Υπάρχει μια πληθώρα πληροφοριών εκεί έξω για όσους από εμάς αναζητούμε τρόπους για να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας υγιή – από την αποφυγή της υπερφόρτωσης του εγκεφάλου έως τη χρήση απλών τεχνικών για την ενίσχυση της μνήμης και τη σωματική άσκηση για τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης συμπτωμάτων άνοιας.

Υπάρχουν, επίσης, πολλές τροφές που μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εγκεφάλου μας.

Για να τις ξεχωρίσουμε, ο Δρ Deepak Chopra προτείνει κάθε φορά που διαλέγουμε τις τροφές που θα καταναλώσουμε να θυμόμαστε το ουράνιο τόξο .

Ο Deepak Chopra είναι ένας Ινδοαμερικανός συγγραφέας, υπέρμαχος της εναλλακτικής ιατρικής. Τα βιβλία και τα βίντεό του τον έχουν καταστήσει ως μια από τις πιο γνωστές φιγούρες της εναλλακτικής ιατρικής.

Είναι απλό, όπως σημαίνει, χρειάζεται μόνο να προσθέτετε τροφές που αντιστοιχούν σε ένα από τα επτά χρώματα που συνθέτουν το ουράνιο τόξο:

«Οι καλύτερες τροφές για την υγεία του εγκεφάλου σας είναι τροφές που έχουν τη μέγιστη περιεκτικότητα φυτικών ινών, είναι βιολογικές κι έχουν τα επτά χρώματα του ουράνιου τόξου (κόκκινο, το κίτρινο, το μπλε, το ιώδες, το πράσινο, το βιολετί και το πορτοκαλί και το ροζ.)».

Για παράδειγμα, συμπεριλαμβάνοντας συχνά μήλα, πορτοκάλια, μπανάνες, σέλινο, βατόμουρα, μελιτζάνες και σταφύλια στη διατροφή σας, καλύπτεται το “χρωματικό σας ποσοστό”.

Τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά περιέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά, «ενώσεις που δίνουν στα φυτά τα πλούσια χρώματά τους καθώς και τις χαρακτηριστικές τους γεύσεις και τα αρώματα», σύμφωνα με το Harvard Health Publishing.

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα φλαβονοειδή, μια ομάδα φυτοθρεπτικών συστατικών που βρίσκονται σε πολύχρωμες φυτικές τροφές, έχουν επίσης συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου και τη μείωση της γνωστικής έκπτωσης και της άνοιας.

Επικεντρωθείτε στις «6 γεύσεις της ζωής»

Για να αποκομίσετε περισσότερα οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου σας από αυτό που τρώτε, θα πρέπει να εστιάσετε στην ποικιλία των τροφών.

Το πιάτο σας θα πρέπει να περιλαμβάνει τις «έξι γεύσεις της ζωής», λέει ο Chopra.

«Αυτά τα τρόφιμα συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό μικροθρεπτικών συστατικών και προέρχονται άμεσα από την ενέργεια του ήλιου», συνεχίζει.

«Όταν, λοιπόν, ακολουθείτε μια δίαιτα που περιλαμβάνει  τα επτά χρώματα του ουράνιου τόξου και τις έξι γεύσεις της ζωής, στην πραγματικότητα χρησιμοποιείτε τη δύναμη της ζωής για να βελτιώσετε την ευημερία σας».

Οι έξι γεύσεις της ζωής περιλαμβάνουν:

το γλυκό, το ξινό, το αλμυρό, το πικρό, το πικάντικο και το στυφό.

Οι περισσότεροι είμαστε πιο εξοικειωμένοι με τις γλυκές, τις ξινές και τις πικρές γεύσεις.

Οι στυφές είναι πιο δύσκολο να ενταχθούν στη διατροφή μας.

Δοκιμάστε μερικά στυφά τρόφιμα, όπως ο μαϊντανός, τα φασόλια, ο κουρκουμάς και η βανίλια.

Παραδείγματα θρεπτικών τροφών που αντιστοιχούν σε καθεμία από τις έξι γεύσεις:

  1. Φράουλες (γλυκές)
  2. Λεμόνια (ξινά)
  3. αμύγδαλα (αλμυρά)
  4. Cranberries (πικρά)
  5. Κρεμμύδια (πικάντικα)
  6. Μπρόκολο (στυφό)

 

Ένας εύκολος τρόπος για να εντάξετε αυτές τις τροφές στη διατροφή σας, είναι να δοκιμάσετε ένα μπολ με φράουλες, βατόμουρα και κράνμπερι για πρωινό ή απογευματινό σνακ.

Στο μεσημεριανό γεύμα ή στο δείπνο, φτιάξτε μια πολύχρωμη σαλάτα με πράσινα λαχανικά, αβοκάντο, μπρόκολο, καρότα, την πρωτεΐνη της επιλογής σας και μερικά αμύγδαλα.

Μην ξεχνάτε την περίφημη φράση: “Είμαστε αυτό που τρώμε”.

Πηγή: cnbc

Διαβάστε ακόμη: Γιατί ο εγκέφαλός μας αγαπά την τέχνη;

Το μυστικό για να βιώσουμε ουσιαστικότερη ευτυχία είναι πιο απλό από όσο νομίζουμε

6 λόγοι για να εντάξετε το σπανάκι στη διατροφή σας

Comments are closed.