Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, μυϊκούς σπασμούς και ένταση στην πλάτη σας.

Ο πόνος στην πλάτη είναι μια από τις πιο κοινές ιατρικές παθήσεις, που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Γνωρίζατε όμως ότι εκτός από σωματικά ερεθίσματα (όπως το τράβηγμα ενός μυός), ο πόνος στην πλάτη μπορεί να προκληθεί ή να επιδεινωθεί από το άγχος;

Ποια είναι η σχέση του άγχους με τον πόνο στην πλάτη;

Σύμφωνα με το Healthline το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο και το αντίστροφο.

Με βάση μελέτη του 2021, το χρόνιο στρες οδηγεί τελικά σε δυσλειτουργία της κορτιζόλης καθώς και σε προβλήματα με τη φλεγμονώδη απόκριση του σώματος.

Τα προβλήματα κορτιζόλης και φλεγμονής οδηγούν σε οξειδωτικό στρες, βλάβες από ελεύθερες ρίζες, κυτταρικό τραυματισμό ή γήρανση και εκφυλισμό των ιστών, που οδηγούν σε χρόνιο πόνο.

Επιπλέον, έρευνα έχει δείξει ότι το άγχος έχει άμεση επίδραση στην επεξεργασία του πόνου.

Συνολικά, το άγχος μπορεί να συνδεθεί με τον πόνο στην πλάτη με διάφορους τρόπους:

  • Μυϊκή ένταση: Το στρες μπορεί να προκαλέσει ένταση στους μύες της πλάτης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκαμψία και πόνο.
  • Αυξημένη ευαισθησία στον πόνο: Το άγχος μπορεί να κάνει το σώμα πιο ευαίσθητο στον πόνο.
  • Φλεγμονή: Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της πλάτης, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο.
  • Κακή στάση του σώματος: Όταν είστε αγχωμένοι, τα μοτίβα της αναπνοής σας αλλάζουν και οι ώμοι σας καμπουριάζουν, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καταπόνηση και ένταση στη μέση και στο άνω μέρος της πλάτης σας.
  • Μειωμένη ροή αίματος: Σε περιόδους στρες, τα αιμοφόρα αγγεία σας μπορεί να συστέλλονται, μειώνοντας τη ροή του αίματος στους μύες της πλάτης σας και προκαλώντας πόνο.

Μια ανάλυση 8.473 ατόμων διαπίστωσε ότι το έντονο στρες συνδέεται με 2,8 φορές αυξημένο κίνδυνο χρόνιας οσφυαλγίας σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Πώς είναι ο πόνος στην πλάτη από το άγχος;

Ο πόνος στην πλάτη που προκαλείται από το στρες διαφέρει από άτομο σε άτομο και μπορεί να εκδηλωθεί διαφορετικά, ανάλογα με τη θέση του.

Ο πόνος στη μέση συχνά χαρακτηρίζεται από θαμπό ή οξύ πόνο, δυσκαμψία ή μυϊκούς σπασμούς και μπορεί επίσης να χτυπά στα πόδια ή τους γλουτούς.

Αντίθετα, ο πόνος στο πάνω μέρος της πλάτης μπορεί να προκαλέσει αίσθηση καψίματος ή μαχαιρώματος ή αίσθημα σφιξίματος ή πίεση μεταξύ των ωμοπλάτων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος στο πάνω μέρος της πλάτης μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στα χέρια ή στο στήθος.

Πώς να καταλάβετε αν ο πόνος στην πλάτη οφείλεται στο άγχος

Μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εάν ο πόνος στην πλάτη προκαλείται ειδικά από το άγχος, καθώς ο πόνος στην πλάτη μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές αιτίες.

Ωστόσο, ακολουθούν μερικά σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν ότι ο πόνος στην πλάτη σας σχετίζεται με το άγχος:

  • Σωματικό και συναισθηματικό στρες: Εάν έχετε βιώσει μεγάλη σωματική ή συναισθηματική καταπόνηση, όπως από μια απαιτητική δουλειά ή μια δύσκολη σχέση, ο πόνος στην πλάτη σας μπορεί να σχετίζεται με το άγχος.
  • Σταδιακή έναρξη: Εάν ο πόνος στην πλάτη σας έχει αναπτυχθεί αργά με την πάροδο του χρόνου και όχι ξαφνικά, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι προκαλείται από ένταση που σχετίζεται με το άγχος στους μύες σας.
  • Έλλειψη άλλων συμπτωμάτων: Εάν δεν έχετε άλλα συμπτώματα, όπως μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αδυναμία και ο πόνος σας δεν είναι έντονος, μπορεί να οφείλεται στο στρες.
  • Πόνος που έρχεται και φεύγει: Ο πόνος στην πλάτη που σχετίζεται με το άγχος μπορεί να έρχεται και να φεύγει ανάλογα με τα επίπεδα άγχους σας, ενώ ο πόνος που προκαλείται από τραυματισμό είναι πιθανό να είναι πιο σταθερός.
  • Βελτίωση με τεχνικές διαχείρισης του στρες: Εάν ο πόνος σας βελτιώνεται με δραστηριότητες που μειώνουν το στρες, όπως η άσκηση ή η βαθιά αναπνοή, μπορεί να σχετίζεται με το στρες.

Πόσο διαρκεί ο πόνος στην πλάτη που σχετίζεται με το άγχος;

Η διάρκεια της οσφυαλγίας που σχετίζεται με το στρες μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υποχωρήσει από μόνος του μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες.

Εντούτοις, εάν το υποκείμενο στρες δεν αντιμετωπιστεί, ο πόνος μπορεί να επιμείνει ή να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Δείτε κι αυτά: 

10 είδη πόνου που συνδέονται άμεσα με τα συναισθήματά μας

Τι προκαλεί τον χρόνιο πόνο;

Βιώνεις εργασιακό άγχος; Δεν είσαι μόνος!

Πηγή: healthline.com

 

Comments are closed.