Οι περισσότεροι άνθρωποι πασχίζουν να ζήσουν μία ευτυχισμένη ζωή, συχνά προσπαθώντας να κερδίσουν περισσότερα χρήματα.

Μπορούν, όμως, τα χρήματα να μας βοηθήσουν να ζήσουμε πιο ευτυχισμένοι; Κι αν ναι, με ποιο τρόπο επηρεάζουν την ευτυχία μας;

Τι είναι η ευτυχία;

Ο ορισμός της ευτυχίας διαφέρει από άτομο σε άτομο.

«Ενώ η ευτυχία ενός ατόμου εξαρτάται συχνά από την ασφάλεια και την ευημερία του – από τον μισθό του δηλαδή- εξαρτάται, επίσης, κι από τις αξίες του», παρατηρεί ο ψυχοθεραπευτής Billy Roberts.

Φυσικά, κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές αξίες.

Για κάποιους η αξία ταυτίζεται με την εξουσία, ενώ για άλλους με την ασφάλεια ή την αυτοφροντίδα.

«Ένα άτομο που καθοδηγείται από την εξουσία μπορεί να έχει διαφορετικές οικονομικές ανάγκες από κάποιον που καθοδηγείται από την ασφάλεια», εξηγεί ο Roberts.

Αυτός ο παράγοντας μπορεί να επηρεάσει είτε την ευτυχία είτε την αντίληψη που έχουμε για την ευτυχία.

Έτσι, για κάποιους ανθρώπους τα χρήματα είναι ικανά να εξασφαλίσουν το αίσθημα πληρότητας.

Αυξάνεται η ευτυχία με το εισόδημα;

Μία πρόσφατη μελέτη του Proceedings of the National Academy of Sciences εξέτασε τη σχέση σχέση μεταξύ χρημάτων και ευημερίας.

Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η ευτυχία στην πραγματικότητα αυξάνεται όσο αυξάνεται το εισόδημα ενός ατόμου.

Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερα χρήματα βγάζουμε, τόσο πιο ευτυχισμένοι γινόμαστε ή μάλλον έχουμε τα μέσα να αγοράσουμε τα πράγματα ή τις εμπειρίες που με τη σειρά τους μας κάνουν ευτυχισμένους.

Κατά την εξέταση περισσότερων από 33.000 εργαζόμενων διαπιστώθηκε άμεση συσχέτιση μεταξύ των υψηλότερων εισοδημάτων, του αισθήματος καλύτερης καθημερινότητας και της συνολικής ικανοποίησης από τη ζωή.

Επηρεάζει η φτώχεια την ευτυχία;

Από την άλλη πλευρά, τα άτομα με χαμηλό εισόδημα μπορεί να βιώνουν περισσότερο άγχος.

Η κλινική ψυχολόγος και καθηγήτρια ψυχολογίας Margaret Sala, PhD, παρατηρεί ότι η φτώχεια μπορεί να μπορεί να αυξήσει τους στρεσογόνους παράγοντες.

Τα άτομα, δηλαδή, με χαμηλότερα επίπεδα εισοδήματος μπορεί να βιώνουν συχνότερα δυστυχία ή άλλα αρνητικά συναισθήματα.

Η ασθένεια μπορεί, επιπλέον, να αποτελέσει ένα παράγοντα που επηρεάζει την ευτυχία.

«Η ασθένεια μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστη εμπειρία για όσους είναι φτωχοί και δεν μπορούν να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη», συνεχίζει η Δρ Sala.

Ένα άλλο παράδειγμα που μπορεί να αυξήσει το αίσθημα δυστυχίας σύμφωνα με την ίδια είναι η έλλειψη βοήθειας στην καθημερινότητα, όπως για παράδειγμα στη φροντίδα των παιδιών ή στον καθαρισμό του σπιτιού.

Πράγματα για τα οποία όσοι έχουν έναν πιο άνετο τρόπο ζωής συχνά δε χρειάζεται να ανησυχούν.

Το άγχος επηρεάζει την ευτυχία;

Ωστόσο, η Δρ Sala υποστηρίζει ότι συχνά άτομα με υψηλούς μισθούς αδυνατούν να απολαύσουν τις μικρές απολαύσεις της ζωής εξαιτίας των αγχωτικών απαιτήσεων της εργασίας τους.

Μια έρευνα του 2018 από το LinkedIn διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι με τις υψηλότερες οικονομικές απολαβές βίωναν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα άγχους.

Ενώ, λοιπόν, τα υψηλότερα εισοδήματα αγοράζουν απολαύσεις, όπως ωραίες διακοπές και γεύματα σε καλά εστιατόρια, το άγχος μπορεί να διαδραματίσει βασικό παράγοντα στη συνολική ευτυχία κάποιου.

Η σύνδεση μεταξύ χρημάτων και ευτυχίας δεν είναι απλώς ένα συναίσθημα ή μια αντίληψη: Υπάρχει μια επιστήμη πίσω από το φαινόμενο.

«Από τη σκοπιά της νευροεπιστήμης, η έλλειψη χρημάτων και οικονομικών πόρων σηματοδοτεί για τον εγκέφαλό μας το γεγονός ότι υπάρχει απειλή για την επιβίωσή μας», τονίζει η Renetta Weaver , γιατρός και κλινική κοινωνική λειτουργός.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη, η φτώχεια μπορεί, ακόμη, να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία ενός ατόμου, αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης του και μειώνοντας την απόδοση της λεκτικής μνήμης και την ταχύτητα επεξεργασίας.

Μπορεί κανείς να είναι ευτυχισμένος χωρίς χρήματα;

Σε περίπτωση που τα χρήματα δεν μπορούν πραγματικά να αγοράσουν την ευτυχία, πώς μπορούν οι άνθρωποι να είναι ευχαριστημένοι με αυτό που έχουν, ανεξάρτητα από το επίπεδο εισοδήματος;

«Αν δεν εξισώνουμε τα χρήματα και τα πράγματα με την αξία μας, βρίσκουμε την ευτυχία σε πράγματα που τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν, όπως τον ποιοτικό χρόνο και τις εμπειρίες με τον εαυτό μας και τους άλλους», σημειώνει η Weaver.

Η Milana Perepyolkina, συγγραφέας διεθνών best seller για την ευτυχία, προσθέτει ότι οι άνθρωποι μπερδεύουν την ευχαρίστηση με την ευτυχία, πράγμα που σημαίνει ότι οι συσχετισμοί μεταξύ μισθού και συναισθηματικής ευημερίας μπορεί να μην είναι ακριβείς:

«Αν φας ένα κομμάτι κέικ, νιώθεις ευχαρίστηση. Μόλις το τελειώσεις, η ευχαρίστηση έχει φύγει. Όταν ξοδεύεις χρήματα, νιώθεις ευχαρίστηση. Αρκετές ώρες αργότερα, έχει φύγει και αυτή η ευχαρίστηση.»

Η Perepyolkina σημειώνει, ακόμη: «υπάρχουν άνθρωποι που, ενώ, ζουν σε πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης, όπως μέσα σε αυτοσχέδιες πλαστικές σκηνές με όλα τα υπάρχοντά τους να χωράνε σε μια τσάντα, μπορείς να διακρίνεις στο πρόσωπό τους λαμπερά χαμόγελα. Πώς μπορεί κάποιος που δεν έχει σχεδόν τίποτα να είναι τόσο χαρούμενος; είναι ευγνώμων για αυτό που έχει: τη ζωή του, την οικογένεια και την κοινότητά του».

Πηγή: health

Διαβάστε ακόμη: Μπορεί ο πλούτος και η δόξα να μας προσφέρουν μια καλή ζωή; Τι σημαίνει το να ζούμε καλά;

Μπορούμε να βιώσουμε 5 τύπους ευτυχίας. Ποιοι είναι αυτοί;

Και τώρα που τα έχω “όλα”, γιατί δε νιώθω ευτυχισμένος;

Write A Comment