Για χιλιάδες χρόνια άνθρωποι στην Κίνα, την Ιαπωνία, αλλά και σε όλο τον κόσμο καταναλώνουν το  πράσινο τσάι για την καταπραϋντική του γεύση και τα θεραπευτικά του οφέλη.

Ενώ το πράσινο τσάι προέρχεται από το ίδιο φυτό με το μαύρο τσάι, τα φύλλα του επειδή είναι ακατέργαστα, σύμφωνα με μια μελέτη του  Molecules, όχι μόνο διατηρούν το πράσινο χρώμα τους, αλλά είναι και πλουσιότερα και σε αντιοξειδωτικά στοιχεία , γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί το πράσινο τσάι είναι τόσο υγιεινό.

Ας δούμε τα οφέλη του για την υγεία μας, τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερβολική κατανάλωσή του, καθώς και συμβουλές για την ενσωμάτωσή του στη διατροφή μας…

Οφέλη

Μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία

Υπάρχει μια χημική εξήγηση στο γιατί το να πίνεις ένα ζεστό φλιτζάνι πράσινο τσάι μπορεί να είναι τόσο χαλαρωτικό, αφού περιέχει ένα αμινοξύ που ονομάζεται θεανίνη, το οποίο, σύμφωνα με έρευνα  του 2021 μπορεί να μας ανακουφίσει από το άγχος.

Το πράσινο τσάι έχει την υψηλότερη συγκέντρωση θεανίνης σε σύγκριση με άλλα είδη τσαγιού, όπως το μαύρο και το λευκό, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Pharmacognosy.

Μια άλλη μελέτη του 2019, που δημοσιεύτηκε στο Nutrients , με  30 συμμετέχοντες χωρίς σοβαρές ψυχιατρικές παθήσεις, διαπίστωσε ότι όσοι έπαιρναν 200 χιλιοστόγραμμα θεανίνης την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες είδαν μεγαλύτερη βελτίωση στην κατάθλιψη, το άγχος και τον ύπνο σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Ενώ και οι δύο μελέτες υπογραμμίζουν τα πιθανά οφέλη της θεανίνης στην ψυχική υγεία, οι ποσότητες θεανίνης που χρησιμοποιήθηκαν ήταν πολύ περισσότερες από την ποσότητα που θα βρείτε σε ένα ή δύο φλιτζάνια πράσινο τσάι (περίπου 8 χιλιοστόγραμμα ανά φλιτζάνι).

Μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη

Το πράσινο τσάι μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, εν μέρει χάρη στην περιεκτικότητά του σε θεανίνη.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο Psychopharmacology με 12 υγιείς εθελοντές διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού βελτίωσε τη μνήμη εργασίας των ατόμων – έναν τύπο βραχυπρόθεσμης μνήμης σημαντικό για τον προγραμματισμό, την κατανόηση, τη λογική και την επίλυση προβλημάτων.

Συμβάλλει στην προστασία κατά των Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων

Ορισμένες έρευνες έχουν βρει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να προστατεύσει από ορισμένες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση του πράσινου τσαγιού σε ισχυρές ενώσεις που ονομάζονται αντιοξειδωτικά.

Σύμφωνα με έρευνα του 2018 που δημοσιεύτηκε στο European Food Research and Technology , το πράσινο τσάι ήταν ο καλύτερος τρόπος καθαρισμού των ελεύθερων ριζών συγκριτικά με άλλα είδη τσαγιού.

Μια μελέτη, επίσης, του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition , μετά από παρακολούθηση ενός έτους 1.545 ηλικιωμένων στην Κίνα με υγιή εγκεφαλική λειτουργία,διαπίστωσε ότι εκείνοι που έπιναν συνήθως τσάι – συμπεριλαμβανομένου του πράσινου τσαγιού – είχαν χαμηλότερα ποσοστά απώλειας της γνωστικής λειτουργίας σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν τσάι.

Θα μπορούσε να μειώσει τη χοληστερόλη

Μια μετα-ανάλυση του 2020 που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Journal διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα τόσο της ολικής χοληστερόλης όσο και της LDL (γνωστής και ως κακής) χοληστερόλης .

Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Εκτός από τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, το πράσινο τσάι μπορεί να προστατεύσει την υγεία της καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.

Μια μετα-ανάλυση του 2020 στο Medicine με 1.697 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μείωσε σημαντικά την αρτηριακή πίεση, ιδιαίτερα σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση και μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η ικανότητα του πράσινου τσαγιού να μειώνει την αρτηριακή πίεση μπορεί να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση.

Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τις φλεγμονές και διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, ώστε το αίμα να μπορεί να ρέει πιο εύκολα.

Μπορεί να αποτρέψει τα εγκεφαλικά

Τα εγκεφαλικά αποτελούν βασική αιτία θανάτου και αναπηρίας για πολλούς ενήλικες σύμφωνα με το CDC.

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να είναι ένας τρόπος για να αποτραπεί ο κίνδυνος εγκεφαλικού.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2020 στο American Journal of Clinical Nutrition , παρακολούθησε τις συνήθειες κατανάλωσης τσαγιού σχεδόν μισού εκατομμυρίου Κινέζων ενηλίκων.

Διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τσαγιού -ειδικά του πράσινου- συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο πράσινο τσάι έπιναν οι άνθρωποι, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος εγκεφαλικού.

Προστατεύει δυνητικά την υγεία των οστών

Το πράσινο τσάι μπορεί επίσης να αποτρέψει την απώλεια οστικής μάζας.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Nutrients  με συμμετέχοντες σχεδόν 6.500   γυναίκες που βρίσκονταν στην εμμηνόπαυση, διαπίστωσε ότι εκείνες που δεν κατανάλωναν πράσινο τσάι ή κατανάλωναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι ημερησίως  είχαν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν οστική μάζα στη σπονδυλική τους στήλη ή στο μηρό τους σε σύγκριση με εκείνες που έπιναν πράσινο τσάι τρεις φορές την ημέρα.

Η μειωμένη οστική μάζα αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης , μιας ασθένειας που κάνει τα οστά πιο εύθραυστα και μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα του ισχίου, της σπονδυλικής στήλης ή του καρπού.

Ειδικά οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να οδηγηθούν στην οστεοπόρωση.

Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί μια ανάλυση του 2017 που δημοσιεύθηκε στο Medicine κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση τσαγιού συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο οστεοπόρωσης, πιθανότατα λόγω της υψηλής συγκέντρωσης αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην πρόληψη της οστικής απώλειας και ενισχύουν τον σχηματισμό οστών.

Βοηθά στην πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2

Η κατανάλωση τσαγιού – συμπεριλαμβανομένου του πράσινου τσαγιού – μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Antioxidants .

Η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού θα μπορούσαν να μειώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη εμφανίζεται όταν τα κύτταρα είναι λιγότερο ευαίσθητα στην ορμόνη ινσουλίνη, η οποία βοηθά τα κύτταρα να μετατρέψουν το σάκχαρο του αίματος σε ενέργεια.

Είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 , σύμφωνα με το CDC .

Μπορεί να συμβάλει στη μακροζωία

Η κατανάλωση τσαγιού, συμπεριλαμβανομένου του πράσινου τσαγιού, σχετίζεται με μεγαλύτερη και πιο υγιεινή ζωή, σύμφωνα με έρευνα του 2020 που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology .

Η μελέτη παρακολούθησε 100.902 συμμετέχοντες στην Κίνα χωρίς ιστορικό καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή καρκίνου για περισσότερα από επτά χρόνια. Ομαδοποίησε τους συμμετέχοντες ως εξής:

  • Αυτούς που κατανάλωναν τσάι τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα
  • Αυτοί που κατανάλωναν τσάι λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα

Όσοι έπιναν τσάι τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας και  εμφάνισης αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου.

Τα θρεπτικά στοιχεία του πράσινου τσαγιού

Το τσάι περιέχει διάφορα αντιοξειδωτικά και μικρές ποσότητες 27 μετάλλων, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Chinese Medicine:

  • Κάλιο , που βοηθά στην ενυδάτωση.
  • Μαγνήσιο , το οποίο βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
  • Σελήνιο , που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα

Κίνδυνοι από την κατανάλωση πράσινου τσάγιου

 Οι υψηλές δόσεις μπορεί να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα, όπως αυτά για την υψηλή αρτηριακή πίεση ή τα καρδιακά προβλήματα.

Αν και είναι ασυνήθιστο, τα ηπατικά προβλήματα έχουν επίσης συνδεθεί με τη χρήση προϊόντων τσαγιού, κυρίως εκχυλισμάτων πράσινου τσαγιού που λαμβάνονται σε μορφή χαπιών.

Συμβουλές για την κατανάλωση πράσινου τσαγιού

Είτε πίνετε το πράσινο τσάι σας ζεστό είτε παγωμένο, υπάρχουν μερικές συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου:

  • Σκεφτείτε να αγοράσετε φυσικό πράσινο τσάι χωρίς καφεΐνη. Ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι περιέχει μεταξύ 20 και 50 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης. Για όσους είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη, αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος, γρήγορο καρδιακό ρυθμό και νευρικότητα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
  • Να προσέχετε τα γλυκαντικά. Προσθέτετε ζάχαρη, μέλι ή άλλο γλυκαντικό στο τσάι σας; Το AHA συμβουλεύει τις γυναίκες να μην καταναλώνουν περισσότερα από έξι κουταλάκια του γλυκού πρόσθετη ζάχαρη την ημέρα και οι άνδρες όχι περισσότερα από εννέα κουταλάκια του γλυκού. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους, στον διαβήτη τύπου 2 και στις καρδιακές παθήσεις.
  • Γίνετε δημιουργικοί . Ενώ το πράσινο τσάι μπορείτε να το απολαύσετε μόνο του, μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε σε smoothies και πλιγούρι βρώμης ή για βράσιμο ρυζιού και λαχανικά στον ατμό.

Το πράσινο τσάι συναντάται σε πολλούς πολιτισμούς και μπορεί να προσφέρει ορισμένα σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.

Μπορεί, βέβαια, να εγκυμονεί κάποιους κινδύνους για την υγεία, εδικά για όσους λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα ή έχουν ευαισθησία στην καφεΐνη.

Εάν δεν είστε σίγουροι αν η κατανάλωσή του είναι κατάλληλη για εσάς, ζητήστε καθοδήγηση από τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας.

Πηγή: health

Διαβάστε ακόμη: 6 λόγοι για να εντάξετε το σπανάκι στη διατροφή σας

Τι είναι οι σύνθετοι υδατάνθρακες; 28 τρόποι για να τους προσθέσετε στη διατροφή σας

7 βήματα να αναβαθμίσετε την διατροφή σας!

Comments are closed.