Εάν τα επίπεδα της χοληστερίνης LDL ή αλλιώς της κακής χοληστερίνης στο αίμα σας είναι υψηλότερα από ό,τι θα έπρεπε, τότε αυτό το άρθρο είναι για εσάς.
Είτε παίρνετε ήδη φάρμακα για τη μείωσή της είτε όχι, κάνοντας μερικές απλές διατροφικές αλλαγές μπορείτε να μειώσει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ποιες τροφές μειώνουν την χοληστερίνη LDL;
Δοκιμάστε:
- βρώμη
- κριθάρι και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως
- μελιτζάνα και μπάμιες
- φυτικά έλαια
- μήλο, σταφύλια, φράουλες
- τρόφιμα εμπλουτισμένα με στερόλες και στανόλες
- σόγια
- λιπαρά ψάρια
- συμπληρώματα φυτικών ινών.
Λάβετε υπ’ όψιν ότι δεν είναι όλες οι τροφές με υψηλή χοληστερόλη βλαβερές για εσάς. Για παράδειγμα, τα αυγά έχουν σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.
Αλλά δεν ανεβάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης τόσο όσο τα κορεσμένα λιπαρά. Και είναι επίσης γεμάτα με πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Ποιες τροφές προκαλούν υψηλή χοληστερόλη;
Είναι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά που πρέπει να ανησυχείτε, γιατί μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης σας ΚΑΙ να σας κάνουν να παχύνετε.
Ποιες είναι οι χειρότερες τροφές;
Το κόκκινο κρέας, τα τηγανητά τρόφιμα και τα αρτοσκευάσματα είναι διαβόητα για την αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), του κολλώδους είδους που συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών.
Αυτές, όμως, είναι οι 4 τροφές που θα πρέπει να αποφύγετε εάν έχετε υψηλή χοληστερίνη:
#1. Κόκκινο κρέας.
Το βοδινό, το χοιρινό και το αρνί έχουν γενικά υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.
Το χάμπουργκερ, τα παϊδάκια, οι χοιρινές μπριζόλες και τα ψητά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε τελείως το κρέας, απλά να το τρώτε μόνο περιστασιακά.
Περιοριστείτε στο προτεινόμενο μέγεθος μερίδας και επιλέξτε πιο λεπτές μερίδες φιλέτου.
Ακόμα καλύτερα, αντικαταστήστε το κρέας με πρωτεΐνες που είναι χαμηλότερες σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, όπως στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας χωρίς πέτσα, ψάρια και φασόλια.
#2. Τηγανητά φαγητά.
Τρόφιμα που έχουν κάνει μια… βουτιά στη φριτέζα, όπως φτερούγες κοτόπουλου, μπαστούνια μοτσαρέλας και ροδέλες κρεμμυδιού είναι από τα χειρότερα όσον αφορά τη χοληστερόλη.
Το τηγάνισμα αυξάνει την ενεργειακή πυκνότητα ή τον αριθμό των θερμίδων των τροφίμων.
Αν σας αρέσουν τα τηγανητά φαγητά, χρησιμοποιήστε μια φριτέζα αέρος και ρίξτε το φαγητό σας σε λίγο ελαιόλαδο.
Ή ψήστε φαγητά όπως πατάτες και κοτόπουλο σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να ροδίσουν.
#3. Επεξεργασμένα κρέατα.
Τα χοτ ντογκ, τα λουκάνικα και το μπέικον χρησιμοποιούν τα πιο λιπαρά κομμάτια κόκκινου κρέατος και επομένως τείνουν να είναι υψηλά σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά.
Το μπέικον και το λουκάνικο που παρασκευάζονται με γαλοπούλα ή κοτόπουλο μπορεί να φαίνονται πιο υγιεινά και είναι κάπως χαμηλότερα σε χοληστερόλη, αλλά δεν είναι ακίνδυνα.
#4. Αρτοσκευάσματα.
Τα μπισκότα, τα κέικ και τα γλυκά παρασκευάζονται συχνά με μεγάλες ποσότητες βουτύρου και λίπους, γεγονός που τα καθιστά υψηλά σε χοληστερόλη.
Δεν χρειάζεται να τα βγάλετε τελείως από την διατροφή σας, απλώς κάντε μερικές αντικαταστάσεις.
Όταν ψήνετε, αντί για βούτυρο χρησιμοποιήστε σάλτσα μήλου ή μπανάνες. Ή επιλέξτε παγωμένο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και μούρα για επιδόρπιο.
Μπορεί να σας ενδιαφέρουν:
Γιατρός ειδικός στη μακροζωία: Η δίαιτα που με βοηθά να ζω υγιής για περισσότερα χρόνια
Τι είναι οι σύνθετοι υδατάνθρακες; 28 τρόποι για να τους προσθέσετε στη διατροφή σας
10 τροφές που σύμφωνα με έρευνες θρέφουν το δέρμα μας
Πηγή: health.harvard.edu
Comments are closed.