Το βλέπουμε συνεχώς σε πολλές συνταγές, το προτιμούν πολύ όσοι αθλούνται και κερδίζει πολλούς πόντους στην υγιεινή διατροφή.

Είναι σαν το φυστικοβούτυρο αλλά παρασκευάζεται με σουσάμι αντί για φιστίκια και έχει μια ελαφρώς πιο ρευστή υφή.

Επίσης, είναι ένα φυσικό προϊόν το οποίο αποτελείται από 100% αλεσμένο σουσάμι που ψήνεται είτε αποφλοιωμένο είτε με το φλοιό του (ολικής άλεσης) και έπειτα αλέθεται.

Υπάγεται στην κατηγορία του λίπους μαζί με το βούτυρο και το λάδι ωστόσο παρουσιάζει κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα τρόφιμα της κατηγορίας του.

Δεν είναι τυχαίο που έχει χαρακτηριστεί και ως υπερτροφή, αφού μπορεί να συμβάλλει στην πρόσληψη πρωτεϊνών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, ασβεστίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Από τι είναι φτιαγμένο το ταχίνι;

Όπως προαναφέρθηκε, το σουσάμι είναι το πιο σημαντικό συστατικό του ταχινιού. Αυτοί οι αποφλοιωμένοι σπόροι αλέθονται και μερικές φορές αναμιγνύονται με λάδι και αλάτι μέχρι να γίνουν λείοι και κρεμώδεις.

Όπως συμβαίνει με κάθε φυσικό βούτυρο ξηρών καρπών, θα δείτε συνήθως κάποιο διαχωρισμό μεταξύ της πάστας σουσαμιού και του λαδιού όταν ανοίγετε ένα νέο βάζο, αλλά με ένα ανακάτεμα γίνεται και πάλι ενιαίο.

Τι γεύση έχει το ταχίνι;

Η γεύση του ταχινιού είναι γήινη και ξηρή. Γι’ αυτό και συνιστάται τόσο για γλυκές λιχουδιές όσο και για αλμυρές.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε να το βάλετε σε σάλτσες και ντιπ με βάση το ταχίνι ή να το εντάξετε σε γλυκές συνταγές.

Το πιο δημοφιλές γλυκό με βάση το ταχίνι, είναι ο χαλβάς, και μπορείτε με αυτό να φτιάξετε μπάρες με σοκολάτα ή πεντανόστιμα μπισκότα.

Είναι το χούμους και το ταχίνι το ίδιο πράγμα;

Όχι, το χούμους και το ταχίνι δεν είναι το ίδιο. Όμως το ταχίνι είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά του χούμους, μετά από τα ρεβίθια.

Το ταχίνι παρέχει την εξαιρετικά κρεμώδη βάση για το χούμους.

Πώς πρέπει να αποθηκεύεται;

Όπως και άλλα φυσικά βούτυρα ξηρών καρπών και σπόρων, το ταχίνι μπορεί να αποθηκευτεί στο ντουλάπι πριν από το άνοιγμα.

Μόλις ανοιχτεί, πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο για να μεγιστοποιηθεί η διάρκεια ζωής του.

Τι κερδίζετε με μόλις μία κουταλιά της σούπας ταχίνι

➜ Ενέργεια 89 θερμίδες

➜ Πρωτεΐνη 2,55 γρ.

➜ Ολικά λιπαρά 8,06 γρ.

➜ Υδατάνθρακες 3,18 γρ.

➜ Φυτικές ίνες 1,4 γρ.

➜ Απλά σάκχαρα 0,07 γρ.

➜ Ασβέστιο 64 mg

➜ Σίδηρος 1,34 mg

➜ Μαγνήσιο 14 mg

➜ Φώσφορος 110 mg

➜ Κάλιο 62 mg

➜ Νάτριο 17 mg

➜ Ψευδάργυρος 0,69 mg

➜ Χαλκός 0,242 mg

➜ Μαγγάνιο 0,218 mg

➜ Σελήνιο 0,3 μg

➜ Θειαμίνη 0,183 mg

➜ Ριβοφλαβίνη 0,071 mg

➜ Νιασίνη 0,818 mg

➜ Παντοθενικό οξύ 0,104 mg

➜ Βιταμίνη Β6 0,022 mg

➜ Φυλλικό οξύ 15 μg

➜ Βιταμίνη E 0,04 mg

Πώς μας ωφελεί το ταχίνι

Συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού μας από τους οξειδωτικούς παράγοντες, που ευθύνονται για μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου.

Καταπολεμά τη δημιουργία ελεύθερων ριζών, που σχετίζονται με τη γήρανση των κυττάρων του οργανισμού.

Εμποδίζει λόγω των συστατικών του την οξείδωση των λιπαρών οξέων στον οργανισμό, που αποτελεί το πρώτο στάδιο και έναν σημαντικό αιτιολογικό μηχανισμό για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης.

Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό.

Λόγω των λιγνανών συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Είναι ιδανικό για διαβητικούς καθώς έχει σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Δείτε και αυτό: Μήπως πρέπει να τρώτε μύρτιλα κάθε μέρα;

Με πληροφορίες από rd.com και onmed.gr

Write A Comment