Πολλοί άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να ζουν με χρόνιο πόνο. Ο χρόνιος πόνος μπορεί να επηρεάσει όλες τις πτυχές της ζωής μας, όπως τη διάθεση, τις σχέσεις, την παραγωγικότητα, καθιστώντας δύσκολη την απόλαυση της.

Δυστυχώς, η ανακούφιση από τον πόνο μπορεί να είναι μια περίπλοκη διαδικασία.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που εκπονήθηκε από την ερευνήτρια Laura Case από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, και τη Jennifer Baumgartner αναδεικνύεται μια άλλη πιθανή επίδραση στην  ανακούφιση του πόνου: το να αισθάνεται κανείς κοινωνικά συνδεδεμένος.

Οι άνθρωποι μπορούν να μας προστατεύσουν από τον πόνο.

Αυτή η νέα μελέτη ανέλυσε εκ νέου τα δεδομένα που είχαν συλλεχθεί σε μια προηγούμενη μελέτη, στην οποία μια ομάδα πασχόντων από χρόνιο πόνο είχε τυχαία επιλεχθεί σε μια παρέμβαση που αποδεδειγμένα μείωνε τον πόνο.

Τα νέα ευρήματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που ήταν κοινωνικά πιο συνδεδεμένοι βίωναν λιγότερο πόνο από εκείνους που ήταν λιγότερο κοινωνικά συνδεδεμένοι.

Για την Baumgartner, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αίσθηση του ανήκειν παρέχει κάποιο επίπεδο προστασίας από τον πόνο, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε γενική παρέμβαση.

«Η κοινωνική υποστήριξη είναι πολύ σημαντική για πράγματα που θα μπορούσαν να είναι δυνητικά απειλητικά, όπως το άγχος ή ο πόνος», λέει.

«Το να έχουμε ένα εσωτερικευμένο αίσθημα ότι είμαστε συνδεδεμένοι με ανθρώπους έχει επίδραση στις σωματικές μας αισθήσεις».

Πώς το να ανήκεις μπορεί να βοηθήσει στον πόνο;

Γιατί η αίσθηση του ανήκειν μπορεί να μετριάσει τον πόνο;

Ούτε η Case ούτε η Baumgartner είναι σίγουρες για αυτό.

Ωστόσο, στη μελέτη τους, οι άνθρωποι που ήταν πιο κοινωνικά συνδεδεμένοι είχαν λιγότερο άγχος, κάτι που θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας απάλυνσης του πόνου.

Οι κοινωνικά συνδεδεμένοι άνθρωποι πιθανότατα αισθάνονται πιο ασφαλείς και λιγότερο ανήσυχοι, λέει η Baumgartner, επειδή γνωρίζουν ότι μπορούν να στηριχθούν σε άλλους για υποστήριξη, όταν πληγώνονται.

Λιγότερο άγχος σημαίνει λιγότερη επαγρύπνηση γύρω από δυσάρεστες σωματικές αισθήσεις, που θα μπορούσαν να μειώσουν την εμπειρία του πόνου.

«Το άγχος συνδέεται έντονα με τον πόνο, επιδεινώνοντας την παρακολούθηση του πόνου μέσα στο σώμα των ανθρώπων», λέει.

 «Έτσι, το να έχεις λιγότερο άγχος είναι προστατευτικό – ανεξάρτητα από την παρέμβαση που λαμβάνεις».

Η Case, που μελετά τις απτικές αισθήσεις, λέει ότι το θετικό κοινωνικό άγγιγμα -όπως η φιλική αγκαλιά ή το μασάζ- έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αίσθηση του πόνου και τα άτομα που είναι πιο κοινωνικά συνδεδεμένα πιθανότατα επωφελούνται από το άγγιγμα.

«Αν δυσκολεύεστε να νιώσετε κοντά στους άλλους, ίσως υπάρχουν κάποιοι αισθητηριακοί τρόποι για να το ξεπεράσετε και να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση του πόνου σας», επισημαίνει.

Ολοκληρώνοντας…

Η μελέτη των Case και Baumgartner  δείχνει πόσο σημαντική είναι η κοινωνική διασύνδεση και η κοινωνική επαφή για την υγεία και την ευημερία μας – κάτι που έχει λάβει περισσότερη προσοχή τα τελευταία χρόνια.

Τώρα, γνωρίζουμε ότι η κοινωνική σύνδεση μπορεί επίσης να βοηθήσει όλους όσοι υποφέρουν από χρόνιο πόνο.

Πηγή: Greater Good

Μπορεί να σας ενδιαφέρουνΣυνδέεται το άγχος με τους πόνους στην πλάτη;

Γνωρίστε τη δύναμη της αγκαλιάς στη ζωή μας

10 είδη πόνου που συνδέονται άμεσα με τα συναισθήματά μας

 

Comments are closed.