Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι στην πραγματικότητα μπορεί να μη χρειάζονται 10.000 βήματα την ημέρα για να βελτιώσουμε την υγεία μας…

Κάνετε κι εσείς γύρους στο σαλόνι, μετρώντας τα ημερήσια βήματα σας;

Τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open μπορεί να σας ενθαρρύνουν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δε χρειάζεται να πετυχαίνεις καθημερινά τον στόχο σου σε βήματα για να βελτιώσεις την υγεία σου.

Στην πραγματικότητα, προτείνουν ότι το περπάτημα μόλις 8.000 βημάτων μία ή δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετό για να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας.

«Τα άτομα που δυσκολεύονται να ασκηθούν τακτικά – λόγω εργασιακών ή οικογενειακών υποχρεώσεων – μπορούν να έχουν  σημαντικά οφέλη για την υγεία τους από την επίτευξη μερικών καθημερινών βημάτων την εβδομάδα έχει », δήλωσε ο Kosuke Inoue, MD, PhD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα κοινωνικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κιότο στην Ιαπωνία.

Αυτά είναι πολύ καλά νέα για τα άτομα που αγωνίζονται να χωρέσουν στο ήδη επιβαρυμένο πρόγραμμά τους λίγη καθημερινή άσκηση, για να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς τους.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τον αριθμό των βημάτων που πρέπει να κάνετε κάθε μέρα για να βελτιώσετε την υγεία σας:

Αριθμός βημάτων και θνησιμότητα

Οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από περίπου 3.000 ενήλικες.

Παρακολούθησαν τον αριθμό βημάτων των συμμετεχόντων για μία εβδομάδα και στη συνέχεια, αξιολόγησαν αυτές τις πληροφορίες σε σχέση με τα δεδομένα θνησιμότητας τους.

Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι οι άνθρωποι που περπατούσαν 8.000 ή περισσότερα βήματα την ημέρα μία ή δύο φορές την εβδομάδα είχαν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, σχεδόν τόσο καλά όσο εκείνοι που περπατούσαν τον ίδιο αριθμό βημάτων κάθε μέρα.

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έκαναν 8.000 βήματα μία έως δύο ημέρες την εβδομάδα είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου για τα επόμενα 10 χρόνια, ενώ τα άτομα που έκαναν 8.000 βήματα για τρεις έως επτά ημέρες την εβδομάδα είχαν 16,5 % χαμηλότερο κίνδυνο.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι περπάτησαν περισσότερο για τέσσερις ή περισσότερες ημέρες δεν είδαν σημαντικές περαιτέρω μειώσεις στον κίνδυνο θνησιμότητας.

«Η μελέτη προτείνει να περπατάμε —ή να κινούμε το σώμα μας—ακόμα και για μερικές μέρες την εβδομάδα, καθώς αυτό έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας», εξηγεί ο Δρ. Inoue.

Τι σημαίνει αυτό για τον στόχο των 10.000 βημάτων την ημέρα;

Για χρόνια, οι άνθρωποι παρακολουθούν τα βήματά τους με στόχο να πετύχουν τα 10.000 την ημέρα.

Αυτός ο στόχος είναι ακόμη και προεπιλεγμένη ρύθμιση σε πολλούς ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης.

Από πού προήλθε ο στόχος;

Δεδομένης αυτής της νέας έρευνας εξακολουθούν τα 10.000 βήματα να είναι το ζητούμενο;

Σύμφωνα με τον Eli Friedman, MD, FACC , καρδιολόγο και ιατρικό διευθυντή αθλητικής καρδιολογίας στο Baptist Health Miami Cardiac & Vascular Institute, η προέλευση των 10.000 βημάτων την ημέρα προήλθε από μια ιαπωνική εταιρεία που κατασκεύασε τη συσκευή Manpo-kei. , το όνομα της οποίας  σημαίνει “μετρητής 10.000 βημάτων” στα Ιαπωνικά.

Αυτή η ανακάλυψη έγινε αρχικά από τον I-Min Lee, MBBS, MPH, ScD, ο οποίος αργότερα διεξήγαγε τη μελέτη για να καθορίσει εάν το περπάτημα 10.000 βημάτων την ημέρα είχε επιστημονική βάση για την υγεία, σημειώνει ο Δρ Friedman:

«Παρόλο που η έρευνά ανακάλυψε ότι υπάρχουν πολλά οφέλη από [μόλις] 7.500 βήματα την ημέρα, ο χρυσός στόχος παραμένουν τα 10.000 βήματα».

Πώς επηρεάζει το περπάτημα την υγεία σας;

Αρκετές μελέτες εξέτασαν τον αριθμό των βημάτων και τους κινδύνους άνοιας, καρκίνου και καρδιαγγειακής νόσου, λέει ο Bradley Serwer, MD, FACC , καρδιολόγος και επικεφαλής ιατρός στο CardioSolution:

«Βλέπουμε μια αναλογική σχέση ανάμεσα στον αριθμό των βημάτων που κάνετε και τον αντίκτυπό τους στη μείωση των κινδύνων. Ακόμη και 2.000 βήματα την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά σχεδόν 10% σύμφωνα με μια μελέτη στο JAMA Internal Medicine. Αυτή η μελέτη… υποδηλώνει ότι 10.000 βήματα την ημέρα συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων.»

Επιπλέον, μια μελέτη στο JAMA Neurology – η οποία εξέτασε περισσότερους από 78.000 ασθενείς ηλικίας 40 έως 79 ετών- έδειξε ότι όσοι ήταν σε θέση να επιτύχουν σχεδόν 10.000 βήματα την ημέρα είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας από τους ηλικιωμένες που δεν περπατούσαν τακτικά, λέει ο Δρ Serwer. «Φαίνεται, επίσης, ότι όσοι περπατούσαν γρηγορότερα είχαν ακόμα περισσότερα οφέλη».

Παράλληλα, μια μελέτη στο Journal of the American College of Cardiology διαπίστωσε ότι οι αλλαγές στην καρδιοαναπνευστική ικανότητα  βελτιώνεται με των αριθμών των βημάτων:

«Συγκεντρώνοντας αρκετές από αυτές τις μελέτες μέσω μιας μετα-ανάλυσης, φαίνεται ότι η αύξηση του μέσου αριθμού βημάτων ανά ημέρα συσχετίστηκε με μειωμένη θνησιμότητα. Ο πρώτος στόχος κάποιου, λοιπόν, θα πρέπει απλώς να είναι το να σηκωθεί και να κινηθεί».

Όσο πιο συχνά περπατάτε τόσα περισσότερα οφέλη θα αποκομίσετε από τη διαδικασία.

Τι μπορείτε να κάνετε για να γίνετε πιο δραστήριοι;

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η επίτευξη ενός ημερήσιου πλήθους βημάτων είναι ένας καλός στόχος, επειδή όχι μόνο σας κάνει να κινηθείτε, αλλά αν το κάνετε με συνέπεια, μπορεί να αυξήσει τη μακροζωία και να βελτιώσει τη συνολική σας υγεία.

«Το περπάτημα 10.000 βημάτων την ημέρα ισούται με περίπου τέσσερα έως πέντε μίλια περπάτημα, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί εύκολα παραμένοντας ήπια δραστήριοι. Η καρδιά είναι ένας μυς—όσο περισσότερο την ασκείτε, τόσο πιο ανθεκτική γίνεται όταν το σώμα αρρωσταίνει και βρίσκεται υπό πίεση»: δήλωσε η ιατρική σύμβουλος Danielle Kelvas, MD.

Τα άτομα μπορούν να κάνουν μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για να κάνουν περισσότερα βήματα.

Για παράδειγμα, ο Δρ. Friedman προτείνει να μην μπείτε στο ασανσέρ και να κατεβείτε τις σκάλες:

«Αν χρειάζεται να ανεβείτε πολλούς ορόφους, χρησιμοποιήστε και τις σκάλες και το ασανσέρ. Όταν οδηγείτε για να πάτε κάπου, παρκάρετε όσο το δυνατόν πιο μακριά από τον προορισμό σας, ώστε να μπορείτε να κάνετε περισσότερα βήματα».

Προτείνει, επίσης, να αφιερώνετε 20 λεπτά την ημέρα για να πηγαίνετε βόλτα, σημειώνοντας ότι δε χρειάζεται να περπατάτε με έντονο ρυθμό.

«Όσοι εργάζεστε στο σπίτι, βρείτε πολλές ευκαιρίες κατά τη διάρκεια της ημέρας για να σηκωθείτε, να βγείτε έξω και να μετακινηθείτε», καταλήγει.

«Αυτό όχι μόνο θα βελτιώσει την υγεία σας, αλλά και την ποιότητα της εργασίας και την ικανότητα εστίασής σας».

Πηγή: health

Διαβάστε ακόμη: 20 λεπτά καθημερινής άσκησης αρκούν στη μέση ηλικία!

6 απλές συμβουλές αυτοφροντίδας που υπόσχονται να αλλάξουν τη ζωή μας

Πώς η απώλεια μόλις 39 λεπτών ύπνου μπορεί να επηρεάσει την υγεία του παιδιού σας

Comments are closed.