Η αλλαγή στη νοοτροπία μας δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά το να είμαστε ανοιχτοί στις αλλαγές με θετική διάθεση για τη ζωή μπορεί να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού.

Η προσωπική μας ανάπτυξη είναι αυτή που μας ωθεί να κάνουμε αλλαγές στη σωματική, τη συναισθηματική και την πνευματική μας υγεία.

Κάτι τόσο απλό όσο η αλλαγή σκέψης μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας.

Όπως διαβάζουμε στο lifehack είναι πάρα πολύ σημαντική η δουλειά που κάνουμε με τη νοοτροπία μας.

Όσο περισσότερο τη δουλεύουμε, τόσο περισσότερο αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τον εαυτό μας και να γινόμαστε πιο συμπονετικοί και υπομονετικοί μαζί του.

Στη σύγχρονη εποχή οι άνθρωποι είναι πολύ απασχολημένοι και κατά συνέπεια, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα, χρησιμοποιούν εφήμερες θεραπείες για να τα ξεπεράσουν.

Αυτές οι λύσεις όμως δεν έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και πολύ σύντομα κατανοούμε ότι χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια, προκειμένου να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και να επιβραδύνουμε τον ρυθμό μας.

Το να αλλάξουμε τις σκέψεις μας δεν είναι απλώς το να είμαστε αισιόδοξοι, χρειάζεται να δώσουμε χώρο στο μυαλό μας, προκειμένου να αναπνεύσει και να πάρει τον χρόνο του για να εξελιχθεί.

Θα πρέπει να πάρουμε κάποια απόσταση, ώστε να δούμε όλα όσα δε λειτουργούν σωστά για τον εαυτό μας και να είμαστε ανοιχτοί σε νέους τρόπους που μπορούν να αλλάξουν τη σκέψη μας και κατά συνέπεια τη ζωή μας.

Παρακάτω δίνονται 7 πρακτικοί τρόποι για να αλλάξουμε τη σκέψη μας:

1. Δώστε το παρόν

Δεν έχετε σήμερα διάθεση να πάτε στο γυμναστήριο; Πηγαίντε όπως και να ‘χει!

Δεν έχετε όρεξη να παίξετε πιάνο; Σήμερα παίξτε όπως και να έχει!

Με το να δεσμευόμαστε με κάτι, χτίζουμε την αυτοπεποίθησή μας εξελισσόμαστε και η νοοτροπία μας αρχίζει να αλλάζει.

Η διαδικασία αυτή δεν είναι πάντα ευχάριστη, αλλά, όταν καταφέρνουμε να επιτύχουμε μικρούς στόχους, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους μεγαλύτερους.

2. Βρείτε ένα σημείο αναφοράς

Όλοι χρειαζόμαστε ένα σημείο αναφοράς, κάτι στο οποίο να πιστεύουμε, όταν αισθανόμαστε ότι αμφιταλαντευόμαστε.

Ένα παράδειγμα είναι ο νόμος της έλξης, δηλαδή το γεγονός πως όταν εστιάζεις πολύ σε κάτι, τότε το ελκύεις στη ζωή σου.

Η πεποίθηση αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς, να σε ωθήσει να γίνεσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, να αποτελέσει ένα σημάδι ελπίδας, όταν περπατάς σε μονοπάτια απελπισίας.

Θα πρέπει η άγκυρά σας να σας βοηθά να απομονώνετε τον εγκέφαλό  σας από εξωτερικούς παράγοντες που μπορεί τον επιβαρύνουν. Δείξτε εμπιστοσύνη στο σημείο αναφοράς που έχετε διαλέξει ότι όλα θα γίνουν καλύτερα και σύντομα θα δείτε ότι θα σας βοηθήσει να αλλάξετε τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα.

3. Ρωτήστε γιατί

Για να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας και τις βαθύτερες σκέψεις μας, θα πρέπει να σκάψουμε βαθύτερα.

Τι είναι αυτό που προκαλεί τις αντιδράσεις μας;

Για παράδειγμα αναρωτηθείτε: «γιατί με ενοχλεί το άτομο που πήρε τη θέση στάθμευσης που ήθελα; Γιατί νιώθω άβολα, όταν τρώω μόνος μου σε ένα εστιατόριο; Γιατί νιώθω χαρούμενος, όταν αγοράζω ένα νέο ρούχο;».

Το να θέτουμε το ερώτημα αυτό για τους άλλους είναι εύκολο. Το να αναρωτιόμαστε για τον εαυτό μας όμως είναι σπάνιο.

Ωστόσο, η γνωριμία με τον εαυτό μας είναι ένα δώρο, είναι σαν να γνωρίζουμε ένα καλό φίλο.

Καθώς αρχίζουμε να απαντάμε σε αυτές τις ερωτήσεις συνειδητοποιούμε ότι δεν είναι οι εξωτερικοί παράγοντες αυτοί που φέρνουν την ευτυχία, τη λύπη, την ενοχή ή τη χαρά, αλλά οι δικές μας αξίες και πεποιθήσεις.

Ξεκινήστε μία συζήτηση με τον εαυτό σας, λοιπόν, και σκεφτείτε τις απαντήσεις σας όταν ρωτάτε για όλα αυτά τα γιατί.

Για παράδειγμα αναρωτηθείτε μήπως ο λόγος για τον οποίο αισθανθήκατε εκνευρισμό για το άτομο που πήρε τη θέση στάθμευσης, είναι ότι είστε απασχολημένος και έχετε ατελείωτες δουλειές.

Κάντε στο σημείο αυτό τον αναστοχασμό σας για το πώς διαχειρίζεστε το χρόνο σας και για το ποια πράγματα αυτή τη χρονική περίοδο σας προκαλούν περιττό άγχος.

4. Βγείτε έξω από τη ζώνη βολικότητάς σας

Όλοι έχουμε μία ζώνη βολικότητας, σαν μία χελώνα νιώθουμε ασφάλεια και άνεση μέσα στο καβούκι μας, αλλά για να αλλάξουμε τη σκέψη μας πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να βγούμε έξω από το καβούκι ανεξάρτητα από το πόσο άνετα αισθανόμαστε μέσα σε αυτό.

Η νοοτροπία μας θα αλλάξει, όταν δείξουμε προθυμία να εκτεθούμε σε ευκαιρίες που θα αλλάξουν τους εαυτούς μας.

Μπορεί να είναι τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορεί να κάνουμε, αλλά θα μας βοηθήσει στο να χτίσουμε την αυτοπεποίθησή μας και να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας.

Για παράδειγμα το να συνομιλήσουμε με ανθρώπους και να συστηθούμε μπορεί να μας χαρίσει νέες σημαντικές φιλίες.

Προσπαθήστε να κάνετε κάτι νέο κάθε μέρα ακόμα και αν αυτό σας θα σας κάνει να αισθάνεστε άβολα στην αρχή.

Διαβάστε εδώ Ζήσε τη ζωή σου με τόλμη – Νο 1 best seller των New York Times

5. Εξετάστε τα πράγματα από άλλη πλευρά

Το να αλλάξουμε τη σκέψη μας σημαίνει να είμαστε ανοιχτοί και σε άλλες απόψεις, ειδικά αν αυτές αμφισβητούν τις δικές μας.

Έτσι, θα αρχίσουμε γρήγορα να συνειδητοποιούμε ότι όση περισσότερη δουλειά κάνουμε με την νοοτροπία μας τόσο περισσότερο θα προσεγγίσουμε νέες απόψεις και ιδέες από μία διαφορετική οπτική γωνία.

Πολλά πράγματα που τα αντιμετωπίζαμε με καχυποψία τώρα θα αρχίσουμε να τα προσεγγίζουμε με περιέργεια.

6. Χαμηλώστε ταχύτητα

Καθημερινά παίρνετε την ίδια διαδρομή για τη δουλειά και φεύγετε από το σπίτι σας την ίδια ώρα.

Ενώ κατεβαίνετε τον αυτοκινητόδρομο, σταματάτε για να πάρετε το αγαπημένο σας καφέ, να παραγγείλετε το καθημερινό σας αγαπημένο σνακ.

Μετά πηγαίνετε στην πόρτα και κατευθύνεστε προς το γραφείο σας.

Κατά τη διάρκεια της καθημερινής ρουτίνας, έχετε παρατηρήσει ποτέ το χρώμα του απέναντι κτιρίου; Έχετε παρατηρήσει αν αυτός που σας φτιάχνει τον καφέ είναι αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας;

Μάλλον όχι. Γιατί; Διότι τις περισσότερες φορές τείνουμε να ζούμε τη ζωή μας αυτοματοποιημένα.

Η επιστήμη λέει ότι παίρνουμε περίπου 35.000 αποφάσεις καθημερινά, επομένως είναι λογικό το μισό χρόνο το μυαλό μας είναι στον αυτόματο πιλότο και να μην ασχολούμαστε με τέτοιες λεπτομέρειες.

Ωστόσο, αυτός ο αυτόματος διακόπτης συμπεριλαμβάνει και συνήθειες όπως για παράδειγμα το άσκοπο σκοράρισμα στο κινητό μας ή το να μας ελέγχουν οι βαθύτερες σκέψεις μας.

 Ένας τρόπος για να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας είναι να επιβραδύνουμε και να αρχίσουμε να βρισκόμαστε συγχρονισμένοι με τον κόσμο γύρω μας.

Έτσι αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε τι μας αρέσει και τι όχι. Αρχίζουμε να είμαστε παρόντες στη ζωή μας.

7. Σταματήστε τις δικαιολογίες και δημιουργήστε λύσεις

Πόσο συχνά χρησιμοποιούμε τη λέξη «αλλά»; Για παράδειγμα «θα ήθελα να τρώω πιο υγιεινά, αλλά είμαι τόσο απασχολημένος που δεν μπορώ να προετοιμάσω το γεύμα μου», «θέλω να αγοράσω ένα νέο αυτοκίνητο, αλλά εξακολουθώ  να εξοφλώ ένα μέρος του χρέους μου», « θα ήθελα να ξεκινήσω τη δική μου επιχείρηση, αλλά δεν έχω το χρόνο ή τα οικονομικά μέσα για να κάνω κάτι τέτοιο».

Εξαλείψτε τώρα το «αλλά» και φανταστείτε πώς θα αισθανόσασταν αν αυτοί οι εξωτερικοί παράγοντες δεν ήταν ένα τόσο μεγάλο ζήτημα.

Πρόκειται για μία απλή τεχνική που θα μας βοηθήσει να αλλάξουμε τις σκέψεις μας.

Το παν είναι να αξιοποιήσουμε τα συναισθήματά μας και να εξαλείψουμε τα εμπόδια στα οποία ξοδεύουμε τόση πολλή ενέργεια.

Αρχίστε σήμερα να μετατοπίζετε την προσοχή σας από το «αλλά» προς το «πώς».

Η αλλαγή της νοοτροπίας ακολουθεί μία εξελικτική πορεία, η οποία αλλάζει ταυτόχρονα και τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αρχίσουμε να γνωρίζουμε τον εαυτό μας σε ένα βαθύτερο επίπεδο.

Εσύ ποιον από τους παραπάνω τρόπους θα εφάρμοζες;

Διαβάστε εδώ Θέλεις επιτυχία στη ζωή σου; Κάνε τον εγκέφαλο σου σύμμαχο με 6 τρόπους

Write A Comment