Είτε θέλετε να σώσετε τα ζώα, είτε να προστατέψετε το περιβάλλον, είτε απλώς να τροποποιήσετε τη διατροφή σας, δείτε τι να περιμένετε να αλλάξει στο σώμα σας.

#1. Μπορεί να χάσετε μερικά κιλά

Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε θερμίδες. Αν το κόψετε από την καθημερινή σας διατροφή θα μπορούσατε να δείτε να πέφτουν τα κιλά στη ζυγαριά.

«Οι περισσότερες μερίδες κρέατος είναι περισσότερες από τις πραγματικές μας ανάγκες σε πρωτεΐνη», λέει η φυσιοπαθής Sally Warren.

«Μια μερίδα βοδινό κρέας μπορεί να έχει περίπου 170 θερμίδες. Αλλά μια μερίδα φασολιών μπορεί να έχει περίπου 100 θερμίδες και το τόφου περίπου 70 θερμίδες», προσθέτει.

Μπορεί στην αρχή να μην φαίνεται τεράστια διαφορά, αλλά αθροίζεται με την πάροδο του χρόνου.

Ένα άρθρο ανασκόπησης του 2015 στο Journal of General Internal Medicine ανέφερε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που ακολουθούσαν μη χορτοφαγική διατροφή.

Και οι vegan χάνουν περισσότερο βάρος από τους ανθρώπους που εξακολουθούν να τρώνε αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

#2. Θα είστε λιγότερο όξινος

Τα υγιή σώματα χρειάζονται μια καλή ισορροπία pH. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της σύγχρονης διατροφής αποτελείται από τρόφιμα που σχηματίζουν οξύ, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρέατος.

«Το κόκκινο κρέας παράγει ένα υψηλό όξινο φορτίο για να το απορροφήσει και να το εξουδετερώσει ο οργανισμός», εξηγεί η Warren.

«Επιπλέον, η υψηλή οξύτητα στο σώμα δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον για ασθένειες», συνεχίζει.

«Εάν σε αυτό προσθέσουμε το στρες και τον κακό ύπνο, τότε έχετε μειώσει την αντοχή σας σε ασθένειες υψηλής θνησιμότητας όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης», σημειώνει.

#3. Μπορεί να αισθάνεστε λιγότερο φουσκωμένοι

Το σώμα αφομοιώνει το κόκκινο κρέας πιο αργά από ό,τι άλλα τρόφιμα, γι’ αυτό μπορεί να αισθανθείτε δυσκοιλιότητα, κοιλιακό άλγος και αυξημένα αέρια μετά από ένα δείπνο με μπριζόλα.

Αν και μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποια δυσπεψία αμέσως μετά την αποκοπή του κόκκινου κρέατος, μακροπρόθεσμα αυτό θα αλλάξει.

Σε μία διατροφή όπου καταναλώνετε περισσότερες υγιεινές τροφές,  πλούσιες σε φυτικές ίνες, θα προστεθούν υγιή βακτήρια στο έντερό σας.

Αυτά με τη σειρά τους θα μπορούσαν να μειώσουν τη φλεγμονή σε όλο το σώμα και να σας κάνουν να αισθάνεστε λιγότερο φουσκωμένοι.

Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Research διαπίστωσε ότι οι χορτοφάγοι είχαν χαμηλότερα ποσοστά φλεγμονής από τους κρεατοφάγους.

#4. Το δέρμα σας μπορεί να βελτιωθεί

Το καθαρό δέρμα ξεκινά από το εσωτερικό μας.

Αν τρώτε φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι γεμάτα με βιταμίνες όπως A, C και E, είναι γνωστό ότι καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν ατέλειες.

#5. Τα επίπεδα χοληστερόλης σας μπορεί να πέσουν

Κόβοντας το κόκκινο κρέας θα μειώσετε την ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών, τα οποία έχουν συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά να λαμβάνετε όχι περισσότερο από 5 έως 6% των ημερήσιων θερμίδων σας από κορεσμένα λιπαρά.

Αυτή η ισορροπία μειώνει τον κίνδυνο να έχετε υψηλή χοληστερόλη, η οποία μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών, λέει η Warren.

«Αυτή η συσσώρευση ονομάζεται αθηροσκλήρωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο (CAD), καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (TIA) και περιφερική αρτηριακή νόσο», σχολιάζει.

Ενώ η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να συνδεθεί με τα γονίδιά σας, η αφαίρεση του κόκκινου κρέατος από τη διατροφή σας θα βοηθήσει πολύ στη μείωση των επιπέδων της στο σώμα σας.

#6. Θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για ορισμένους καρκίνους

Κόβοντας το βόειο κρέας μπορεί να παρακάμψετε τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ειδικά αν υπάρχει ιστορικό στην οικογένειά σας.

«Δίαιτες πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά έχουν συσχετιστεί με αυξημένη φλεγμονή στο σώμα και η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη καρκίνου», λέει η Warren.

Το 2015, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ταξινόμησε το κόκκινο κρέας ως πιθανόν καρκινογόνο, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο.

«Υπήρξαν αναφορές που συνδέουν την υψηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, ιδιαίτερα καρκίνου του παχέος εντέρου», λέει η Adrienne Youdim, διευθύντρια του Κέντρου για την απώλεια βάρους και τη διατροφή στο Beverly Hills.

Μια μελέτη του 2019 στο International Journal of Epidemiology διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κατά μέσο όρο 76 γραμμαρίων κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα συσχετίστηκε με 20% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με την κατανάλωση μόνο περίπου 21 γραμμαρίων ημέρα.

Το μαγείρεμα κόκκινου κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες πυροδοτεί την παραγωγή αρκετών ενώσεων που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του εντέρου σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, όπως τα χοτ ντογκ και τα λουκάνικα, έχουν επίσης νιτρώδη, τόσο φυσικά όσο και ως πρόσθετα συντηρητικά.

Τα νιτρικά άλατα πιστεύεται ότι συμβάλλουν στον καρκίνο.

#7. Θα μπορούσατε να μειώσετε τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών

Η απομάκρυνση του κόκκινου κρέατος από τη διατροφή σας θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο πολλαπλών ασθενειών.

«Το κόκκινο κρέας μπορεί να περιέχει υψηλές ποσότητες κορεσμένου λίπους, το οποίο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, παχυσαρκίας και διαβήτη», λέει η Warren.

Μια μελέτη του 2018 στο European Heart Journal διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος παράγει μια ένωση που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών.

Η καρνιτίνη, η οποία προκαλεί το σώμα να παράγει τριμεθυλαμίνη-Ν-οξείδιο, γνωστό και ως ΤΜΑΟ -μια ένωση που παράγεται από βακτήρια στο στομάχι- φαίνεται να συσχετίζεται με τον κίνδυνο.

«Οι ερευνητές πιστεύουν ότι επηρεάζει το μεταβολισμό της χοληστερόλης στο σώμα, που οδηγεί σε ενισχυμένη ανάπτυξη πλάκας στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», σημειώνει η Warren.

Οι άνθρωποι που τρώνε βόειο κρέας μπορεί επίσης να υποφέρουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

#8. Μπορεί να έχετε περισσότερη ενέργεια

«Χρειαζόμαστε μια υγιή καρδιά, ένα υγιές πεπτικό σύστημα και ένα υγιές μυαλό και σώμα για καλή ενέργεια», εξηγεί η Warren.

Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με πιο υγιεινά τρόφιμα, όπως τα φασόλια, τα φυτικά λίπη, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα ενέργειας.

#9. Θα βοηθήσετε το περιβάλλον

Η εκτροφή ζώων απαιτεί τεράστιες ποσότητες γης, ζωοτροφών, ενέργειας και νερού.

Ένα εκπληκτικό ποσοστό της τάξεως 51% ή περισσότερο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προκαλούνται από τη κτηνοτροφία, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Worldwatch Institute.

Κάθε χρόνο ο κτηνοτροφικός τομέας παράγει 59 εκατομμύρια τόνους κρέατος βοοειδών παγκοσμίως και 11 εκατομμύρια τόνους κρέατος από αιγοπρόβατα.

#10. Μπορεί να υπολείπεστε σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά

Αν και είναι δυνατό να αναπληρώσετε τη χαμένη πρωτεΐνη στη διατροφή σας, ορισμένα θρεπτικά συστατικά προέρχονται κυρίως από το κόκκινο κρέας – και μπορεί να αρχίσετε να τα χάνετε εάν δεν τα αναπληρώσετε.

Μια βασική ομάδα θρεπτικών συστατικών είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κυρίως η βιταμίνη Β12, καθώς και ο μεταλλικός σίδηρος.

Εάν εξακολουθείτε να τρώτε οστρακοειδή, αυτά μπορούν να παρέχουν τόση Β12 όσο το βόειο κρέας.

Άλλες καλές πηγές είναι το τόφου και τα προϊόντα σόγιας, τα ψάρια, το τυρί και τα αβγά.

Ορισμένοι ειδικοί εξακολουθούν να προτείνουν να παίρνετε ένα συμπλήρωμα για ασφάλεια.

«Η λήψη συμπληρωμάτων, συμπεριλαμβανομένης μιας υψηλής ποσότητας Β12, μπορεί να διασφαλίσει ότι λαμβάνετε τη σωστή ημερήσια δόση», λέει η Δρ. Warren.

Πολλοί άνθρωποι, ακόμη και αυτοί που τρώνε κόκκινο κρέας, έχουν έλλειψη μαγνησίου.

Αυτό συμβαίνει επειδή το σημερινό έδαφος είναι χαμηλό σε μαγνήσιο.

Ακόμη και στο κρέας, τα ζώα που βοσκούν σε βοσκότοπους ή ταΐστηκαν με σανό ή σφαιρίδια χόρτου δεν παίρνουν όσο χρειάζεται για να διατηρηθεί ένα υγιές ημερήσιο επίπεδο.

Πάρτε, λοιπόν, ένα συμπλήρωμα με μαγνήσιο και βιταμίνη D3.

Προσθέστε, επίσης, στη διατροφή σας προβιοτικά, τα οποία παρέχουν σημαντικά φιλικά βακτήρια που βοηθούν το έντερο να αφομοιώσει και να απορροφήσει την τροφή.

Δείτε κι αυτά:

Είμαι διατροφολόγος από την Ιαπωνία, εκεί όπου ζουν οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο: 6 τρόφιμα που δεν τρώω ποτέ

10 τροφές κατά της κατάθλιψης

Τι είναι οι σύνθετοι υδατάνθρακες; 28 τρόποι για να τους προσθέσετε στη διατροφή σας

Πηγή: thehealthy.com

Comments are closed.