Η πιο διαδεδομένη προτροπή των περισσότερων συμβουλών σταδιοδρομίας είναι να ξεπεράσετε τους συναδέλφους σας.

Εργαστείτε εντατικά, μείνετε ως αργά, διεκδικήστε – όλα αυτά, βέβαια, περιστρέφονται γύρω από την ιδέα της  ανεξάρτητης επιτυχίας.

Αλλά πρόσφατα, οι μάνατζερ άρχισαν να εκτιμούν ένα διαφορετικό και ίσως απρόσμενο χαρακτηριστικό : την ικανότητα της συμφιλίωσης.

Σε καταστάσεις με υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας, η αποδοχή έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί πλεονέκτημα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Collective Intelligence .

«Οι άνθρωποι υποστηρίζουν τη συνεργασία και τη συμφωνία πολύ περισσότερο από ό,τι πριν από την πανδημία», παρατηρεί ο Randall Peterson, ένας από τους συγγραφείς  της μελέτης και καθηγητής οργανωτικής συμπεριφοράς στο London School of Business.

«Η πανδημία έδειξε πραγματικά στους ανθρώπους την αξία του να είναι ένας τέτοιος εύθυμος, συνεργάσιμος τύπος παρά το αστέρι που θέλει να βάλει τον εαυτό του μπροστά από όλους».

«Το star system δεν πρόκειται να λειτουργήσει πια για εμάς»

Η  μελέτη ανέλυσε δεδομένα για μια περίοδο 10 ετών. Οι ερευνητές μελέτησαν σχεδόν 3.700 άτομα σε 593 ομάδες που εργάζονταν σε περισσότερες από 5.000 ομαδικές εργασίες.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη προέβησαν σε μια αξιολόγηση της προσωπικότητας τους, απαντώντας σε 242 ερωτήσεις.

Ουσιαστικά η μελέτη αποτυπώνει σε ποιο βαθμό οι συμμετέχοντες μπορεί να έχουν τα πέντε κυρίαρχα χαρακτηριστικά προσωπικότητας.

Τα πέντε κυρίαρχα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας είναι:

  • Νευρωτισμός
  • Εξωστρέφεια
  • Ειλικρίνεια
  • Ευσυνειδησία
  • Ευχάριστη και θετική διάθεση

Ο νευρωτισμός μειώνει την απόδοση της ομάδας, σύμφωνα με τη μελέτη, ειδικά όταν εμπλέκεται η αβεβαιότητα στο ομαδικό έργο. Εναλλακτικά, η εξωστρέφεια, η ειλικρίνεια  και η ευσυνειδησία βελτιώνουν την απόδοση της ομάδας, ακόμη και όταν υπάρχει αβεβαιότητα.

Αυτό είναι σύμφωνο με προηγούμενα ευρήματα, λέει ο Peterson.

Ωστόσο, η προηγούμενη έρευνα σχετικά με τη συμφιλίωση έχει δείξει ότι το χαρακτηριστικό είναι «ως επί το πλείστον άσχετο» με την ολοκλήρωση των εργασιών, λέει ο Peterson.

Αλλά αυτή η νέα έρευνα δείχνει ότι η συμφιλιωτική διάθεση οδηγεί σε υψηλότερη απόδοση της ομάδας.

Είναι πιθανό, λέει ο Peterson, η ευχάριστη στάση ήταν πάντα χρήσιμη, απλώς δεν το παρατηρούσαμε, εν μέρει επειδή έχει δοθεί τόσο έντονη έμφαση στην ατομική επιτυχία στο χώρο εργασίας.

«Η βασική αλήθεια είναι ότι αν έχεις ένα ανταγωνιστικό άτομο και ένα συνεργάσιμο άτομο, το ανταγωνιστικό άτομο θα κερδίζει πάντα», επισημαίνει.
«Ωστόσο, δύο συνεργάσιμοι άνθρωποι θα ξεπερνούν κάθε φορά δύο ανταγωνιστικούς ανθρώπους».
Κάποιος που ασκεί κυριαρχία για να είναι αυτός που θα βρει τη λύση μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

«Ο κόσμος στον οποίο ζούμε μας υπενθυμίζει όλο και περισσότερο ότι το star system δεν πρόκειται να λειτουργήσει πια για εμάς», λέει ο Peterson.

Ωστόσο, ένα άτομο που είναι ταπεινό, συνεργάσιμο και καλό στη συζήτηση, αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμο και αποτελεσματικό, όταν ανακύπτουν δυσκολίες.

Πηγή: cnbc

Δείτε ακόμη: Πώς να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας και να καταπολεμήσετε την ανασφάλεια

Τροφές που βοηθούν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης

Αβγά: Ταπεινά, αλλά πλούσια σε όλα!

Comments are closed.