Σύμφωνα με τις περισσότερες επιστημονικές μελέτες για την «ευτυχία», η επίτευξη της ευτυχίας θεωρείται ότι βασίζεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων: γενετική (40 τοις εκατό), γεγονότα ζωής (10 τοις εκατό), νοοτροπία και συνήθειες (50 τοις εκατό).

Ωστόσο, η ίδια η ευτυχία σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα.

Αν και είναι δύσκολο να προσδιορίσετε με ακρίβεια τι ακριβώς θα σας κάνει ευτυχισμένους, η γνώση του εγκεφάλου σας μπορεί να σας βοηθήσει να απογειώσετε την ευτυχία σας.

Ποιοι είναι οι τύποι εγκεφάλου;

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με ορισμένα εργαλεία απεικόνισης εγκεφάλου, όπως η αξονική τομογραφία ή η  μαγνητική τομογραφία, που μας δίνουν πληροφορίες για την ανατομία και τη δομή του εγκεφάλου.

Ωστόσο, το SPECT εγκεφάλου (υπολογιστική τομογραφία εκπομπής φωτονίου) δίνει τη δυνατότητα μιας πιο ξεκάθαρης ματιάς του τι συμβαίνει με΄σα στον εγκέφαλό μας.

Η απεικόνιση SPECT μετρά τη ροή του αίματος και τα μοτίβα δραστηριότητας, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αποκάλυψη τριών σημαντικών πραγμάτων:

  • περιοχές με υγιή δραστηριότητα
  • περιοχές που υπολειτουργούν
  • και περιοχές που είναι υπερδραστήριες.

Σύμφωνα με τον κλινικό νευροεπιστήμονα και ψυχίατρο Daniel Amen MD και την ομάδα του στο Amen Clinics, υπάρχουν πέντε βασικοί τύποι εγκεφάλου, καθένας από τους οποίους συνδέεται με συγκεκριμένες  συνήθειες που μπορεί να μας κάνουν πιο ευτυχισμένους.

Ας τους γνωρίσουμε…

Ισορροπημένος τύπος εγκεφάλου

Όσοι έχουν έναν Ισορροπημένο τύπο εγκεφάλου τείνουν να έχουν υγιή εγκέφαλο με πλήρη και συμμετρική δραστηριότητα.

Αν συνήθως είστε συγκεντρωμένοι, ευέλικτοι, οργανωμένοι και συναισθηματικά σταθεροί, ο εγκέφαλός σας πιθανότατα εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία.

Πράγματα όπως το να εμφανίζεστε στην ώρα σας, να τηρείτε τις υποσχέσεις και να ακολουθείτε τους κανόνες σας κάνουν ευτυχισμένους.

Τα καλά νέα είναι ότι οι ισορροπημένοι τύποι πιθανότατα τα κάνουν ούτως ή άλλως όλα αυτά και γενικά είναι ήδη ευτυχισμένοι!

Αυθόρμητος τύπος εγκεφάλου

Ένας αυθόρμητος τύπος εγκεφάλου τείνει να έχει χαμηλότερη δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό (μπροστινό μέρος του εγκεφάλου).

Αυτός ο τύπος χαρακτηρίζεται συχνά ως δημιουργικός και περιπετειώδης, αλλά και παρορμητικός, αποδιοργανωμένος και με σύντομο εύρος προσοχής (αυτός ο τύπος είναι πιο επιρρεπής σε καταστάσεις όπως η ΔΕΠΥ).

Η δοκιμή νέων πραγμάτων που ενθουσιάζουν και διεγείρουν αυτόν τον τύπο εγκεφάλου κρατά αυτούς τους ανθρώπους ευτυχισμένους.

Από την άλλη, η ρουτίνα και η πλήξη τους κάνουν δυστυχισμένους.

Επίμονος τύπος εγκεφάλου

Όσοι εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία έχουν αυξημένη δραστηριότητα στην πρόσθια έλικα.

Είναι συνήθως ισχυρογνώμονες, πεισματάρηδες και σταθεροί στην ολοκλήρωση των εργασιών.

Είναι επιρρεπείς στο να σκέφτονται υπερβολικά τις ανησυχίες τους και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD).

Σε αντίθεση με τον αυθόρμητο εγκέφαλο, οι επίμονοι εγκέφαλοι απολαμβάνουν τη ρουτίνα, την εξοικείωση και την αίσθηση ότι είναι υπεύθυνοι.

Όταν τους λένε «όχι» και τους αλλάζουν τους κανόνες νιώθουν δυστυχία.

Ευαίσθητος τύπος εγκεφάλου

Η περισσότερη δραστηριότητα στο μεταιχμιακό σύστημα (τα συναισθηματικά κέντρα του εγκεφάλου) σχετίζεται με τον ευαίσθητο τύπο εγκεφάλου.

Τα άτομα με ενσυναίσθηση ανήκουν συνήθως σε αυτήν την κατηγορία και είναι επιρρεπή στην κυκλοθυμία, την αρνητικότητα και την κατάθλιψη λόγω της τάσης τους να αισθάνονται βαθιά τα πράγματα.

Για να νιώσουν ευτυχία, οι ευαίσθητοι τύποι εγκεφάλου μπορούν να δοκιμάσουν να ακούνε χαλαρωτική μουσική, να περνούν χρόνο στη φύση και να συμμετέχουν σε βαθιές συζητήσεις με αγαπημένα πρόσωπα.

Επιφυλακτικός τύπος εγκεφάλου

Οι προσεκτικοί τύποι εγκεφάλου εμφανίζουν υψηλότερη από το μέσο όρο δραστηριότητα στην αμυγδαλή και στα βασικά γάγγλια.

Συχνά μπορεί να αγχώνονται, αλλά γενικά είναι προετοιμασμένοι, έχουν κίνητρα, σχεδιάζουν τα πλάνα τους λεπτομερώς και είναι αξιόπιστα άτομα.

Πράγματα που κάνουν τους προσεκτικούς τύπους εγκεφάλου να αισθάνονται ασφαλείς και χαρούμενοι είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση εργασιών και η προσεκτική σύνταξη λιστών των υπέρ και των κατά προτού λάβουν σημαντικές αποφάσεις.

Πηγή: optimistdaily

Διαβάστε ακόμη: Μια ζωή με σκοπό φέρνει νόημα, βαθιά ικανοποίηση και πληρότητα στην καθημερινότητά μας

Αυτή η κοινή φράση είναι το «χειρότερο πράγμα» που μπορεί να πει ένας γονιός στο παιδί του

Οι 12 παγκόσμιοι νόμοι του σύμπαντος και πώς να τους αξιοποιήσετε

Comments are closed.