Η κρίση του κόστους ζωής επηρεάζει όλο τον κόσμο. Εκατομμύρια νοικοκυριά παραλείπουν γεύματα ή δυσκολεύονται να βάλουν υγιεινά τρόφιμα στο οικογενειακό τους τραπέζι.
Εάν θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα στο εβδομαδιαίο μενού σας, θα άξιζε να ρίξετε μία ματιά σε όλα τα τρόφιμα που πετάτε. Μπορεί να μην είναι τα πιο «λαμπερά», αλλά μπορούν να οδηγήσουν σε μερικά νόστιμα πιάτα, ποτά και σνακ, που θα αγαπήσει όλη η οικογένεια.

  1. Φλούδες φρούτων
    Η σεφ Mary-Ellen McTague στο eatwellmcr.org συνιστά να κρατάμε τις ανεπιθύμητες φλούδες φρούτων. Μπορείτε να τις βράσετε μαζί με ζάχαρη και να φτιάξετε ζελέ φρούτων εάν προσθέσετε στο μείγμα ζελατίνη.
  2. Φλούδες λαχανικών
    «Πλύντε ή τρίψτε τα λαχανικά πριν τα ξεφλουδίσετε, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις φλούδες. Ψήστε τις φλούδες και προσθέστε τες σε ζωμούς κρέατος ή φτιάξτε με αυτές ένα ζωμό λαχανικών», λέει η McTague. Και συνεχίζει: «Τηγανίστε ή ψήστε τις φλούδες μέχρι να γίνουν τραγάνες και φάτε τες ως σνακ».
  3. Λίπος κρέατος
    Αποφεύγετε να αγοράσετε ένα φθηνότερο κομμάτι κρέατος επειδή έχει πολύ λίπος ή πετάτε το λίπος στο κρέας που αγοράζετε; Υπάρχουν εύκολοι τρόποι να το χρησιμοποιήσετε.
    «Μετά το ψήσιμο, μπορείτε να συλλέξετε το λίπος και να το σιγοβράσετε με καραμελωμένα κρεμμύδια και ψητά υπολείμματα λαχανικών με νερό για μερικές ώρες για να γίνει ένας ζωμός», προτείνει ο McTague. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως βάση για σούπες ή να το προσθέσετε σε ένα πακέτο νουντλς με πράσινα λαχανικά (είτε φρέσκα είτε κατεψυγμένα) για να φτιάξετε ένα πιο πλούσιο γεύμα.
  4. Κεφάλια ψαριών
    Η αγορά φιλεταρισμένου ψαριού τείνει να κοστίζει περισσότερα χρήματα. Όχι μόνο θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε μετρητά αγοράζοντας ολόκληρο το ψάρι, αλλά μπορείτε επίσης να φτιάξετε νόστιμες σάλτσες από ό,τι περισσεύει.
    «Τα ψάρια [τα κεφάλια και ό,τι περισσεύει] αποτελούν ένα εξαιρετικό απόθεμα», τονίζει η McTague. Βράστε τα απαλά με λευκό κρασί και λίγο νερό για 20 λεπτά. Μετά προσθέστε κρέμα γάλακτος και λίγο χυμό λεμονιού για μια πραγματικά πολυτελή σάλτσα ψαριού.
  5. Οστά
    Ομοίως, η McTague σημειώνει: «Κρατάω πάντα τα κόκαλα και φτιάχνω ζωμό. Είναι πολύ βολικό να τον έχεις στο ψυγείο για να φτιάξεις μια γρήγορη σούπα».
    Απλώς μαγειρέψτε το ζωμό με αποξηραμένα φασόλια και όσπρια και μια χούφτα λαχανικά – δημιουργώντας ένα «πραγματικά γρήγορο, εύκολο και υγιεινό γεύμα».Πυρήνες φρούτων και σπόροι
    Πετάτε τους σπόρους και τους πυρήνες από φρούτα και λαχανικά που αγοράζετε; Δεν χρειάζεται – θα μπορούσαν να γίνουν ένα νόστιμο σνακ.«Οι σπόροι κολοκύθας είναι υπέροχοι φρυγανισμένοι και οι πυρήνες μήλου μπορούν να βραστούν για σιρόπι ή γλυκά, ακριβώς όπως οι φλούδες φρούτων», σημειώνει η McTague.
  6. Υπολείμματα λαχανικών
    Αντί να ξοδεύετε χρήματα σε προσυσκευασμένη σαλάτα, μπορείτε να φτιάξετε ένα νόστιμο συνοδευτικό από λαχανικά που ήδη έχετε. «Τα φύλλα παντζαριού είναι πολύ ωραία σαν λαχανικό – μαγειρέψετε τα σαν το σπανάκι ή τα σέσκουλα και βράστε τα ελαφρά στον ατμό ή αφήστε να μαραθούν με ζεστό βούτυρο», συμβουλεύει η McTague. «Χρησιμοποιήστε τα υπολείμματα του φρέσκου κρεμμυδιού ως γαρνιτούρα με βότανα. Ό,τι απέμεινε από το καρότο συνοδεύεται υπέροχα με μια βινεγκρέτ μουστάρδας και σερβίρεται με τη σαλάτα από τα καρότα μας», καταλήγει.

Δείτε εδώ πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια με απλές αλλαγές! 

Πηγή: independent.co.uk

Write A Comment