Το ότι είμαστε ζωντανοί δε σημαίνει ότι νιώθουμε και γεμάτοι ζωή. Η πίεση της καθημερινότητας μπορεί να μας αποστραγγίσει σε τέτοιο βαθμό που να λειτουργούμε  σαν να τρέχουμε με αυτόματο πιλότο. Μικρές προσαρμογές, ωστόσο, μπορούν να μας βοηθήσουν να ανακτήσουμε την αίσθηση ζωτικότητας που χρειαζόμαστε.

Ακολουθούν δέκα προσεγγίσεις που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα:

1. Κάντε κάτι που θέλετε πραγματικά

Οι έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι νιώθουμε περισσότερη ενέργεια όχι μόνο όταν ικανοποιούνται οι σωματικές μας ανάγκες (φαγητό, νερό, ύπνος κ.λπ.), αλλά και όταν ικανοποιούνται οι ψυχολογικές.

Μία από αυτές τις ανάγκες είναι η αυτονομία- η ικανότητα να παίρνουμε αποφάσεις, να κατευθύνουμε τις δικές μας συμπεριφορές και να μη νιώθουμε ελεγχόμενοι ή καταπιεσμένοι.

Χρειάζεται να κάνουμε τα πράγματα με τους δικούς μας όρους και να έχουμε κάποια ευελιξία.

2. Φτιάξτε τη μέρα κάποιου

Μια άλλη ψυχολογική ανάγκη που μπορεί να αυξήσει τη ζωτικότητά μας είναι η κοινωνική σύνδεση, ειδικά όταν προσφέρουμε στους άλλους, όπως στον εθελοντισμό ή στην παροχή συναισθηματικής υποστήριξης.

Ακόμη και η προσφορά σε κάποιον που δε θα συναντήσετε ποτέ μπορεί να βοηθήσει.

Σε μια σχετική μελέτη, οι συμμετέχοντες που από την επιτυχή απόδοσή τους σε ένα παιχνίδι δώρισαν σε μια τράπεζα τροφίμων ένιωσαν αργότερα πιο ζωντανοί και ενεργοποιημένοι από εκείνους που δεν το έκαναν.

Εν μέρει η διαφορά αυτή οφειλόταν στο γεγονός ότι οι πράξεις τους είχαν θετικό αντίκτυπο στους άλλους.

3. Επανασυνδεθείτε με τον νεότερο εαυτό σας

Το να νιώθουμε ζωντανοί είναι πιο εύκολο όταν είμαστε νέοι.

Καθώς μεγαλώνουμε δε χρειάζεται να χάσουμε την επαφή με το νεανικό μας πνεύμα.

Μια σειρά πειραμάτων σχετικά με τα οφέλη της νοσταλγίας διαπίστωσε ότι ο αναστοχασμός θετικών αναμνήσεων αύξησε την αίσθηση ζωντάνιας των ανθρώπων και τα αισθήματα σύνδεσης μεταξύ αυτού που ήταν τώρα και αυτού που ήταν τότε.

Η νοσταλγική μουσική έχει αποδειχθεί, επίσης, ότι είναι ένας ισχυρός τρόπος για να νιώσουμε ζωντανοί.

4. Εστιάστε στο τι μπορεί να κάνει το σώμα σας κι όχι στο πώς φαίνεται

Η ζωτικότητά μας συχνά εξαντλείται όταν αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας σαν αντικείμενο, μια άποψη που μπορεί να εσωτερικευτεί ως αυτοαντικειμενοποίηση.

Αφιερώνοντας χρόνο στο πώς φαινόμαστε στους άλλους παύουμε να εστιάζουμε στην ευλογία του να είμαστε ζωντανοί.

Αφουγκραστείτε την καρδιά σας καθώς αντλεί το αίμα σας.

Νιώστε τους μύες σας κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Αισθανθείτε ευχαρίστηση τρώγοντας καλό φαγητό.

Η παρατήρηση και η εκτίμηση των εσωτερικών σας διεργασιών΄ν μπορεί να εξουδετερώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της αντικειμενοποίησης.

5. Αφεθείτε σε κατάσταση ροής

Σε μια μελέτη εργαζομένων σε μια σειρά επαγγελμάτων, η αίσθηση μεγαλύτερης ροής στην εργασία συνδέθηκε με μεγαλύτερη ζωτικότητα.

Η ροή ορίζεται ως η κατάσταση του να είσαι πλήρως βυθισμένος σε αυτό που κάνεις, να χάνεις τον εαυτό σου μέσα σε αυτό και μετά βίας να παρατηρείς τον χρόνο που περνά.

Η ροή συμβαίνει όταν το επίπεδο δεξιοτήτων σας ταιριάζει απόλυτα με την εργασία σας, καθιστώντας την ευχάριστα προκλητική.

Παραδείγματα δραστηριοτήτων που μπορεί να προκαλέσουν ροή περιλαμβάνουν: αναπαραγωγή μουσικής, δημιουργία τέχνης, χορός, γραφή, παιχνίδια, αναρρίχηση, σέρφινγκ και άλλα αθλήματα.

6. Ξεφύγετε από τη συνηθισμένη σας ρουτίνα

Ακόμη και μικρές αλλαγές στις τυπικές μας συνήθειες μπορούν να εξάψουν την περιέργειά μας και να τονώσουν τις αισθήσεις μας.

Για παράδειγμα μπορούμε να φάμε ένα είδος κουζίνας που δεν έχουμε δοκιμάσει, να ακολουθήσουμε μια νέα διαδρομή για το σπίτι ή να διαβάσουμε ένα βιβλίο για ένα μέρος ή μια εποχή στην ιστορία που δεν γνωρίζουμε τίποτα.

Σχετικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι όση περισσότερη καινοτομία εντάσσουν οι άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή, τόσο πιο ζωντανοί νιώθουν.

7. Αγκαλιάστε την εξωστρέφεια ή την εσωστρέφειά σας

Αν είστε αισιόδοξοι, ενθουσιώδεις και εξωστρεφείς ενισχύετε με τη συμπεριφορά σας την ενέργεια και τη ζωτικότητά σας

Ωστόσο, αν είστε εσωστρεφείς, οι μελέτες συμφωνούν ότι το να αναγκάζετε τον εαυτό σας να ενεργεί με εξωστρέφεια μπορεί να σας εξαντλήσει.

Ενώ οι εξωστρεφείς άνθρωποι τείνουν να αντλούν ενέργεια από την κοινωνικότητά τους, οι εσωστρεφείς συχνά βρίσκουν ότι ο χρόνος που περνάνε μόνοι τους είναι ο καλύτερος τρόπος για να επαναφορτιστούν.

8. Κάντε μια βόλτα στη φύση

Δε χρειάζεται να ανεβείτε στο Έβερεστ για να νιώσετε αναζωογονημένοι.

Μια σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι το περπάτημα μόλις 20 λεπτών είχε αναζωογονητικό αποτέλεσμα στους συμμετέχοντες, ειδικά όταν περπατούσαν σε περιβάλλον με φυσικά στοιχεία, όπως σε ένα πάρκο με δέντρα ή κατά μήκος ενός ποταμού.

9. Υποστηρίξτε αυτό που πιστεύετε

Οι άνθρωποι που έχουν «αυθεντική εσωτερική πυξίδα» τείνουν να έχουν μεγαλύτερη ζωτικότητα.

Χάρη σε αυτή την εσωτερική πυξίδα έχετε μια ξεκάθαρη αίσθηση του τι είναι πραγματικά σημαντικό, μένετε πιστοί στις αρχές σας σε δύσκολες καταστάσεις, επιδιώκετε στόχους με τους οποίους είστε παθιασμένοι κι είστε λιγότερο επιρρεπείς στην πίεση ή τη συμμόρφωση με άλλους.

10. Εκτιμήστε το βασικό γεγονός ότι είστε ζωντανοί

Ένας λόγος που δεν αισθανόμαστε πάντα ζωντανοί είναι ότι απλώς είμαστε πολύ απασχολημένοι εστιάζοντας σε άλλα πράγματα κι όχι στην ίδια μας την ύπαρξη.

Οι έρευνες, βέβαια, δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει και άλλος λόγος…

Μπορεί να αποφεύγουμε να αναλογιστούμε πολύ βαθιά την ύπαρξή μας, επειδή έτσι αναγνωρίζουμε τη θνητότητά μας.

Εξαρτάται πραγματικά από το πώς το βλέπουμε… μπορούμε να θρηνήσουμε το γεγονός ότι η ζωή είναι πεπερασμένη ή μπορούμε να νιώσουμε ευγνώμονες που μπορούμε να τη ζήσουμε.

Πηγή: psychologytoday

Διαβάστε ακόμη: Ζεν, γυρνώντας τον Τροχό του Νόμου

Τι καθορίζει το περιεχόμενο των ονείρων μας;

4 ισχυρές τεχνικές οπτικοποίησης που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους σας

Comments are closed.