Το σκόρδο χρησιμοποιείται ευρέως στη μεσογειακή διατροφή, δίνοντας στα φαγητά μοναδικό άρωμα και γεύση.

Είναι ένας ταπεινός καρπός της γης που ξεχωρίζει για την καυστική του γεύση και οσμή, με την επιστημονική ονομασία Αllium sativum του γένους άλλιο.

Μάλιστα, αποτελεί και τη βάση της σκορδαλιάς, συνοδευτικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας και παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας του Ευαγγελισμού (25 Μαρτίου).

Το ενδιαφέρον, όμως, για τα πιθανά οφέλη του σκόρδου ανάγεται στην αρχαιότητα και είναι ένα από τα πρώτα τεκμηριωμένα παραδείγματα φυτών που χρησιμοποιούνταν για τη διατήρηση της υγείας και τη θεραπεία ασθενειών.

Σημαντικές πληροφορίες  αναφορικά με τη χρήση του σκόρδου σε αρχαίους πολιτισμούς, αντλούμε από το  διαφωτιστικό άρθρο του Richard S. Rivlin, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Journal of Nutrition.

Αρχαία Αίγυπτος

Οι παλαιότερες γνωστές αναφορές δείχνουν ότι το σκόρδο αποτελούσε μέρος της καθημερινής διατροφής πολλών Αιγυπτίων. Καταναλωνόταν κυρίως από την εργατική τάξη που ασχολούνταν με βαριά εργασία, όπως το χτίσιμο των πυραμίδων (Moyers 1996 ).

Πράγματι,  φαίνεται πως το σκόρδο δόθηκε στις εργατικές τάξεις, πιθανώς για να διατηρήσουν και να αυξήσουν τη δύναμή τους, επιτρέποντάς τους έτσι να εργαστούν σκληρότερα και να είναι πιο παραγωγικοί.

Έχει ενδιαφέρον σε αυτό το πλαίσιο ότι όταν ο τάφος του βασιλιά Τουταγχαμών, που χρονολογείται από το ~ 1500 π.Χ., ανασκάφηκε το 1922, εντοπίστηκαν σε αυτόν σκελίδες σκόρδου (Green and Polydoris 1993 , Kahn 1996).

Ο Codex Ebers είναι μια από τις αρχαιότερες πηγές που υποδεικνύουν συνταγογράφηση σκόρδου για τη θεραπεία μη φυσιολογικών αναπτύξεων. Είναι πιθανό ότι αυτές οι αναπτύξεις αντιπροσώπευαν κακοήθειες του ενός ή του άλλου είδους. Τα αποστήματα θα ταίριαζαν επίσης σε αυτήν την κατηγορία.

Ο Κώδικας προέβλεπε επίσης το σκόρδο για παθήσεις του κυκλοφορικού, γενική κακουχία και προσβολές από έντομα και παράσιτα.

Βίβλος

Σύμφωνα με τη Βίβλο, οι Εβραίοι σκλάβοι στην Αίγυπτο τρέφονταν με σκόρδο και άλλα λαχανικά από άλλιο, προφανώς για να τους δώσουν δύναμη και να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, όπως πίστευαν ότι γινόταν για τους αυτόχθονες Αιγύπτιους πολίτες.

Ο εβραϊκός λαός πρέπει να είχε αναπτύξει κάποια αγάπη για το σκόρδο, γιατί όταν έφυγαν από την Αίγυπτο με τον Μωυσή, γράφεται  ότι τους έλειπε «το ψάρι, τα αγγούρια, και τα πεπόνια, και τα πράσα, και τα κρεμμύδια και το σκόρδο»  ( Bergner 1996).

Το Ταλμούδ, ένα εβραϊκό θρησκευτικό κείμενο που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ., ορίζει πρότυπα συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης σκόρδου για τη θεραπεία της μόλυνσης από παράσιτα και άλλες διαταραχές ( Moyers 1996 ).

Αν και στη σύγχρονη ζωή κανείς δεν αποδίδει ρομαντικές ιδιότητες στο σκόρδο, η χρήση του συστήθηκε από το Ταλμούδ για την προώθηση των σχέσεων μεταξύ των παντρεμένων ζευγαριών, ίσως ως βοήθημα στην αναπαραγωγή.

Αρχαία Ελλάδα

Οι ανασκαφές αρχαίων ελληνικών ναών έφεραν στο φως σκόρδο. Μάλιστα, στο παλάτι της Κνωσού στην Κρήτη, που χρονολογείται από το ~1400–1800 π.Χ.,  βρέθηκε καλά διατηρημένο σκόρδο (Moyers 1996) .

Όπως και με τους Αιγύπτιους, το σκόρδο συνδέθηκε με τη δύναμη και την ικανότητα εργασίας. Το σκόρδο αποτελούσε σημαντικό μέρος της στρατιωτικής διατροφής, ιδιαίτερα όταν οι στρατιώτες πήγαιναν στη μάχη.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι κατά τη διάρκεια των  Ολυμπιακών Αγώνων το σκόρδο δινόταν στους αθλητές πριν αγωνιστούν ( Green and Polydoris 1993 , Lawson 1998 ), λειτουργώντας πιθανώς ως ένας  από τους λεγόμενους παράγοντες «βελτιωτικών επιδόσεων».  

Ο Ιπποκράτης, που θεωρείται ευρέως ως ο πατέρας της Ιατρικής, έκανε το σκόρδο μέρος του θεραπευτικού του οπλισμού, υποστηρίζοντας τη χρήση του για πνευμονικές παθήσεις, ως καθαριστικό ή καθαρτικό παράγοντα και για κοιλιακές αυξήσεις, ιδιαίτερα της μήτρας (Moyers 1996 ) .

Φαίνεται ότι δεν ήταν ένα αγαπημένο είδος φαγητού μεταξύ των κυρίαρχων τάξεων και η παρουσία του σε θρησκευτικούς ναούς δεν επιτρεπόταν ( Moyers 1996 ), μια απαγόρευση που συναντάται επίσης σε ορισμένους ασιατικούς πολιτισμούς.

Αρχαία Κίνα και Ιαπωνία

Η χρήση του σκόρδου ως τροφής και ως φαρμακευτικού παράγοντα έχει μακραίωνη παράδοση στην Ασία. Η καλύτερη εκτίμηση είναι ότι μέχρι ή πριν από το 2000 π.Χ., το σκόρδο ήταν σε ευρεία χρήση στην Κίνα και αποτελούσε μέρος της καθημερινής διατροφής, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονταν μαζί με ωμό κρέας ( Kahn 1996 , Moyers 1996 ).

Τα αρχεία που χρονολογούνται από εκείνη την εποχή υποδηλώνουν ότι το σκόρδο χρησιμοποιήθηκε επίσης ως συντηρητικό τροφίμων.

Στην αρχαία κινεζική ιατρική, το σκόρδο συνταγογραφήθηκε για να βοηθήσει την αναπνοή και την πέψη, με πιο σημαντικό τρόπο τη διάρροια και την προσβολή από σκουλήκια ( Wodward 1996 ).
Τα στοιχεία δείχνουν, επίσης, ότι το σκόρδο χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της θλίψης ή της κατάθλιψης. 
Στην κινεζική ιατρική χρησιμοποιούνταν συνδυασμός βοτάνων για τον σχηματισμό ενός θεραπευτικού τονωτικού. Το σκόρδο χρησιμοποιήθηκε προφανώς συχνά σε συνδυασμό με άλλα φυσικά υλικά. 
Η κούραση, ο πονοκέφαλος και η αϋπνία αντιμετωπίζονταν συχνά με σκόρδο. Υπάρχουν, ακόμη, ενδείξεις ότι το σκόρδο χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία και τη βελτίωση της ανδρικής ισχύος ( Kahn 1996). 
Πιστεύεται ότι το σκόρδο εισήχθη στην Ιαπωνία αργότερα από ό,τι στην Κίνα, πιθανόν πριν από 2000 χρόνια (Kahn 1996).

Comments are closed.