Στις μέρες μας έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα η πίστη μας στον άνθρωπο. Οι περισσότεροι, άλλωστε θεωρούμε την καλοσύνη, την εντιμότητα και την ακεραιότητα αρετές μιας άλλης εποχής.

Ωστόσο, άνθρωποι ειλικρινείς και έντιμοι ζουν ανάμεσά μας. Είναι οι φίλοι,  οι συνεργάτες,  οι σύντροφοι που θα θέλαμε να είχαμε…

Ποια είναι όμως τα διακριτικά γνωρίσματα των ειλικρινών και ακέραιων ανθρώπων;

1. Δεν υπερβάλλουν

Οι ειλικρινείς άνθρωποι δεν υπερβάλλουν. Λένε μόνο την αλήθεια και αρνούνται να αλλοιώσουν την πραγματικότητα, για να κερδίσουν την προσοχή και τη συμπάθειά των άλλων.

2. Έχουν ενσυναίσθηση

Οι έντιμοι άνθρωποι διαθέτουν υψηλή ενσυναίσθηση και έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια των άλλων. Συνειδητοποιούν πως κάθε άνθρωπος έχει τη δική του διαδρομή, τη δική του μοναδική ιστορία. Έτσι, αποφεύγουν να κρίνουν αβασάνιστα τις επιλογές του.

3. Δεν μιλάνε πίσω από την πλάτη των ανθρώπων

Οι άνθρωποι που ξεχωρίζουν για την εντιμότητά τους δε σχολιάζουν κακόβουλα ούτε μιλούν για τους άλλους πίσω από την πλάτη τους. Αυτό συμβαίνει, διότι θεωρούν πως οι υγιείς σχέσεις εδράζονται στην ειλικρίνεια και την ευθύτητα.

4.Κρατούν τις υποσχέσεις τους

Οι άνθρωποι που έχουν ακέραιο και ειλικρινή χαρακτήρα γνωρίζουν πώς να κρατούν τις υποσχέσεις τους, ακόμα και όταν αυτό φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο. Γι’ αυτό ακριβώς είναι πολύ προσεκτικοί, όταν δίνουν μια υπόσχεση. Όταν υπόσχονται κάτι, το κάνουν συνειδητά και αποφεύγουν να παραβιάσουν τη δέσμευσή τους.

5. Τα λόγια τους επισφραγίζονται από πράξεις

Η συνέπεια λόγων και έργων είναι ένα ακόμη γνώρισμα των ειλικρινών και έντιμων ανθρώπων. Όταν μιλούν, ο στόχος τους δεν είναι να εντυπωσιάσουν. Θέλουν τα λόγια τους να υπηρετούν την αλήθεια τους. Έτσι, οι πράξεις εμπνέονται από τα λόγια τους.

6. Δεν τους αρέσει να δικαιολογούνται

Οι ειλικρινείς άνθρωποι απεχθάνονται τις δικαιολογίες, όταν κάτι πηγαίνει στραβά. Αναλαμβάνουν ακέραια την ευθύνη των πράξεών τους και αρνούνται να εισέλθουν στη διαδικασία να κατηγορήσουν άλλους ανθρώπους ή καταστάσεις για ό,τι τυχόν δεν εξελίχθηκε καλά.

7. Παραδέχονται τα λάθη τους

Οι ειλικρινείς άνθρωποι, όταν κάνουν λάθος, το παραδέχονται. Γνωρίζουν ότι αυτό δεν τους καθιστά αδύναμους ή ανόητους τους, όπως ίσως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά είναι ένδειξη ηθικής ωριμότητας.

8. Μαθαίνουν από τα σφάλματα και τις αστοχίες τους

Οι άνθρωποι κάνουν λάθη συνεχώς. Οι έντιμοι άνθρωποι απλώς τα παραδέχονται και μαθαίνουν από αυτά. Τα σφάλματα είναι ευκαιρίες για ενδοσκόπηση  και προσωπική εξέλιξη.

9.Λένε την αλήθεια, ακόμα και όταν είναι δύσκολο

Επειδή οι έντιμοι άνθρωποι θεωρούν πολύ σημαντική την ειλικρίνεια, μπορεί να είναι ειλικρινείς ακόμα και αν ξέρουν ότι αυτό θα μπορούσε να βλάψει κάποιον. Το ψέμα μπορεί να είναι αναγκαίο σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά η αλήθεια είναι γι’ αυτούς μονόδρομος.

Ολοκληρώνοντας…

Η ακεραιότητα, η ειλικρίνεια και η ευθύτητα συνιστούν στοιχεία ενός ολοκληρωμένου ανθρώπου.

Σε μια εποχή που πολλοί ισχυρίζονται πως αυτές οι αρετές είναι το εισιτήριο για την κοινωνική αποτυχία, όλοι εμείς θα αναρωτιόμαστε πώς μπορεί στ’ αλήθεια να μοιάζει αυτό το θαυμαστό σύμπαν εντός του οποίου γεννιούνται και γαλουχούνται άνθρωποι με αυτές τις ποιότητες.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν: Το αλφαβητάρι της ομορφιάς…

Δεν είσαι καλά; Μίλα με έναν φίλο!

Πώς μοιάζουν στ’ αλήθεια οι όμορφοι άνθρωποι;

 

 

Comments are closed.