Σύμφωνα με τις ινδουιστικές γραφές, το ανθρώπινο σώμα δεν είναι αληθινό, καθώς υπόκειται στη φθορά, την ασθένεια και το θάνατο.

Από πνευματική άποψη, οτιδήποτε είναι φθαρτό και ευμετάβλητο είναι προβολή της Φύσης και άρα κάτι το απατηλό.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να καλλιεργήσει κανείς την αποστασιοποίηση απέναντί του και να εγκατασταθεί στον Εαυτό, ο οποίος είναι πραγματικός, αιώνιος και άφθαρτος.

Το ανθρώπινο σώμα ως πηγή δυστυχίας

Στην Bhagavadgita, ένα από τα πιο σημαντικά ιερά κείμενα του Ινδουισμού, δηλώνεται με σαφήνεια ότι κανείς δεν πρέπει να αναπτύσσει προσκόλληση στο σώμα ούτε να το θεωρεί ως τον αληθινό του Εαυτό.

Η ταύτιση με το σώμα και η αποδοχή του ως πραγματικού Εαυτού είναι μια πλάνη που προκαλείται από τις ακαθαρσίες του νου.

Η πλάνη ότι το σώμα είναι πραγματικό και ο Εαυτός είναι ψεύτικος είναι παγκόσμια.

Αν κοιτάξετε τον κόσμο γύρω σας, θα δείτε πόσο βαθιά εμμονή έχει ο κόσμος με την εμφάνιση και τις μορφές.

Οι άνθρωποι που ταυτίζονται με αυτά και τα αποδέχονται ως αληθινά παραμένουν σε άγνοια της πνευματικής τους φύσης και υποφέρουν από φόβο και άγχος για την ευημερία και τη θνητότητά τους.

Ο συμβολισμός του σώματος

Σύμφωνα με την Bhagavadgita, το σώμα είναι φθαρτό και υφίσταται τη διαδικασία της γήρανσης, της ασθένειας και της αρρώστιας.

Είναι σαν ένα κάλυμμα ή ένα φόρεμα που φοράμε.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι όπως ακριβώς ένας άνθρωπος πετάει τα φθαρμένα ρούχα του και φοράει καινούργια, έτσι και η ψυχή πετάει τα φθαρμένα σώματα και φοράει καινούργια (2.22).

Ακριβώς όπως περνάει σε αυτό το σώμα από την παιδική ηλικία στη νεότητα και αργότερα στα γηρατειά, έτσι περνάει από το ένα σώμα στο άλλο (2.11) Οι σοφοί άνθρωποι δεν πλανώνται λοιπόν (2.13) και δεν θλίβονται για τους νεκρούς ή τους ζωντανούς (2.11).

Το σώμα ως πηγή απελευθέρωσης

Το σώμα που είναι η έδρα της ψευδαίσθησης μπορεί επίσης να είναι πηγή πραγματικής απελευθέρωσης.

Ένας γιόγκι που επιστρατεύει τα όργανα του σώματός του σε πράξεις χωρίς επιθυμίες, κρατώντας το σώμα και το νου του υπό έλεγχο, απελευθερώνεται από τη δουλεία της γέννησης και του θανάτου και δεν ξαναγεννιέται ποτέ (3.21-23).

Το σώμα μπορεί να αποτελέσει πηγή απελευθέρωσης τη στιγμή του θανάτου για τον αληθινό γιόγκι που έχει κυριαρχήσει στις αισθήσεις του και έχει ελέγξει το νου του.

Πηγές: Hindu ,Holy Bhadavad Gita

Μπορεί να σας ενδιαφέρουνΘαλασσινό νερό: τα οφέλη για το σώμα και την ψυχή

Καλλιεργήστε τη συμπόνια για τον εαυτό σας με έναν διαλογισμό ευγένειας κι αγάπης προς αυτόν

Μπορεί ο άνθρωπος να γνωρίσει την αλήθεια;

Comments are closed.