:

«Ενώ αυτοί οι διαφορετικοί τύποι αλατιού μπορούν να προσθέσουν μοναδική γεύση και υφή στα γεύματά σας, είναι όλοι παρόμοιοι διατροφικά. Οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση του νατρίου μετά από έντονη άσκηση».

Εναλλακτικοί τρόποι για να ενισχύσετε την ενυδάτωση

Εάν δεν είστε  λάτρης του αλατιού, μερικές εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να καλύψετε τις ανάγκες σας για ενυδάτωση είναι:

  • Αθλητικά ποτά : Πολλά αθλητικά ποτά μπορούν να παρέχουν ηλεκτρολύτες, συμπεριλαμβανομένου του νατρίου, που χρειάζονται κατά τη διάρκεια και μετά από παρατεταμένη σωματική δραστηριότητα.
  • Νερό καρύδας : Το φυσικό νερό καρύδας περιέχει επίσης ηλεκτρολύτες μαζί με νάτριο και κάλιο. Για όσους θέλουν ένα πιο φυσικό ρόφημα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, το νερό καρύδας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ενυδάτωσης.
  • Ταμπλέτες ή σκόνες ενυδάτωσης : Υπάρχουν πολλά δισκία και σκόνες διαθέσιμα προς αγορά που μπορούν να αναμειχθούν με νερό και παρέχουν ηλεκτρολύτες, βιταμίνες και μέταλλα.
  • Μπαχαρικά και βότανα : Η χρήση ορισμένων μπαχαρικών με νερό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντικατάσταση των ηλεκτρολυτών. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε τζίντζερ (το οποίο είναι πλούσιο σε κάλιο) και λίγο μέλι για γεύση.

Πηγή: health

Διαβάστε ακόμη: Ποια είναι τα 4 χαρακτηριστικά μιας υγιούς σχέσης;

«Το Βιβλίο της ΧΑΡΑΣ», Γιατί να το διαβάσετε

Nευροεπιστήμονας του Χάρβαρντ: Η Νο. 1 μουσική που ακούω για να συγκεντρωθώ δεν είναι κλασική

Comments are closed.