Μια νέα μελέτη δείχνει ότι, όταν τα παιδιά χάνουν τον ύπνο τους, αυτό μπορεί να επηρεάσει την ευεξία και τη διάθεσή τους.

Πιο αναλυτικά, η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network OpenTrusted Source διαπίστωσε ότι ο λιγότερος ύπνος μπορεί να είναι επιζήμιος για τα παιδιά, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

Όταν τα παιδιά έχασαν μόλις 39 λεπτά ύπνου, είχαν σημαντικά χαμηλότερη ευημερία, δεν τα κατάφεραν τόσο καλά στο σχολείο και είχαν μειωμένη ποιότητα ζωής.

Ο περιορισμός του ύπνου επηρέασε ακόμη και παιδιά που είχαν χάσει μόλις 30 λεπτά ύπνου.

Πώς η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τα παιδιά

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, δεν είναι πολλά γνωστά για το πώς επηρεάζονται τα υγιή παιδιά από τη στέρηση ύπνου.

Συνολικά, 100 υγιή παιδιά χωρίς προβλήματα ύπνου μεταξύ 8 και 12 ετών συμμετείχαν στη μελέτη του 2022.

Οι ώρες ύπνου των παιδιών άλλαξαν ώστε να είναι είτε μία ώρα αργότερα από το συνηθισμένο (περιορισμός ύπνου) είτε μία ώρα νωρίτερα (επέκταση ύπνου).

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ζήτησαν από τους γονείς και τα παιδιά να αξιολογήσουν την ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία χρησιμοποιώντας διάφορα ερωτηματολόγια.

«Υπήρξαν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην σωματική ευεξία καθώς και στην ικανότητα αντιμετώπισης του σχολικού περιβάλλοντος», σημείωσε ο ειδικός ύπνου και πνευμονολόγος του Houston Methodist Δρ. Philip Pirtle.

Ο Pirtle παρατήρησε περαιτέρω ότι δεν είναι γνωστό πώς αυτά τα ευρήματα μπορεί να επηρεάσουν τα παιδιά μακροπρόθεσμα.

Γιατί αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά

Ο Δρ. Azizi Seixas, Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Μεταφραστικού Ύπνου και Κιρκαδικών Επιστημών στο Σύστημα Υγείας του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, είπε ότι αυτό είναι ένα «κάλεσμα αφύπνισης προς τους γονείς».

«Από τις διατροφικές επιλογές και την άσκηση μέχρι τις δεξιότητες αντιμετώπισης και την κοινωνική δέσμευση, όλα αυτά τα συστατικά μιας υγιούς ζωής μπορούν να επηρεαστούν θετικά ή αρνητικά από τον ύπνο», εξήγησε.

Ο Pirtle πρόσθεσε ότι αυτή η συγκεκριμένη έρευνα είναι σημαντική, επειδή οι περισσότερες μελέτες αυτού του είδους αφορούσαν σε παιδιά με διαταραχές ύπνου.

«Αυτό δείχνει ότι όλα τα παιδιά χρειάζονται επαρκή ποσότητα και ποιότητα ύπνου για να διατηρήσουν την αίσθηση της ευεξίας και την ικανότητά τους να ανταπεξέλθουν σε ένα σχολικό περιβάλλον», τόνισε.

Δείτε κι αυτό: Έρευνα: Πώς η έλλειψη ύπνου αλλάζει τον εγκέφαλο

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να κοιμούνται καλύτερα και περισσότερο

Ο Seixas προτείνει να γίνει ο ύπνος προτεραιότητα τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες.

«Αυτό σημαίνει ότι όλοι πρέπει να εφαρμόζουν μία καλή υγιεινή του ύπνου, ειδικά όταν πρόκειται για αποσύνδεση από συσκευές», συμβουλεύει.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α., η έκθεση στο μπλε φως πριν από τον ύπνο – όπως αυτό που παράγεται από smartphone και άλλες συσκευές – μπορεί να στείλει ένα σήμα στον εγκέφαλο ότι είναι ώρα να ξυπνήσετε, με αποτέλεσμα να δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε.

Ο Seixas συμβουλεύει περαιτέρω ότι οι γονείς πρέπει να δημιουργούν και να διατηρούν τακτικές ώρες ύπνου που θα παρέχουν στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και το σώμα των παιδιών αρκετή ξεκούραση.

Δείτε κι αυτό: Το παιδί σας αργεί να κοιμηθεί; Να τι μπορείτε να κάνετε!

«Η υιοθέτηση και η διατήρηση μιας σταθερής ρουτίνας πριν από τον ύπνο – ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου ή την περίσταση – μπορεί να βοηθήσει στην ομαλοποίηση του ύπνου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δείτε κι αυτό: 10 τρόποι για να μάθετε στα παιδιά την ευζωία

Με πληροφορίες από healthline.com

Comments are closed.