Ο χορός είναι ευλογία για το σώμα, το νου και το πνεύμα. Σύμφωνα, μάλιστα, με ΄έρευνες, oι χορευτικές κινήσεις μπορεί να συμβάλουν στην υγεία του εγκεφάλου μας.

Η σχέση του χορού με τον ιππόκαμπο

Ο χορός φαίνεται να ενδυναμώνει τη μνήμη σε κάθε στάδιο της ζωής, αλλά είναι ιδιαίτερα επωφελής, όταν εισερχόμαστε στη μέση ηλικία.

Περίπου στην ηλικία των 40 ετών, ο ιππόκαμπος αρχίζει να συρρικνώνεται με ρυθμό ένα έως δύο τοις εκατό ετησίως.

Έχει παρατηρηθεί ότι διάφορες μορφές σωματικής δραστηριότητας αντισταθμίζουν τη συρρίκνωση του ιππόκαμπου που σχετίζεται με την ηλικία, αλλά ο χορός παρέχει ένα συγκεκριμένο πλεονέκτημα.

Σε μια μελέτη με επικεφαλής την Kathrin Rehfeld του Γερμανικού Κέντρου Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων, υγιείς ηλικιωμένοι μεταξύ 63 και 80 ετών κατανεμήθηκαν σε μία από δύο ομάδες δραστηριότητας διάρκειας 90 λεπτών: μια ομάδα χορού που μάθαινε συνεχώς μεταβαλλόμενες χορογραφίες ή μια ομάδα αθλητικής γυμναστικής που ασχολούνταν με προπόνηση αντοχής, δύναμης και ευλυγισίας.

Παρόλο που και οι δύο ομάδες παρουσίασαν συνολική αύξηση του όγκου του ιππόκαμπου, μόνο η ομάδα χορού παρουσίασε αύξηση στην οδοντωτή έλικα, την περιοχή του ιππόκαμπου που είναι ζωτικής σημασίας για την επεισοδιακή μνήμη και τη νέα μάθηση.

Σε μια άλλη αξιόλογη μελέτη, η Irena Rektorová και οι συνεργάτες της στην Εφαρμοσμένη Νευροεπιστήμη στο Κεντρικό Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας πραγματοποίησαν μαγνητική τομογραφία σε άτομα ηλικίας 60 ετών (χωρίς ενδείξεις άνοιας ή κατάθλιψης) τόσο πριν όσο και μετά από ένα εξάμηνο μάθημα χορού.

Διαπίστωσαν μια σημαντική πάχυνση του φλοιού που προκλήθηκε από το χορό σε περιοχές που σχετίζονται με την παρατήρηση της δράσης, την οπτικοκινητική ολοκλήρωση και τη μίμηση της δράσης. Όλες αυτές οι περιοχές είναι σημαντικές για την εκμάθηση και την εκτέλεση εξειδικευμένων κινήσεων.

Ο “χορός” των νευρώνων

Ο συμπεριφορικός νευρολόγος Christopher Tilley ισχυρίζεται ότι “χωρίς λειτουργική λευκή ουσία, ο εγκέφαλος θα ήταν σαν μια ομάδα ανθρώπων που βρίσκονται κοντά ο ένας στον άλλο, αλλά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν”.

Φαίνεται ότι ο χορός αυξάνει την ικανότητα του εγκεφάλου μας για εσωτερική επικοινωνία, διδάσκοντας τους νευρώνες να “χορεύουν καλύτερα” μαζί. Έτσι, διευκολύνει την ενσωμάτωση των πληροφοριών σε διάφορες περιοχές εξειδικευμένης λειτουργίας και μεταξύ αυτών.

Με άλλα λόγια, ο  χορός βελτιώνει τον “χορό” των νευρώνων και ως εκ τούτου μας κάνει εξυπνότερους.

Πηγή: Spirituality Health

Μπορεί να σας ενδιαφέρουνΠοιος τύπος άσκησης είναι καλύτερος για την ψυχική μας υγεία;

Γιατί ο εγκέφαλός μας αγαπά την τέχνη;

Οι 7 «χρυσοί κανόνες» ενός 81χρονου νευροεπιστήμονα για κοφτερή μνήμη σαν ξυράφι

 

 

Comments are closed.