Λίγα πράγματα στη ζωή μπορούν να μας χαλαρώσουν όσο ο ψίθυρος του ανέμου που αντηχεί μέσα από τα δέντρα. Όπως αποδεικνύεται οι ήχοι της φύσης μπορούν πραγματικά να γίνουν πολύ ευεργετικοί για την υγεία μας.

Μια ομάδα ερευνητών από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν , το Πανεπιστήμιο Κάρλετον και το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων για να διερευνήσει με ποιον τρόπο οι φυσικοί ήχοι επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία.

Ανέλυσαν 18 μελέτες και διαπίστωσαν ότι η ακρόαση ήχων που προέρχονται από φυσικά τοπία έχει τη δύναμη να μειώσει το άγχος και τον πόνο, να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και να ανυψώσει τη διάθεση.

Οι ερευνητές αν και δεν είναι σίγουροι γιατί υπάρχει αυτή η συσχέτιση μεταξύ φυσικών ήχων και υγείας, πιστεύουν ότι οφείλεται στο ότι οι ήχοι της φύσης ωθούν τον εγκέφαλό μας να μετατοπίσει την εστίασή μας προς τα έξω, σε αντίθεση με τους ανθρωπογενείς ήχους που ωθούν τον εγκέφαλό μας να μετατοπίσει την εστίασή μας προς τα μέσα, προκαλώντας μας επιπλέον άγχος.

Οι ερευνητές βρήκαν ακόμη και συσχετίσεις μεταξύ διαφορετικών φυσικών ήχων και ευεργετικών επιδράσεων.

Οι ήχοι των πουλιών συσχετίστηκαν με μειωμένο άγχος και ενόχληση, ενώ οι ήχοι του νερού με την ηρεμία, την επίγνωση και τη χαλάρωση.

 Εάν στην καθημερινότητά σας δεν είναι εύκολη η πρόσβαση σε φυσικούς χώρους, μην ανησυχείτε!

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ακόμη και όταν αναμιγνύονται με αστικούς ήχους, οι φυσικοί θόρυβοι εξακολουθούν να είναι ωφέλιμοι.

Ο αποκλεισμός των ανθρωπογενών θορύβων από το σπίτι σας ή η απλή ακρόαση θαλάσσιων ήχων μπορεί να προσφέρει αντίστοιχα οφέλη στην υγεία μας.

πηγή: optimistdaily

Διαβάστε ακόμη: Elisabeth Kübler Ross, η γυναίκα που δάμασε τον θάνατο.

Tα 6 τοξικά χαρακτηριστικά των «άκρως ναρκισσιστών» γονέων και πώς να τα αντιμετωπίσετε

5 λόγοι που αποδεικνύουν ότι χρειαζόμαστε καθημερινή σωματική επαφή

Comments are closed.