Τα κουνούπια, αν και μικροσκοπικά, με ένα τσίμπημά τους μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, φαγούρα, ακόμα και διάφορες ασθένειες που πιθανόν να μεταφέρουν.

Εάν διαπιστώσετε ότι τα κουνούπια τείνουν να έλκονται προς το μέρος σας, ίσως χρειάζεται να αναζητήσετε τη βασική αιτία του προβλήματος, ξεκινώντας με το τι βάζετε στο σώμα σας.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ο τύπος σαπουνιού που χρησιμοποιούμε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τσιμπήματος κουνουπιών.

Ερευνητές από το Virginia Tech εξέτασαν εάν ορισμένα σαπούνια τραβούσαν ή απωθούσαν τα κουνούπια.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι τα σαπούνια αλληλεπιδρούν με διάφορους τρόπους με τον καθένα από εμάς ανάλογα με το μοναδικό προφίλ αρώματός μας – επηρεάζοντας τις χημικές ενώσεις στις οποίες ανταποκρίνονται τα κουνούπια.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Clément Vinauger, PhD , επίκουρος καθηγητής βιοχημείας στο Virginia Tech, εξηγεί ότι τα σαπούνια τείνουν να αρωματίζονται με χημικές ουσίες που σχετίζονται με τις ευχάριστες μυρωδιές των λουλουδιών που βρίσκονται στη φύση.

Τα κουνούπια αναζητούν αυτά τα αρώματα, προκειμένου να βρουν λουλούδια και να πάρουν σάκχαρα από το νέκταρ τους.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, ο Vinauger και η ομάδα του περίμεναν ότι η προσθήκη χημικών με άρωμα λουλουδιών στα σαπούνια που χρησιμοποιούνται για την ανθρώπινη υγιεινή θα επηρεάσει την έλξη των κουνουπιών.

«Αυτό που ήταν εκπληκτικό στα αποτελέσματά μας ήταν η σημασία της αλληλεπίδρασης μεταξύ των συγκεκριμένων χημικών ουσιών σαπουνιού και της μυρωδιάς του σώματος κάθε συγκεκριμένου ατόμου για τον καθορισμό του εάν ένα άτομο θα γινόταν περισσότερο ή λιγότερο ελκυστικό για τα κουνούπια μετά την εφαρμογή σαπουνιού στο δέρμα του», δήλωσε ο Δρ. Vinauger. εξήγησε.

«Με άλλα λόγια, ήμασταν έκπληκτοι όταν είδαμε ότι ορισμένα σαπούνια, αλλά όχι άλλα, θα αύξαναν την ελκυστικότητα ορισμένων ανθρώπων – αλλά όχι άλλων».

Η καρύδα ως απωθητικό

Η μελέτη ήταν σχετικά μικρή – ο Δρ. Ο Vinauger και η ομάδα του έβαλαν τέσσερις συμμετέχοντες να πλυθούν με σαπούνι από τέσσερις μάρκες.

Το είδος κουνουπιών που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη ήταν το Aedes aegypti, το κύριο είδος που μεταδίδει ασθένειες.

Όλα τα σαπούνια περιείχαν λιμονένιο, το οποίο προέρχεται από τα εσπεριδοειδή και είναι γνωστό ότι απομακρύνει τα κουνούπια.

Αυτό το στοιχείο κατέληξε να μην έχει μεγάλη σημασία.

Τρία από τα πλυμένα με σαπούνι δείγματα προσέλκυσαν τα κουνούπια, εκτός από το σαπούνι που περιείχε άρωμα καρύδας.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι περισσότερο από την απόλυτη ποσότητα μιας δεδομένης χημικής ουσίας, αυτό που πραγματικά έχει σημασία για τα κουνούπια είναι οι σχετικές ποσότητες χημικών ουσιών σε μείγματα».

Τι προσελκύει τα κουνούπια στους ανθρώπους;

Ο Δρ. Vinauger εξήγησε ότι περίπου το 20% των ανθρώπινων ξενιστών ευθύνεται για περίπου το 80% των μεταδόσεων ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια.

Δεδομένης αυτής της πραγματικότητας, τόνισε πόσο σημαντικό είναι για εμάς να καταλάβουμε τι κάνει ένα κουνούπι να τσιμπάει ένα άτομο έναντι του άλλου.

Ο Patrick “PJ” Liesch, MS , διευθυντής του UW-Madison Insect Diagnostic Lab, υποστηρίζει ότι τα κουνούπια μπορούν να ελκύονται από τους ανθρώπους για διάφορους λόγους:

«Οι πτητικές χημικές ουσίες που σχετίζονται με το δέρμα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε πιο κοντινές αποστάσεις και μπορούν να βοηθήσουν στην εξήγηση ορισμένων αξιοσημείωτων διαφορών στην ελκυστικότητα από άτομο σε άτομο».

«Όλοι διαφέρουν ως προς τη μοναδική τους μυρωδιά που μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως η γενετική, η ηλικία, το φύλο, ο μεταβολισμός, η διατροφή, η άσκηση, οι ρουτίνες προσωπικής φροντίδας και το μικροβίωμα του δέρματός μας».

Αναφορικά με τη νέα μελέτη, ο Liesch λέει ότι «η χημεία του σαπουνιού είναι πολύπλοκη»—κάθε τύπος σαπουνιού μπορεί να διαφέρει στη χημική σύνθεση και επίσης στις αλλαγές που προκαλεί «στα πτητικά του δέρματος μετά τη χρήση».

«Οι ερευνητές στην πρόσφατη μελέτη ανακάλυψαν ότι πολύ συγκεκριμένες χημικές ουσίες συνέβη να αυξάνουν ή να μειώνουν την ελκυστικότητα σε ένα είδος κουνουπιών, αν και ο ακριβής λόγος δεν είναι πλήρως κατανοητός σε πολλές περιπτώσεις», σημειώνει.

Προστατεύοντας τον εαυτό σας από τα κουνούπια

Ο Liesch δηλώνει ότι «είναι πολύ νωρίς για να πούμε» εάν μελέτες όπως αυτή μπορούν να πουν σε κάποιον πώς να προστατευτεί καλύτερα από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

Πρόσθεσε ότι αυτή η έρευνα για τα σαπούνια και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν την έλξη των κουνουπιών «είναι συναρπαστική», αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε εάν πρέπει να κάνουμε αλλαγές στις ρουτίνες προσωπικής φροντίδας μας.

«Με περίπου 3.600 είδη κουνουπιών γνωστά παγκοσμίως, θα χρειαστούν πρόσθετες δοκιμές. Παρόλα αυτά αυτή η μελέτη καταδεικνύει ότι οι ρουτίνες προσωπικής φροντίδας μας μπορούν να επηρεάσουν τα πτητικά στο δέρμα μας, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν με τη σειρά τους τη συνολική μας ελκυστικότητα στα κουνούπια».

Μερικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να αποφύγουν τα κουνούπια:

  • Το πιο σημαντικό είναι αποφύγετε μέρη με υψηλή δραστηριότητα κουνουπιών.
  • Θα μπορούσατε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε ανεμιστήρες έξω στην αυλή σας για να δημιουργήσετε κίνηση αέρα που μπορεί να διασκορπίσει τα έντομα.
  • Οι πρόσθετες επιλογές περιλαμβάνουν το να φοράτε ρούχα με μακριά μανίκια για να αποτρέψετε τα κουνούπια να πέσουν στο δέρμα και τη χρήση κατάλληλων και ακίνδυνων, όπως ο ευκάλυπτος με λάδι λεμονιού.
  • Η διαχείριση της βλάστησης και του λιμνάζοντος νερού στην αυλή σας μπορεί να βοηθήσουν στο να μειώσετε τους τοπικούς πληθυσμούς κουνουπιών στην αυλή σας.

πηγή: health

Διαβάστε ακόμη: Τα οφέλη του πόσιμου νερού στην υγεία μας

Πώς η άσκηση ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου

Είναι τα αρωματικά κεριά επιβλαβή για την υγεία μας;

Comments are closed.