Όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να βάλουμε τη ζώνη ασφαλείας πριν οδηγήσουμε…

Αλλά υπάρχει ένα άλλο σημαντικό βήμα για την υγεία και την ασφάλειά μας που πιθανότατα δεν σκέφτεστε ποτέ να κάνετε, όμως αξίζει να το προσθέσετε στη λίστα σας.

Φορέστε αντηλιακό!

«Τα παράθυρα του αυτοκινήτου μπορούν να είναι μια σημαντική πηγή έκθεσης στον ήλιο για πολλούς ανθρώπους, ειδικά αν ξοδεύετε πολύ χρόνο οδηγώντας», λένε οι ειδικοί.

Το ίδιο ισχύει και για τα παράθυρα σε αεροπλάνα, λεωφορεία και τρένα.

Γιατί πρέπει να φοράτε αντηλιακό στο αυτοκίνητο

Οι πιθανότητες είναι ότι μια μεγάλη διαδρομή δεν θα σας μαυρίσει όπως θα μπορούσε να συμβεί με μια μέρα στην παραλία.

Αλλά η έκθεση στον ήλιο ενώ βρίσκεστε στο αυτοκίνητο μπορεί να βλάψει το δέρμα σας.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο ήλιος εκπέμπει δύο είδη υπεριωδών ακτίνων (UV).

Υπάρχουν οι ακτίνες UVA που μπορούν να προκαλέσουν ρυτίδες και πρόωρη γήρανση και οι ακτίνες UVB που μπορεί να κάνουν το δέρμα σας να καεί.

Το γυαλί στα παράθυρά σας ή στο παρμπρίζ είναι αρκετά αποτελεσματικό στο να μπλοκάρει τις ακτίνες UVB, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικό στο να μπλοκάρει τις ακτίνες UVA.

Και παρόλο που μπορείτε να δείτε τις επιπτώσεις των ακτίνων UVB πολύ πιο γρήγορα από αυτές των UVA, και οι δύο μπορούν να βλάψουν το DNA των κυττάρων του δέρματος σας και να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα πλαϊνά παράθυρα.

Ενώ τα μπροστινά παρμπρίζ μπορούν να φιλτράρουν περίπου το 96% των ακτινών UVA, μια μελέτη της JAMA Ophthalmology τον Ιούλιο του 2016 διαπίστωσε ότι τα πλαϊνά παράθυρα μπλοκάρουν μόνο περίπου το 71%.

Ως αποτέλεσμα, η βλάβη από τον ήλιο μπορεί να επηρεάσει κατά κύριο λόγο την αριστερή πλευρά του προσώπου και τον αριστερό βραχίονα.

Στην πραγματικότητα, η αυξημένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία στις αριστερές πλευρές των οδηγών φαίνεται να ευθύνεται εν μέρει για υψηλότερα ποσοστά καρκίνων του δέρματος στην αριστερή πλευρά του προσώπου και καταρράκτη των ματιών, σημειώνει η μελέτη ‌της JAMA‌.

Πότε και πώς να βάζετε αντηλιακό πριν την οδήγηση

Ο ευκολότερος τρόπος για να προστατευθείτε από τις ακτίνες UV που διαπερνούν το παρμπρίζ και τα παράθυρά σας;

Το μαντέψατε: Βάλτε λίγο αντηλιακό πριν μπείτε στο αυτοκίνητό σας ή σε άλλο όχημα.

Σε αντίθεση με το τζάμι του παραθύρου σας, ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος θα φιλτράρει τις ακτίνες UVA και UVB, προσφέροντας προστασία από τον καρκίνο του δέρματος.

Παρόλο που η αριστερή σας πλευρά φέρει τον μεγαλύτερο κίνδυνο, δεν είναι κακό να προσφέρετε στο δέρμα σας το πλεονέκτημα της πλήρους κάλυψης.

Μην ξεχνάτε και το πίσω μέρος των χεριών σας και σκεφτείτε να περάσετε και ένα lip balm για τα χείλη με SPF.

Παρόλο που μπορεί να είναι δελεαστικό να αποθηκεύσετε το αντηλιακό στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τις προστατευτικές του ιδιότητες.

Δείτε κι αυτό: 9 εκπληκτικά οφέλη του ηλιακού φωτός

Πηγή: livestrong.com

 

Comments are closed.