Τα Χριστούγεννα αναμφισβήτητα είναι μία εποχή του χρόνου αφιερωμένη στα παιδιά. Ποιος από μας δε θυμάται με νοσταλγία τις χριστουγεννιάτικες παιδικές του αναμνήσεις;

Από τη μια, η ξεγνοιασιά  και το ατελείωτο παιχνίδι μετά από το κλείσιμο των σχολείων κι από την άλλη, η γιορτινή ατμόσφαιρα, τα γέλια, οι γεύσεις και οι μυρωδιές στο σπίτι.

Τα περισσότερα παιδιά περιμένουν κάθε χρόνο με αγωνία και ανυπομονησία  την έλευση των Χριστουγέννων.

Οι ερωτήσεις ξεκινούν από τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη:

“Αργούν τα Χριστούγεννα; Τι κάνει ο Άγιος Βασίλης τώρα; Τα Ξωτικά έχουν ξεκινήσει να ετοιμάζουν τα δώρα; Ήμουν καλό παιδί φέτος; Πότε θα γράψω το γράμμα μου;”.

Ερωτήματα απασχολούν και τους γονείς, όταν πλησιάζουν οι γιορτές…

Να εισαγάγουν την ιδέα του Άγιου Βασίλη;

Τι θα κάνουν για να κάνουν την άφιξή του όσο το δυνατόν πιο πιστευτή;

Μήπως είναι κακό να λένε ψέματα στα παιδιά για αυτόν;

Τι θα πρέπει να τους πουν, όταν ερωτηθούν σχετικά με την ύπαρξή του;

Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών είναι γεμάτη προκλήσεις και επιλογές.

Από την ώρα που γινόμαστε γονείς, καλούμαστε να αποφασίσουμε για πάρα πολλά ζητήματα άλλοτε μείζονα και άλλοτε ασήμαντα.

Να επιλέξουμε τον μητρικό θηλασμό ή το βιομηχανοποιημένο γάλα; Να επιλέξουμε τη συγκοίμηση ή όχι; Να γράψουμε το παιδί μας σε δημόσιο σχολείο ή σε ιδιωτικό;

Τα διλήμματα δε σταματούν ποτέ…

Όποια οδό κι αν ακολουθήσουμε ο γνώμονας των αποφάσεών μας είναι πάντοτε ο ίδιος, η διαφύλαξη της ευημερίας του παιδιού μας.

Τι γίνεται όμως με την απόφασή μας να εισαγάγουμε  την ιδέα του Άγιου Βασίλη κι ό,τι αυτή περιλαμβάνει στη ζωή των παιδιών μας;

Αφού οι παιδοψυχολόγοι συμβουλεύουν να τους λέμε την αλήθεια για όλα τα θέματα, σε αυτό γιατί να τους πούμε ψέματα;

Εδώ έχουμε 3 κατηγορίες γονέων:

1. Η περίπτωση των γονέων που τηρούν απλώς το έθιμο.

Προτρέπουν, λοιπόν, τα παιδιά να γράψουν γράμμα στον Άγιο Βασίλη, να περιγράψουν αυτό που επιθυμούν να τους φέρει και στη συνέχεια, φροντίζουν, ώστε το πολυπόθητο δώρο να βρεθεί κάτω από το δέντρο.

2. Η περίπτωση των γονέων που τηρούν το έθιμο, αλλά το έχουν αναγάγει σε “επιστήμη”.

Έτσι, κάνουν το παν προκειμένου τα παιδιά να πειστούν ότι τους επισκέφθηκε ο Άγιος Βασίλης.

Εδώ η φαντασία έχει αποδειχθεί ανεξάντλητη… Από τα φαγωμένα γλυκά και το άδειο ποτήρι μέχρι τις πατημασιές από ζάχαρη άχνη στο πάτωμα…

Υπάρχουν πλέον υπηρεσίες οι οποίες αναλαμβάνουν να απαντήσουν στο γράμμα του παιδιού ή ακόμη και να δημιουργήσουν μία ολόκληρη ταινία με πρωταγωνιστή το παιδί και φυσικά… τον Άγιο Βασίλη.

3. Η τελευταία περίπτωση αφορά τους γονείς που θεωρούν ότι δεν πρέπει να τους λέμε ψέματα και δεδομένου ότι η ιδέα του Άη Βασίλη είναι ένα από αυτά, δεν διαπραγματεύονται την εισαγωγή του στα χριστουγεννιάτικα έθιμα.

Κάθε γονέας -ανεξάρτητα από την ομάδα που ανήκει, εάν ερωτηθεί σχετικά με το θέμα, σίγουρα θα επιστρατεύσει σωρεία επιχειρημάτων είτε υπέρ είτε κατά του «Άη Βασίλη».

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας.

  • Αρχικά, το γεγονός ότι πολλοί γονείς τον χρησιμοποιούν ως μέσο εκφοβισμού, προκειμένου τα παιδιά να συμπεριφέρονται σωστά για να παραλάβουν το δώρο του.

Το να χρησιμοποιούμε τον μύθο του Άγιου Βασίλη για να χειραγωγήσουμε τα παιδιά αποτελεί λανθασμένη στρατηγική.

Η καλή συμπεριφορά θα πρέπει να πηγάζει από εσωτερικά κι όχι από εξωτερικά κίνητρα.

Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει τα παιδιά να αισθάνονται υποχρεωμένα να συμπεριφέρονται σωστά, προκειμένου να πάρουν αυτό που θέλουν.

  • Έπειτα, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει.

Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον έχουμε εισαγάγει την ιδέα του Άγιου Βασίλη, όταν έρχεται η ηλικία που τα παιδιά αναρωτιούνται αν είναι αληθινός, κάποια στιγμή θα κληθούμε να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε το παραμύθι ή αν θα πούμε την αλήθεια.

Θα επέλθουν προβληματισμοί για το αν, λέγοντας την αλήθεια, κλονίσουμε την εμπιστοσύνη που μας έχει το παιδί.

Τι λένε όμως οι ειδικοί επί του θέματος;

Ο ψυχολόγος και ειδικός σε θέματα γονέων Justin Coulson, Ph.D. μιλώντας στο Fatherly υποστηρίζει ότι θα πρέπει να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς απέναντι στα παιδιά, ακόμα και αν το να τους αποκαλύψουμε την αλήθεια σχετικά με τον άγιο Βασίλη, μπορεί να είναι μία επώδυνη εμπειρία.

Επιχειρηματολογεί, μάλιστα, υπέρ αυτής της άποψης, λέγοντας ότι τα Χριστούγεννα -είτε τα παιδιά γνωρίζουν την αλήθεια είτε όχι σχετικά με τον άγιο Βασίλη- εξακολουθούν να είναι συναρπαστικά και διασκεδαστικά για αυτά.

Όπως εμείς οι ενήλικες παρακολουθούμε με ευχαρίστηση μία ταινία στην τηλεόραση, παρόλο που ξέρουμε ότι είναι προϊόν μυθοπλασίας, έτσι και τα παιδιά μπορούν να γνωρίζουν την αλήθεια για αυτόν και να εξακολουθούν να βρίσκουν τα Χριστούγεννα μαγικά.

Προς τους γονείς που μπορεί να υποστηρίξουν ότι το να λέμε την αλήθεια σχετικά με τον άγιο Βασίλη αφαιρεί τη διασκέδαση των Χριστουγέννων, εκείνος απαντά ότι η μαγεία των Χριστουγέννων μπορεί να γίνει δυνατότερη γνωρίζοντας την αλήθεια για αυτόν.

Εξάλλου, συνεχίζει, τα παιδιά παίζουν συνεχώς μόνα τους, προσποιούμενα υπερήρωες και βρίσκουν χαρά σε αυτό, παρόλο που ξέρουν ότι τίποτα από αυτά δεν είναι αληθινό. Το παιχνίδι τους εξακολουθεί να είναι διασκεδαστικό και να προσφέρει απόλαυση.

Από την άλλη, η οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Sofia Mendoza συντάσσεται υπέρ των γονέων που θέλουν να αγκαλιάσουν τη μαγεία των Χριστουγέννων και κρίνει ότι:

ο Άγιος Βασίλης με προσεκτικό σχεδιασμό μπορεί να έχει μία θέση στις οικογενειακές παραδόσεις.

Πιστεύει, ακόμη, ότι η ποιότητα των σχέσεων που αναπτύσσουμε με τα παιδιά μας δεν εξαρτάται από την έλλειψη συγκρούσεων, αλλά στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε την εκάστοτε σύγκρουση.

Εξηγεί ότι θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στις ερωτήσεις που μπορεί να θέσει το παιδί και θα πρέπει να το αφήσουμε να αποφασίσει μόνο του αν θα συνεχίσει να πιστεύει ή όχι στην παράδοση.

Με αυτό τον τρόπο το καθιστούμε ικανό να παίρνει αποφάσεις για τον εαυτό του.

Τελικά πού καταλήγουμε;

Κάθε οικογένεια είναι ελεύθερη να αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί το θέμα αυτό σταθμίζοντας τις ανάγκες, τις αρχές και τις ιδιαιτερότητές της.

Όποια απόφαση κι αν πάρει κάθε γονέας, είναι απολύτως σεβαστή.

Δεν μπορούμε να κρίνουμε ούτε εκείνους που επιθυμούν να τηρήσουν την παράδοση αυτή,  προκειμένου να μεγιστοποιήσουν την μαγεία των ημερών στην παιδική φαντασία, ούτε αυτούς που διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, καθώς θεωρούν ότι η σχέση μας με το παιδί πρέπει να είναι απολύτως ειλικρινής.

Διαβάστε εδώ Χριστουγεννιάτικα “Μπισκοτόσπιτα”

Μια συμβιβαστική λύση θα μπορούσε να είναι η εξής:

Να αφήσουμε το παιδί μας να πιστέψει στον Άγιο Βασίλη, όταν είναι μικρό, αλλά όταν αρχίσει να κάνει ερωτήσεις να είμαστε ειλικρινείς απέναντί του.

Ένας ωραίος τρόπος να αποκαλύψουμε την αλήθεια αποτελούν και οι κριτικές ερωτήσεις. Για παράδειγμα:

Είναι δυνατόν ο Άγιος Βασίλης να μπορεί να επισκεφθεί όλα τα σπίτια μέσα σε μία νύχτα;

Μπορεί ένας άνθρωπος να φάει τόσα γλυκά μέσα σε μία νύχτα;

Όταν έρθει εκείνη η στιγμή, θα πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά να αποφασίσουν μόνα τους σε τι θα πιστέψουν.

Εξάλλου,  τα δώρα θα συνεχίσουν να έρχονται από τον πραγματικό αποστολέα… υπάρχουν πολλοί τρόποι να ζήσουμε το βαθύτερο νόημα του θεσμού αυτού∙ κάνοντας δώρα και καλές πράξεις ο ένας για τον άλλον…

Ας δούμε μερικές απαντήσεις που έλαβε το imethexis από μαμάδες σχετικά με το πώς διαχειρίζονται το θέμα του Άγιου Βασίλη…

Έφη Π.

Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη εποχή του χρόνου για όλη την οικογένεια! Μας αρέσει που είναι όλα στολισμένα, φωτεινά, μελωδικά και Χαρούμενα!! Από όλη αυτή τη μαγεία δε θα μπορούσε να λείπει ο Άγιος Βασίλης και η όλη διαδικασία αποστολής του γράμματος η οποία ενθουσιάζει μικρούς-μεγάλους. Ο μεγάλος μας γιος ανυπομονεί για τη στιγμή που θα του γράψει γράμμα ζητώντας του το δώρο του κ λέγοντας του το ποσό καλό κι υπάκουο παιδί ήταν όλη τη χρονιά.. Πλέον από το γράμμα του δε παραλείπει να ζητήσει κάτι για το μικρό του αδερφό. Το πιο συναρπαστικό σημείο για εκείνον είναι το ότι είναι σε θέση να γράψει το όνομά του κλείνοντας το γράμμα του και ότι το ταχυδρομεί ο ίδιος στον Άγιο Βασίλη!! Σαν γονείς θέλουμε να αργήσει η στιγμή που θα μάθουν την αλήθεια (ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης) καθώς η έκφραση και η λάμψη στο πρόσωπο τους κάθε φορά που ανοίγουν δώρο του Αγίου Βασίλη είναι ανεκτίμητη! Αρνούμαστε για την ώρα να μπούμε στη διαδικασία να σκεφτούμε τι θα πρέπει να τους πούμε.. Αφήνουμε τη μαγεία να κυριαρχεί κάνει καλό σε όλους μας ακόμα και σε εμάς τους μεγάλους.. Είναι μια διέξοδος από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα της.

Αγάπη Μ.

Στο δικό μας σπίτι το θέμα του Αγίου είναι πολύ σοβαρό. Το ζούμε στο έπακρο…κάνουμε ό,τι μπορούμε να μην υπάρξει αμφιβολία πως είναι αληθινός. Τα παιδιά γράφουν το γράμμα τους και το βάζουμε σε ειδικό γραμματοκιβώτιο στο δέντρο όπου μια μέρα εξαφανίζονται, διότι προφανώς ήρθε το ξωτικό και τα πηρέ. Έρχεται πάντα Πρωτοχρονιά και έχουμε κάνει διαφορά κατά καιρούς….έχουμε αφήσει πατημασιές του, έχουμε βάλει άνθρωπο δικό μας να τα πετάξει στο μπαλκόνι…έχει αφήσει σημείωμα στα παιδιά με πολύ καλλιγραφικά γράμματα κτλ…Ο μεγάλος από πέρυσι μιλάει για τον Άγιο Βασίλη και χαχανίζει…σαν να μας λέει: «ξέρω!!!» και ποτέ δεν χαχανίζει όταν είναι μπροστά ο Ο.!!!! Ωστόσο ούτε ρωτάει ούτε τίποτα…συνεχίζει το παραμύθι. Αν ερωτηθούμε κάποια μέρα η απάντηση είναι πως: «ναι, υπάρχει». Υπάρχει στη μαγεία των ημερών, στην αγάπη που υπάρχει ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας μας και όσο οι γονείς είναι καλά θα έρχεται για πάντα, όπως έρχεται και στο σπίτι το δικό μου που έχω τους δικούς μου Αγίους Βασίληδες, τη μαμά μου και τον μπαμπά μου. Ακόμα και τώρα που φτάσαμε 30 και 40 χρονών αντίστοιχα ο αδελφός μου και εγώ, πάμε την Πρωτοχρονιά και το δέντρο είναι γεμάτο δώρα από τον Άγιο Βασίλη.

Θεοδοσία Μ.

Εννοείται ότι πιστεύουμε στον Άγιο Βασίλη. Βάζουμε δώρα κανονικά κάτω από το δέντρο ότι τα φέρνει ο άγιος… Σε παιδάκια που τους έχουν χαλάσει το όνειρο τους λέω ότι δεν ισχύουν αυτά που λένε, ότι έχω γνωρίσει τον αληθινό Αϊ Βασίλη που ζει στο Βόρειο Πόλο. Ότι έχω αποδεικτικά στοιχεία, όπως φωτογραφία μαζί του. Επίσης, ότι πρέπει να πιστεύουμε για ζήσουμε την μαγεία… Εξηγώ ότι τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο τα δώρα. Είναι το πώς περνάμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε και όλα αυτά που κάνουμε και νιώθουμε τα Χριστούγεννα…

Ηρώ Ο.

Εγώ για κάποιο λόγο από μικρή δεν πίστευα ότι υπάρχει, ίσως δε μου το πέρασαν έντονα οι δικοί μου, άκουγα: «ο Άγιος Βασίλης, κτλ», αλλά μέσα μου δεν πίστευα πολύ ότι θα έρθει, ειδικά όταν μια φορά είχε ντυθεί συγγενής και τον αναγνώρισα, εκεί απομυθοποιήθηκε τελείως. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ,υπήρχε ο μέγας Βασίλειος που ήταν πολύ φιλάνθρωπος κ επειδή είχε τα χαρακτηριστικά του Αγίου Βασίλη γενειάδα κτλπ, κάπως έτσι περνώντας τα χρόνια φτάσαμε στο να πιστεύουμε όλοι. Είμαι της άποψης ότι τα παιδάκια μπορούν να χαίρονται μέχρι μια ηλικία με τον Άγιο Βασίλη, αλλά κάποια στιγμή καλό είναι να μάθουν την πραγματικότητα.

Νένα Τ.

Εμείς πάντα είχαμε αυτή τη μαγεία και την αγάπη στον Άγιο Βασίλη… Παρόλο που έλειπε ο πατέρας μου, η μάνα μου πάντα έτρωγε τον κουραμπιέ, το γάλα, τα μελομακάρονα… Ποτέ δεν είχα αμφιβολία… Μέχρι που τυχαία είδα τον αδερφό και τον ξάδερφο να βάζουν τα δώρα κάτω από το δέντρο, και φυσικά έβαλα τα κλάματα… Μετά είπα τα μαντάτα και  στην νονά μου να πει και εκείνη τη γνώμη της, και μου την γκρέμισε την ιδέα…πάει χάθηκε όλο… Τώρα σαν μαμά, στον Ν. το κράτησα μέχρι τα 10 του περίπου, γιατί υπήρχαν τα εξυπνοπούλια στο σχολείο και του έλεγαν ότι δεν υπάρχει… Το ήξερε και αυτός αλλά δεν μίλαγε, το διασκέδαζε, κάναμε ολόκληρα σκετς μέσα στο σπίτι. Βάζαμε κρυφά κουδουνάκια από την αντίθετη πλευρά που είχαμε κρυμμένα τα δώρα, κάποιος τα κούναγε και τρέχαμε με σβηστά φώτα να δούμε το έλκηθρο, και κάποιος έβαζε τα δώρα στο δέντρο… Τώρα τα κάνουμε ακόμα αυτά για τη μικρή και με τον Ν. μέσα στο κόλπο… Είναι ωραία να πιστεύουν σε κάτι μαγικό…. Είναι ωραίο και για μας, όσο κι αν έχουμε μεγαλώσει…. 

ΥΓ ο Ν. έγραψε και φέτος γράμμα… Για να μην πει σε μας τι θέλει, αλλά στον Αη Βασίλη

Ειρήνη Ρ.

Στη δίκη μου περίπτωση, τα αγόρια μου πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη και τηρούμε τα «έθιμα». Ο μεγάλος μου γιος που κοντεύει 10, έχει ρωτήσει ευθέως για την ύπαρξη του και του απάντησα πως έχει βοηθούς τους γονείς γιατί δεν προλαβαίνει μόνος του να πάει σε όλα τα παιδιά. Όταν επέμεινε, του είπα πως υπάρχει μαγεία γύρω μας και μπορούν να τη δουν μόνο όσοι πιστεύουν…τον προέτρεψα να ανακαλύψει μόνος του την αλήθεια και να αποφασίσει αν θέλει να πιστεύει…γέλασε πονηρά και αποφάσισε να πιστεύει…✨

Δώρα Τ.

Στο δικό μας σπίτι ο Άγιος Βασίλης ερχόταν την πρωτοχρονιά και έτσι το έχουμε κρατήσει και εμείς στα παιδιά!!! Δε θυμάμαι πότε κατάλαβα ότι δεν υπάρχει άγιος Βασίλης γιατί μέχρι μεγάλη μου άρεσε να ζω το παραμύθι και αυτό προσπαθώ να κάνω και στα παιδιά. Γράφουμε γράμμα και το βράδυ της παραμονής βάζουμε κουραμπιέ, μελομακάρονο και γάλα για να έχει λέει δύναμη να συνεχίσει και σε αλλά σπίτια για να προλάβει όλα τα παιδάκια.

Έλενα Ρ.

Για την ώρα πιστεύει πως υπάρχει… θεωρεί ότι είναι κάτι μαγικό η ύπαρξη του και είναι μέρος του πνεύματος των Χριστουγέννων. Της αγάπης λέει η Α.! Έτσι είπε. Γράφουμε γράμμα. Την παραμονή των Χριστουγέννων βάζουμε τα μπισκότα και το γάλα και την επόμενη μέρα βρίσκει τα δώρα. Νομίζω ότι όταν ρωτήσει για την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη θα της το θέσω ως κάτι που είναι μέσα μας και αν το πιστεύουμε μπορεί και να συμβαίνει…

Καλές γιορτε΄ς!

Χαρά Ρ.

Διαβάστε εδώ 8 τρόπους για να αντιμετωπίσετε τη μελαγχολία των γιορτών…

2 Comments

  1. Εγώ προσωπικά στα παιδιά μου τα άφησα να πιστέψουν ότι τα Χριστούγεννα είναι κάτι παραπάνω από τον άγιο Βασίλη. Είναι η αγάπη που δίνουμε ο ένας στον άλλον είναι η λέξη οικογένεια είναι η εποχή του χρόνου που πρέπει να μάθουμε να δίνουμε είναι πολλά περισσότερα λοιπόν από έναν που αφήνει δώρα. Χριστούγεννα η μέρα που γεννήθηκε ο Χριστός μας είναι που γεννήθηκε η καλοσύνη η αγάπη δίχως ανταλλάγματα η πραγματική ανάγκη να κανείς κάποιον ευτυχισμένο έστω και για λίγο. Όλα αυτά λοιπόν μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας και ας αφήσουμε δεύτερο τρίτα τα ξωτικά και τον Βασίλη που μπαίνει από τις καμινάδες

Write A Comment