Η ιδέα ότι το έντονο στρες μπορεί να προκαλέσει γκριζάρισμα των μαλλιών είναι μια δημοφιλής πεποίθηση. Άλλωστε, όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες ανθρώπων που άσπρισαν σε μία νύχτα λόγω μιας ακραίας συναισθηματικής κατάστασης.  Υπάρχει, όμως, επιστημονική εξήγηση για αυτό;

Οι ερευνητές διαπιστώνουν τώρα μια ισχυρή σχέση μεταξύ του στρες και της πρόωρης εμφάνισης γκρίζων μαλλιών.

Πιστεύουν ότι το γκριζάρισμα των μαλλιών μπορεί να έχει να κάνει με την αντίδραση μάχης ή φυγής (ή οξεία αντίδραση στρες) του σώματός μας.

Χωρίς, βέβαια, να παραγνωρίζεται η σημασία του γενετικού παράγοντα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature υποδηλώνει ότι το στρες και τα γκρίζα μαλλιά πάνε χέρι-χέρι.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Ya-Chieh Hsu του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ της Βοστώνης, μελέτησε ποντίκια, για να εξετάσει αν το στρες συνδέεται με το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών.

Αναλυτικότερα, όπως διαβάζουμε στο Power of positivity διαπίστωσε την αύξηση του νευροδιαβιβαστή νοραδρεναλίνη στα ποντίκια.

Η  χημική αυτή ουσία, γνωστή και ως νορεπινεφρίνη, προκάλεσε τη σημαντικότερη αύξηση στο γκριζάρισμα των μαλλιών στα ποντίκια…

Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα

Έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος παίζει σημαντικό ρόλο στο γκριζάρισμα που προκαλείται από το στρες.

Κάθε θύλακας τρίχας περιέχει νεύρα, οπότε σε περιόδους στρες απελευθερώνεται η νοραδρεναλίνη καταστρέφοντας το χρώμα των μαλλιών.

Εκατομμύρια από αυτά τα νεύρα βρίσκονται σε όλο το σώμα, οπότε μπορείτε να φανταστείτε σε ποιο βαθμό μπορεί το μακροχρόνιο στρες να επηρεάσει αρνητικά το μυαλό και το σώμα.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίσης αναπληρωτής καθηγητής βλαστικών κυττάρων και αναγεννητικής βιολογίας στο Χάρβαρντ, Ya-Chieh Hsu, Ph.D., επισημαίνει ότι το στρες προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά στο σώμα από ό,τι ίσως φανταζόμαστε.

«Μετά από λίγες μόνο ημέρες, όλα τα βλαστικά κύτταρα που αναγεννούσαν τη χρωστική ουσία είχαν χαθεί. Μόλις χαθούν, δεν μπορείς να αναγεννήσεις πια τις χρωστικές ουσίες. Η βλάβη είναι μόνιμη», δήλωσε.

Διαβάστε εδώ Θες να αλλάξεις τη ζωή σου; Άλλαξε νοοτροπία με 7 πρακτικές

Ποιοι άλλοι παράγοντες ευθύνονται για το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών μας ;

  • Η γενετική προδιάθεση αναμφίβολα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πιθανότητα πρόωρου γκριζαρίσματος των μαλλιών.
  •  Επίσης, το κάπνισμα συμβάλλει στην εμφάνιση γκρίζων μαλλιών, σύμφωνα με μελέτη του 2013. Αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη, καθώς το κάπνισμα επιβαρύνει σε τεράστιο βαθμό τα όργανα του σώματος, όπως η καρδιά, το συκώτι και οι πνεύμονες.
  •  Η έλλειψη βιταμινών και μετάλλων, όπως Β12, χαλκός και σίδηρος, μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση γκρίζων μαλλιών.
  • Η γήρανση  συνδέεται άρρηκτα με τα γκρίζα μαλλιά λόγω της αύξησης του οξειδωτικού στρες που προκαλείται από τη συσσώρευση ελεύθερων ριζών στο σώμα. Αυτές έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν το DNA, τους ιστούς και τις πρωτεΐνες σας.

 

Υπάρχει τρόπος να καθυστερήσουμε το γκριζάρισμα των μαλλιών μας;

Στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τη γήρανση ή την εμφάνιση  γκρίζων τριχών, αλλά μπορούμε να προβούμε σε επιλογές για να διατηρήσουμε το σώμα και το μυαλό μας υγιή.

Αυτό θα μας επιτρέψει να απολαμβάνουμε το φυσικό χρώμα των μαλλιών μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να εξοικονομήσουμε χρήματα τα οποία θα ξοδεύαμε στην αγορά βαφών.

Ακολουθούν κάποιες χρήσιμες συμβουλές:
  1. Βρείτε τρόπους να αποφορτιστείτε

Δεν έχει σημασία αν προτιμάτε το διαλογισμό, τη χαλαρωτική μουσική, την κηπουρική ή την επαφή με            τη φύση. Το σημαντικό είναι να αφιερώνετε χρόνο για να αποφορτίζεστε σε καθημερινή βάση.

  1. Υιοθετήστε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Φροντίστε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε λιπαρά οξέα, όπως τα καρύδια και τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός) . Επίσης, εντάξτε τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή σας, καθώς έχουν πολλά αντιοξειδωτικά, τα οποία θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα μαλλιά σας ζωντανά και υγιή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

  1. Πίνετε άφθονο νερό.

Πολλοί άνθρωποι δεν πίνουν αρκετό νερό και υποφέρουν από χρόνια αφυδάτωση. Το νερό βοηθά στην     ενυδάτωση όλων των κυττάρων μας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των μαλλιών μας. Βεβαιωθείτε ότι    πίνετε τουλάχιστον 2-3 λίτρα την ημέρα, προκειμένου να εξασφαλίσετε τη σωστή λειτουργία του σώματός σας και να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. 

  1. Χαρείτε τον ήλιο 

Όλοι χρειάζονται τουλάχιστον 30 λεπτά άμεσης έκθεσης στον ήλιο κάθε μέρα για να απορροφήσουν τη βιταμίνη D. Βγείτε έξω κατά την ανατολή ή τη δύση του ήλιου για να αποφύγετε τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου και μη φοράτε αντηλιακό, καθώς αυτό θα εμποδίσει την απορρόφηση των βιταμινών.

  1. Κάντε θετικές σκέψεις

Οι σκέψεις σας μπορεί να επηρεάσουν την υγεία σας περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Ο αρνητικός τρόπος σκέψης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους σας και τελικά να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Όσο περισσότερο εστιάζετε στην ευγνωμοσύνη, την καλοσύνη, την αγάπη και την ειρήνη, τόσο περισσότερο θα βλέπετε αυτές τις ιδιότητες να αντανακλώνται στη ζωή σας.

  1. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με θετικούς ανθρώπους

Να περιστοιχίζεστε από ανθρώπους ευγενείς, θετικούς και αισιόδοξους.  Οι άνθρωποι μάς επηρεάζουν.

Για να διατηρήσετε, λοιπόν, τη συχνότητά σας υψηλή, καλό είναι να συναναστρέφεστε μόνο με εκείνους που έχουν ιδιότητες που σέβεστε.

Αν πρέπει να συγχρωτιστείτε με αρνητικούς ανθρώπους, φροντίστε να είναι για λίγο, ώστε μην επηρεαστεί η ενεργειακή σας δόνηση!

Διαβάστε εδώ Η σειρά podcast «Relax» από την Μαρίνα Γουρνέλη τα σπάει!

Write A Comment