Τα οφέλη των διακοπών μπορούν να γίνουν αισθητά ακόμη και πριν από την έναρξη του ταξιδιού. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η απλή προσμονή μιας μελλοντικής ανταμοιβής μπορεί να είναι πιο ικανοποιητική ακόμη και από την ίδια την ανταμοιβή.
Η ανάπαυση αυξάνει τη διανοητική ευελιξία
Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται απίστευτο, υπάρχει περιορισμένη επιστημονική βιβλιογραφία που διερευνά τα άμεσα οφέλη των διακοπών στον εγκέφαλό μας.
Αυτό που παραμένει αδιαμφισβήτητο είναι ότι οι διακοπές είναι απαραίτητες.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια μελέτη του 2016 στην οποία συμμετείχαν 46 εργαζόμενοι από μια ολλανδική εταιρεία.
Οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να υποβληθούν σε ένα τεστ κατά το οποίο τους δόθηκαν αντικείμενα (π.χ. ένα σφυρί) και τους ζητήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός χρήσεων των αντικειμένων τους στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα (εργαλείο κατασκευής, όπλο…).
Αυτό που παρατήρησαν οι ερευνητές είναι ότι, μετά από δύο ή τρεις εβδομάδες διακοπών, οι εργαζόμενοι είχαν μεγαλύτερη γνωστική ευελιξία.
Ή, για να το θέσουμε αλλιώς, ήταν σε θέση να σκεφτούν μεγαλύτερο αριθμό χρήσεων για τα αντικείμενα σε σύγκριση με τα αποτελέσματα που προέκυψαν μερικές εβδομάδες πριν από τις διακοπές.
Ο παράγοντας του άγχους
Οι περισσότερες μελέτες συμφωνούν ότι, από βιολογική άποψη, ένας από τους κύριους λόγους για την αύξηση της γνωστικής ευελιξίας -και για τα οφέλη των διακοπών γενικότερα- είναι η μείωση του άγχους.
Το άγχος, βέβαια, δεν είναι απαραίτητα κακό.
Ωστόσο, το χρόνιο άγχος είναι αρνητικό και πηγάζει είτε από τη συνεχή πίεση είτε από καταστάσεις που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε.
Η συνταγή για διακοπές που επαναφορτίζουν τις μπαταρίες μας
Το σημαντικότερο όφελος που μπορούν να προσφέρουν οι καλές διακοπές στην ψυχική μας υγεία είναι ακριβώς η μείωση των επιπέδων χρόνιου στρες.
Όταν είμαστε αδρανείς, ο εγκέφαλός μας είναι σε θέση να αντιστρέψει -τουλάχιστον προσωρινά- τις αρνητικές συνέπειες του στρες.
Βέβαια, για να είναι οι διακοπές μας ευεργετικές, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι πραγματικά μας απαλλάσσουν από το εργασιακό άγχος.
Αυτό σημαίνει πως είναι αναγκαίο να αποφεύγουμε να συνεχίζουμε με εκκρεμότητες, να απαντάμε σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου…
Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να φροντίζουμε, ώστε οι διακοπές μας να μη μας δημιουργούν νέες αγχωτικές καταστάσεις.
Τέλος, η γνώση ότι πλησιάζουν οι διακοπές μας αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλό μας και μας προσφέρει ένα αίσθημα ευχαρίστησης.
Πηγή: The Conversation
Μπορεί να σας ενδιαφέρουν: 5 σημάδια εξουθένωσης και πώς να την αντιμετωπίσεις
Βιώνεις εργασιακό άγχος; Δεν είσαι μόνος!
Τι λένε οι έρευνες για τη “Γείωση” και πώς θα αποκομίσετε τα πιθανά οφέλη της
Comments are closed.