Το σπαθόλαδο ή βαλσαμέλαιο προέρχεται από την εμβάπτιση του φυτού Υπερικό (Hypericum perforatum), γνωστού και ως βαλσαμόχορτου ή σπαθόχορτου, σε ελαιόλαδο.

Οι θεραπευτικές του ιδιότητες έχουν επισημανθεί και στην αρχαιότητα.

Ο Γαληνός και ο Διοσκουρίδης το αναφέρουν το βαλσαμόχορτο ως διουρητικό, επουλωτικό, εμμηναγωγό και αιμοστατικό.

Επίσης, το χρησιμοποιούσαν ως επουλωτικό στις πληγές που γινόντουσαν από τα σπαθιά, εξ ου κι η ονομασία του σπαθόχορτο.

Οι ιδιότητες του σπαθόλαδου

Χάρη στην πλούσια και ιδιαίτερη σύνθεσή του,  το σπαθόλαδο  διαθέτει πολλές  ευεργετικές ιδιότητες  που το καθιστούν ένα εξαιρετικό φυσικό φάρμακο για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, ιδιαίτερα δερματικών παθήσεων.

Το σπαθόλαδο  έχει τις ακόλουθες  ιδιότητες :

  • αποσυμφορητικό
  • αντιφλεγμονώδες
  • μαλακτικό
  • αντισηπτικό
  • στυπτικό
  • καταπραϋντικό

Πώς χρησιμοποιείται;

Το έλαιο από το βαλσαμόχορτο  χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στον φυτοθεραπευτικό και καλλυντικό τομέα για τη θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων, ήπιων και μέτριων.

Επιπρόσθετα, μπορούμε να το εφαρμόσουμε κατευθείαν στο δέρμα, για την αντιμετώπιση πολλών καταστάσεων , όπως ξηρό και κοκκινισμένο δέρμα, ηλιακό έγκαυμα, κρύες αποφύσεις, ελαφρά εγκαύματα και μικρά εγκαύματα.

Επιπλέον, χάρη στις επουλωτικές, αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, το σπαθόλαδο  είναι η τέλεια φυσική θεραπεία για την επούλωση μικρών πληγών, τσιμπημάτων εντόμων, φλεγμονών και μολύνσεων του δέρματος, ουλίτιδας.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση του πόνου των αρθρώσεων, των διαστρεμμάτων και των μυϊκών συσπάσεων, ή ως καλλυντικό προϊόν για την καταπολέμηση των ατελειών του δέρματος, όπως οι ρυτίδες, οι κηλίδες, οι ραγάδες και τα σημάδια ακμής.

Αντενδείξεις

Το σπαθόλαδο  συνήθως  δεν συνδέεται με ιδιαίτερες παρενέργειες ή  αντενδείξεις  που προκαλούνται από τη χρήση του.

Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση φωτοευαισθησίας , καθιστώντας το δέρμα πιο ευαίσθητο στις βλαβερές συνέπειες της ακτινοβολίας κατά την έκθεση στον ήλιο: για το λόγο αυτό συνιστάται να αποφεύγετε την έκθεση σε ακτίνες UV (καθώς και σε λάμπες μαυρίσματος) μετά την εφαρμογή του.

Η χρήση  του σπαθόλαδου αντενδείκνυται επίσης σε περίπτωση γνωστής υπερευαισθησίας σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του. Σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης  στο έλαιο υπερικό , αυτό συνήθως εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως ερυθρότητα, κνησμός, κάψιμο, δερματικά εξανθήματα και οίδημα.

Επιπλέον, η εσωτερική χρήση αυτού του λαδιού αντενδείκνυται σε υπερτασικούς ηλικιωμένους, άτομα με  καρδιαγγειακά νοσήματα,  έγκυες γυναίκες, κατά τη διάρκεια της γαλουχίας και σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

Πηγές: Cure Naturali, Erbecedario

Μπορεί να σας ενδιαφέρουνΜπορεί η προσθήκη αλατιού στο πόσιμο νερό να συμβάλει στην ενυδάτωσή μας;

Φασκόμηλο: ένα μαγικό βότανο

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D

 

 

Comments are closed.