Prana είναι η κρυμμένη ενέργεια, η ζωτική δύναμη που διαπερνά όλη τη δημιουργία , συμπεριλαμβανομένου και  του σώματός μας.

Ο Paramahansa Yogananda αναφέρεται σε αυτήν ως «η δύναμη του φωτός» ή « το κοσμικό φως».

Υπάρχουν δύο τύποι Prana:

  1. Η πανταχού παρούσα πηγή όλων των ζωντανών πραγμάτων, που ονομάζεται mukhya-prana.
  2. H συγκεκριμένη ζωτική δύναμη που υπάρχει σε κάθε οργανισμό.

Η Prana, όπως επισημαίνεται στο yogapedia, είναι μια λέξη οι ρίζες της οποίας χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Απαντά, μάλιστα, σε πολλές ινδουιστικές γραφές και κείμενα, όπως οι Ουπανισάδες.

Προερχόμενη από τα σανσκριτικά «an», που σημαίνει «κίνηση» και «αναπνέω», και «pra», που σημαίνει «εμπρός»,  prana σημαίνει «αναπνέω εμπρός» και ως εκ τούτου συνυφαίνεται με την ιδέα ότι η ζωτική ενέργεια ή η ενέργεια της ζωτικής δύναμης είναι πάντοτε δυναμική.

Η  Prana είναι σαν το οξυγόνο.  Όπως το οξυγόνο είναι παντού γύρω μας και μέσα μας, έτσι και η Prana ρέει σε όλο μας το σώμα και σε ό, τι μάς περιβάλλει.

 

Οι 5 μορφές ζωτικής ενέργειας

 Όπως ήδη αναφέρθηκε, η Prana είναι ο όρος που περιγράφει την «ενέργεια της δύναμης της ζωής». Ωστόσο, η Prana μπορεί να υποδιαιρεθεί περαιτέρω σε πέντε vayus, δηλαδή πέντε μορφές ζωτικής ενέργειας.

Vayu στα σανσκριτικά σημαίνει “άνεμος”.

Κάθε μία  λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίζει ότι οι μηχανισμοί του σώματός μας λειτουργούν σωστά και η ζωτική δύναμη μπορεί να ρέει ελεύθερα σε αυτό.

 

  1. Prana Vayu

Η πρώτη από τις πέντε vayus είναι η Prana Vayu. Θεωρείται η πιο σημαντική, γιατί τροφοδοτεί με ενέργεια τις άλλες τέσσερις.

Η Prana Vayu λειτουργεί στην περιοχή της καρδιάς και συνδέεται με την αναπνοή.

Όταν η Prana Vayu δεν είναι ισορροπημένη, αισθανόμαστε αδιάφοροι και ανήσυχοι. Σε σωματικό επίπεδο, μπορεί να υποφέρουμε από δύσπνοια και γενικά αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μπορούμε, όμως να την αυξήσουμε με την  Pranayama.

Η  Pranayama είναι μια τεχνική αναπνοής που αντικαθιστά τον φυσικό ρυθμό της αναπνοής με συνειδητούς ρυθμούς Prana. Διατηρώντας περισσότερο τον έλεγχο της αναπνοής μας, αποκτούμε τον έλεγχο του μυαλού και της ζωής μας.

  1. Udana Vayu

Αυτή είναι η δύναμη της Prana που λειτουργεί στην περιοχή πάνω από την καρδιά.

Η σκέψη και η ομιλία συνιστούν ενέργειες που απαιτούν Udana. Για παράδειγμα, οι διανοούμενοι τείνουν να χρησιμοποιούν περισσότερο Udana Vayu για να ολοκληρώσουν πνευματικές δραστηριότητες.

Η Udana  αυξάνεται από το φως του ήλιου και την κατάλληλη τροφή.

Για παράδειγμα, όσοι κατοικούν στη Μεσόγειο -σε γενικές γραμμές- τείνουν να είναι πιο εκφραστικοί και ομιλητικοί. Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να οφείλεται στην αυξημένη έκθεση στο ηλιακό φως και στην αγάπη τους για το φαγητό!

Eίναι, επίσης, υπεύθυνη για τη μεταφορά του νου από το ξύπνημα στον ύπνο, καθώς και στα ανώτερα επίπεδα ύπαρξης μετά τον θάνατο.

Όταν η Udana είναι ισορροπημένη και δυνατή, είμαστε χαρούμενοι, ενθουσιώδεις, με συγκροτημένο λόγο και ισχυρή θέληση. Η διαταραγμένη Udana, από την άλλη πλευρά, μπορεί να μας οδηγήσει σε αρνητική ή υπερβολική ομιλία – ή να μας κάνει να μην μπορούμε να εκφραστούμε καθόλου.

  1. Samana Vayu

Αυτή η vayu λειτουργεί γύρω από την περιοχή του αφαλού. Είναι η θερμική δύναμη  που συνδέεται με την πέψη και την απορρόφηση της ενέργειας των τροφών που καταναλώνουμε.

Όταν τα τρόφιμα διασπώνται και  απορροφούμε θρεπτικά συστατικά, χρειαζόμαστε Samana Vayu.

Μπορούμε να αυξήσουμε αυτήν την Vayu κάνοντας γυμναστική και ακολουθώντας σωστή διατροφή.

Οι διαταραχές από την ανισορροπία της Samana Vayu ενδέχεται να περιλαμβάνουν: πεπτικά προβλήματα, διάρροια, κακή κρίση, έλλειψη κινήτρων και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

  1. Apana Vayu

H Apana Vayu λειτουργεί στην περιοχή της πυέλου και της κάτω κοιλιακής χώρας.

Είναι η δύναμη της απέκκρισης στο σώμα. Δραστηριότητες όπως η ούρηση, η αφόδευση, ακόμη και το χασμουρητό συνδέονται με την Apana Vayu.

Οι διαταραχές αυτής της vayu εκδηλώνονται ως προβλήματα στο ουροποιητικό και το πεπτικό σύστημα.

  1. Vyana Vayu

Αυτή η Vayu απλώνεται σε ολόκληρο το σώμα και κυβερνάται από το στοιχείο του νερού.

Είναι η κυκλοφορική δύναμη στο σώμα. Η κυκλοφορία του αίματος, η λεμφική παροχέτευση και γενικά η κίνηση του σώματος συνδέονται με αυτήν τη μορφή ζωτικής ενέργειας. Για παράδειγμα, το περπάτημα απαιτεί Vyana Vayu.

Μπορούμε να τονώσουμε τη  Vyana Vayu, ενυδατώνοντας σωστά το σώμα μας.

Όταν η Vyana Vayu είναι αδύναμη, μπορεί να αισθανόμαστε αποξενωμένοι, αποσυνδεμένοι και να έχουμε μπερδεμένες σκέψεις.

Ολοκληρώνοντας…

Η Prana είναι μια δύναμη ζωογόνος ή καλύτερα είναι η ίδια η ζωή.

Σημαντικό είναι ίσως να αναφερθεί ότι η ιδέα μιας δύναμης που δίνει πνοή σε όλα τα πλάσματα είναι παρούσα και σε άλλους πολιτισμούς.

Αρκεί, ίσως, να θυμηθούμε το κινεζικό qi, το ισλαμικό ruh και το ελληνικό πνεύμα.

 

Πηγές: arhantayoga, yogainternational, yogapedia, yogaknowhow,  yogapractice, wikipedia

 

Ίσως σας ενδιαφέρειNamaste, ένας χαιρετισμός ή μια ειλικρινής πρόθεση σύνδεσης;

 

Write A Comment