Οι περισσότεροι από εμάς θα θέλαμε οι διακοπές να διαρκούσαν για πάντα.

Είναι πολύ λογικό, λοιπόν, να βιώνουμε συναισθήματα θλίψης και απογοήτευσης, όταν αυτές τελειώνουν και πρέπει να επιστρέψουμε στην καθημερινότητάς μας.

Ωστόσο, αν αισθάνεστε συνεχώς καταβεβλημένοι ή έχετε συμπτώματα κατάθλιψης μετά τις διακοπές, οι ακόλουθες συμβουλές μπορεί να σας φανούν χρήσιμες.

1.Βρείτε χρόνο για χαλάρωση στο ταξίδι σας

Πολλοί άνθρωποι ενστικτωδώς στριμώχνουν όσο το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες στα ταξίδια τους, προκειμένου να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον ελεύθερο χρόνο τους.

Όμως, σύμφωνα με έρευνα του 2012, οι άνθρωποι που κάνουν πιο χαλαρές διακοπές τείνουν να αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα ψυχικής υγείας και ευεξίας μετά τις διακοπές τους σε σχέση με εκείνους που χαλάρωσαν λιγότερο.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, ίσως να μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προγραμματίσετε μερικές ημέρες για να κοιμηθείτε και να χαλαρώσετε. Άλλωστε, ο  χρόνος ηρεμίας μπορεί να είναι μια σημαντική πράξη αυτοφροντίδας.

2.Τραβήξτε πολλές φωτογραφίες και κρατήστε σε ένα ημερολόγιο

Ένας τρόπος για να επιστρέψετε στην πραγματικότητα μετά τις διακοπές είναι να αποτυπώσετε την απόδρασή σας όσο το δυνατόν πληρέστερα.

Οι φωτογραφίες, οι καταχωρήσεις σε ημερολόγιο και τα αναμνηστικά μπορούν να αντιπροσωπεύουν τις αναμνήσεις που δημιουργήσατε στο ταξίδι σας.

Tα ενθύμια μπορούν να σας υπενθυμίζουν ότι ο χρόνος που περάσατε εκεί εξακολουθεί να έχει νόημα για εσάς, ακόμη και αφού έχετε επιστρέψει στην καθημερινότητά σας.

3.Τακτοποιήστε το σπίτι σας πριν φύγετε

Ένα πράγμα που μπορεί να διευκολύνει την επιστροφή στην καθημερινότητά σας μετά τις διακοπές, είναι ένα καθαρό και οργανωμένο σπίτι.

Σκεφτείτε να αφιερώσετε λίγο παραπάνω χρόνο πριν φύγετε για να στρώσετε τα κρεβάτια, να πλύνετε τα πιάτα, να βγάλετε τα σκουπίδια και να τακτοποιήσετε τα ρούχα.

4. Χαρίστε στον εαυτό σας μια ημέρα μετάβασης

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να αξιοποιούν στο έπακρο τον χρόνο των διακοπών τους και να επιστρέφουν από τα ταξίδια τους αργά το βράδυ της Κυριακής, ενώ τη Δευτέρα εργάζονται.

Αλλά μια μεταβατική ημέρα μπορεί να σας βοηθήσει να αποφορτιστείτε πλήρως, πριν επιστρέψετε στη συνηθισμένη σας ρουτίνα.

5. Να έχετε κάτι να περιμένετε

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν καταθλιπτικά συμπτώματα μετά τις διακοπές είναι επειδή αισθάνονται ότι δεν υπάρχει κάτι να περιμένουν.

Ένας καλός τρόπος για να κάνετε το τέλος του ταξιδιού σας να μοιάζει λιγότερο απογοητευτικό είναι να προγραμματίσετε κάτι διασκεδαστικό  την εβδομάδα που θα επιστρέψετε στο σπίτι.

Θα μπορούσατε να καλέσετε φίλους για μια βραδιά ταινίας ή να οργανώσετε ένα δείπνο στο οποίο θα έχετε τη δυνατότητα να μοιραστείτε τις ταξιδιωτικές σας αναμνήσεις.

6. Ξεκινήστε έρευνα για το επόμενο ταξίδι σας

Ακόμη και αν δεν σκοπεύετε να ταξιδέψετε το επόμενο διάστημα, η έρευνα για διάφορα ταξίδια και προορισμούς που σας ενδιαφέρουν μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε πιο αποτελεσματικά το τέλος των διακοπών σας.

Πηγή: PsychCentral

Μπορεί ακόμη να σας ενδιαφέρουνΗ τέχνη των διαλειμμάτων: μια εργάσιμη ημέρα χωρίς άγχος και στρες

Πώς μας ωφελούν οι διακοπές ακόμη και πριν καν ξεκινήσουν

8 συμβουλές για την καταπολέμηση του στρες!

 

 

 

 

Comments are closed.