Μόλις κλείσατε το σπίτι των ονείρων σας, η ανάρτησή σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φουντώνει με likes—και κάνετε κράτηση στο καλύτερο εστιατόριο της πόλης για να το γιορτάσετε…

Είσαι εκστασιασμένοι, σωστά;

Ασφαλώς και είστε!

Ο εγκέφαλός σας είναι τόσο φωτισμένος με ντοπαμίνη, μια βασική χημική ουσία ευχαρίστησης σύμφωνα με το Harvard Health Publishing, που μοιάζει με εκτόξευση πυροτεχνημάτων.

Θα σας κάνει, όμως, ένα τέτοιο επίτευγμα πιο ευτυχισμένο;

Σίγουρα ναι, αλλά μόνο προσωρινά…

Σύμφωνα με έναν αυξανόμενο αριθμό ειδικών ερευνών, αυτές οι συναρπαστικές στιγμές δεν αυξάνουν μόνιμα το ποσοστό της καθημερινής σας ευτυχίας.

Μάλιστα, κυνηγώντας διαρκώς μεγαλεπίβολα σχέδια, μπορεί να χάσετε την ευκαιρία για να βιώσετε αληθινή χαρά.

«Ζούμε σε μια εποχή που η ισχύουσα κουλτούρα  προωθεί μια διαρκή κατάσταση ευφορίας. Ωστόσο, αυτό το συναίσθημα δεν είναι βιώσιμο», δηλώνει η life coach και κοινωνιολόγος Martha Beck, PhD, συγγραφέας του Finding Your Own North Star.

«Η ευτυχία – η πραγματική ευτυχία – είναι πιο ήσυχη και ήρεμη, αυτή η αίσθηση γαλήνης είναι βαθιά ικανοποιητική και μπορεί να σας βοηθήσει στις προκλήσεις της ζωής.», συνεχίζει.

Επιπλέον, η αληθινή ευτυχία δεν είναι άπιαστη.

Είναι διαθέσιμη, αρκεί να ξέρετε πού να την ψάξετε….

Κυνηγήστε το νόημα, όχι την ευτυχία

Ναι, ακούγεται αντιφατικό, αλλά μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 στο περιοδικό Current Opinion in Behavioral Sciences  διαπίστωσε πως οι άνθρωποι που δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην ευτυχία είναι συχνά λιγότερο ευτυχισμένοι.

«Παραδόξως, μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν στόχο την ευτυχία τείνουν να είναι οι λιγότερο ευτυχισμένοι», συμφωνεί η Susan David, PhD, ψυχολόγος και συγγραφέας του Emotional Agility: Get Unstuck, Embrace Change, and Thrive in Work and Life.

Η μονόπλευρη εστίαση στη θετικότητα μπορεί να σας καταστήσει να ανήμπορους να αντιμετωπίσετε τις αναποδιές και την απογοήτευση- αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής.

Για να αποφύγετε αυτήν την παγίδα, αφήστε την ευτυχία να ανθίσει φυσικά, επιδιώκοντας δραστηριότητες που συμβαδίζουν με τις αξίες σας.

«Το να έχεις μια ισχυρή αίσθηση του τι έχει σημασία για σένα και να αφήνεις τις αξίες σου να καθοδηγούν τις πράξεις σου, είναι αυτό που μπορεί να σου προσφέρει μεγαλύτερη ευτυχία», λέει η David.

Αναρωτηθείτε:

«Τι σχέσεις θέλω να οικοδομήσω;

Πώς θέλω να είναι η ζωή μου;

Αν αυτή ήταν η τελευταία μου μέρα στη γη, πώς θα ενεργούσα για να την κάνω αλησμόνητη;»

Αυτός ο τύπος αυτοστοχασμού σας βοηθά να κάνετε επιλογές που εμποτίζουν τη ζωή σας με νόημα, παρατηρεί η Mallika Chopra, ιδρύτρια του Intent.com και συγγραφέας πολλών βιβλίων, όπως το Living with Intent: My Somewhat Messy Journey to Purpose, Peace και Joy:

«Όταν ζεις με βαθιά αίσθηση σκοπού, γνωρίζεις πώς να απαντήσεις στην ερώτηση «Γιατί είμαι εδώ;»

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό ή ικανοποιητικό από το να νιώθεις ότι έχεις βρει μέρος της απάντησης».

Η ομορφιά αυτής της προσέγγισης είναι ότι μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε επιλογές με γνώμονα τις αξίες σας σήμερα κιόλας.

«Όσο περισσότερο κινείστε προς τις αξίες σας, τόσο πιο ζωτική, ουσιαστική και πιο ευτυχισμένη θα γίνεται η ζωή σας», είπε ο Ντέιβιντ.

Κάντε τον εγκέφαλό σας ένα πιο ηλιόλουστο μέρος

Κάθε φορά που λαμβάνετε ικανοποίηση – όπως για παράδειγμα από την αγορά ενός νέου ζευγαριού παπουτσιών ή την κατανάλωση του αγαπημένου σας γλυκού  – ο εγκέφαλος απελευθερώνει τη χημική ντοπαμίνη ανταμοιβής.

Αλλά με την πάροδο του χρόνου χρειάζεστε όλο και περισσότερες από αυτές τις στιγμές για να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα, εξηγεί ο  Robert Lustig, MD, συγγραφέας του βιβλίου The Hacking of the American Mind: The Science Behind the Corporate Takeover of Our Bodies and Brains.

Εν τω μεταξύ, το στρες μειώνει τη σεροτονίνη, τη χημική ουσία του εγκεφάλου που συνδέεται με την ευτυχία.

«Κατά συνέπεια, η συνεχής αναζήτηση ευχαρίστησης, είτε είναι από ψώνια, ναρκωτικά, σεξ ή φαγητό, καθιστά όλο και πιο δύσκολο το να νιώθεις ευτυχισμένος», λέει ο Lustig.

Μειώστε, λοιπόν, τις εφήμερες απολαύσεις και λάβετε μέτρα για να ενισχύσετε την ευτυχία στον εγκέφαλό σας.

Ή, όπως είπε ο Chade-Meng Tan, συγγραφέας του Joy on Demand: The Art of Discovering the Happiness Within, γείρετε το μυαλό σας προς τη χαρά:

«Καθώς προχωράτε στη μέρα σας, παρατηρήστε τις στιγμές χαράς που έρχονται σε εσάς και δώστε τους για λίγο την αμέριστη προσοχή σας. Συμβαίνουν συνέχεια, αλλά συνήθως μας διαφεύγουν γιατί είναι φευγαλέες και όχι έντονες».

Οτιδήποτε σας δίνει λίγη ώθηση ευτυχίας—ένα κρύο ποτήρι νερό, το γουργούρισμα της γάτας σας, τα χνουδωτά σύννεφα πάνω από το κεφάλι σας—δώστε του την εστίασή σας και αφήστε το να εγγραφεί στον εγκέφαλό σας.

Ταυτόχρονα, κάντε συνειδητά πράξεις καλοσύνης, συμπόνιας και γενναιοδωρίας, που  οδηγούν στη χαρά.

Μείνετε ριζωμένοι στο παρόν

Ενώ το άγχος και η κατάθλιψη έχουν πολύπλευρο χαρακτήρα, όσοι τα βιώνουν μπορεί να μοιράζονται παρόμοιες ανησυχίες που απομακρύνουν το μυαλό τους από το παρόν.

«Η κατάθλιψη σκέφτεται το παρελθόν και το άγχος ανησυχεί για το μέλλον», σημειώνει ο Δρ Lustig.

Η εκμάθηση της ικανότητας να ζούμε στη στιγμή μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αγκιστρώσετε τον εαυτό σας στο παρόν είναι ο διαλογισμός επίγνωσης ή το να εξασκηθείτε στο να δίνετε προσοχή στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αισθήσεις σας.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neural Plasticity το 2020 εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο  ο σύντομος διαλογισμός ενσυνειδητότητας μπορεί να επιφέρει αυξημένη συγκέντρωση φαιάς ουσίας στα μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευεξία.

Ο διαλογισμός μας βοηθά, επίσης, να χειριστούμε τις λιγότερο χαρούμενες διαθέσεις μας.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Human Neuroscience διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες στους οποίους έδειχναν ανησυχητικές φωτογραφίες μετά από μια καθοδηγούμενη συνεδρία 20 λεπτών, ήταν σε θέση  να τιθασεύουν τα αρνητικά τους συναισθήματα.

Αναμφίβολα, το να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τα δύσκολα γεγονότα της ζωής μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους.

Καθώς αρχίζετε να διαλογίζεστε και να δίνετε προσοχή στα συναισθήματά σας, παρατηρείτε ότι η ευτυχία και η λύπη είναι σαν ένα τρενάκι του λούνα παρκ. Και οι δύο αναπόφευκτα ανεβοκατεβαίνουν.

Αυτή η συναισθηματική ενόραση σας επιτρέπει να δείτε κάτι πραγματικά βαθύ:

η θλίψη και οι αντιξοότητες έρχονται με τα δικά τους χρήσιμα μαθήματα και δίνουν χρώμα, αντίθεση και διάσταση στην ευδαιμονία. Χωρίς αυτές, δε θα εκτιμούσαμε πόσο ευτυχισμένοι νιώθουμε.

Πηγή: Health

Διαβάστε ακόμη: 5 μάντρα για περισσότερη ευτυχία, ηρεμία και αυτοπεποίθηση

6 απλές συμβουλές αυτοφροντίδας που υπόσχονται να αλλάξουν τη ζωή μας

Διαλογισμός: ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλό μας και να μας χαρίσει ευημερία

Comments are closed.